Parada portului popular românesc de la Cernăuți (2016)

Problema românilor din Ucraina, pusă pe tapet la Cernăuți

234
(reînnoit 08:59 29.05.2021)
MAE informează că secretarul de stat Dan Neculăescu a făcut o vizită de lucru la Cernăuți pentru realizarea unei donaţii umanitare către Ucraina, în scopul susţinerii luptei împotriva pandemiei de COVID-19, cât şi pentru a continua discuțiile privind agenda bilaterală.

BUCUREȘTI, 29 mai – Sputnik. România ajută Ucraina în lupta cu noul coronavirus și, în acelașși timp, continuă discuțiile privind agenda bilaterală. În acest scop o delegație din România s-a deplasat ieri, 28 mai 2021, la Cernăuți.

Ajutor pentru lupta cu pandemia COVID-19

Secretarul de stat Dan Neculăescu a efectuat o vizită de lucru la Cernăuţi, atât pentru realizarea unei donaţii umanitare către Ucraina, în scopul susţinerii luptei împotriva pandemiei de COVID-19, cât şi pentru a continua discutiile privind agenda bilaterală. Din delegaţia României a mai făcut parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În discursul ţinut la ceremonia de donaţie a ajutorului umanitar al României, în Piaţa Teatrului din Cernăuţi, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat importanţa acordată de România solidarităţii în combaterea pandemiei de COVID-19.

Oficialul român a punctat dorinţa părţii române de a dezvolta relaţii de bună vecinătate, reiterând poziţia constantă de sprijin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, informează mae.ro.

Întâlniri cu reprezentanții minorității române din Ucraina

Programul vizitei secretarului de stat român a mai inclus întâlniri cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina, inclusiv în comun cu şeful delegaţiei ucrainene, ministrul adjunct al afacerilor externe Vasyl Bodnar, o rundă de consultări bilaterale ale delegaţiilor MAE român şi ucrainean şi discuţii cu conducerea Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi.
Discuții despre drepturile românilor din Ucraina.

În întâlnirea cu reprezentanţii minorităţii române şi delegaţia ucraineană, secretarul de stat Dan Neculăescu a evidenţiat locul central al temei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române în ansamblul dialogului cu Ucraina.

Drepturile românilor din Ucraina

De altfel, aceste elemente au fost evidenţiate cu prioritate în cadrul convorbirii telefonice a Preşedinţilor României şi Ucrainei din 12 mai 2021 şi în discuţiile ministrului afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, din 23 aprilie 2021.

A arătat că transformările prin care trece sistemul educaţional ucrainean şi care afectează învăţământul în limba română reclamă o soluţie asumată la nivel central de autorităţile ucrainene. Secretarul de stat din MAE român a cerut părţii ucrainene să consulte reprezentanţii minorităţii române cu privire la deciziile juridice şi administrative care le afectează drepturile identitare.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat recunoaşterea de către Ucraina a identităţii între limba română şi aşa-zisa "limbă moldovenească", confirmată de ministrul de externe ucrainean Kuleba ministrului de externe Aurescu cu ocazia vizitei la Bucureşti la 23 aprilie, şi a evidenţiat necesitatea ca Ucraina să recunoască cât mai curând inexistenţa aşa-zisei ”limbi moldoveneşti”.

Totodată, a reiterat determinarea părţii române pentru punerea în aplicare a aspectelor convenite la discuţiile bilaterale la nivel înalt între miniştrii de externe şi cei doi Preşedinţi şi a subliniat necesitatea îndeplinirii condiţiilor pentru relansarea cât mai rapide a activităţii Comisiei mixte româno-ucrainene pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv prin nominalizarea co-preşedintelui părţii ucrainene.

În discuţia cu conducerea Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, secretarul de stat român a subliniat rolul de punte pe care cele două minorităţi, română din Ucraina şi ucraineană din România, îl joacă pentru relaţia bilaterală. A exprimat încrederea că minoritatea română va continua să fie apreciată pentru contribuţia la climatul de înţelegere interetnică din regiunea Cernăuţi şi să fie sprijinită în promovarea şi dezvoltarea identităţii sale culturale şi lingvistice.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a punctat importanţa regiunii Cernăuţi din perspectiva conectivităţii fizice dintre cele două ţări, care trebuie crescută prin deschiderea de puncte de trecere a frontierei şi folosirea oportunităţilor în cadrul programelor transfrontaliere.

Şeful delegaţiei ucrainene Vasyl Bodnar a mulţumit României pentru ajutorul umanitar acordat şi pentru poziţia constantă de sprijin a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

A arătat înţelegere faţă de preocupările României cu privire la drepturile identitare ale etnicilor români şi s-a angajat să intensifice ritmul de lucru şi procedurile necesare, astfel încât să fie obţinute rezultate concrete şi durabile cât mai curând.

Informaţii suplimentare

Asistenţa cu titlu gratuit pentru Ucraina s-a realizat conform Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 22 aprilie 2021 şi a constat în donarea a 50.000 de combinezoane, 500.000 de măşti chirurgicale, 25.000 de măşti de protecţie de tip FFP3, 25.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi 10.000 viziere în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Totodată, au fost donaţi 15 mii litri de dezinfectant, în valoare de aproximativ 175 mii de euro, în baza Hotărârii Guvernului României nr. 464 din 11 iunie 2020 privind acordarea de ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Ucraina.

234
Tagurile:
Cernăuți, Ucraina, Români
Pfizer-BioNTech și Moderna

SUA publică un avertisment privind vaccinurile Pfizer și Moderna

103
În SUA, prospectele vaccinurilor Pfizer/BioNTech şi Moderna vor avea incluse și un avertisment privind inflamaţia cardiacă la adolescenţi şi tineri

BRUXELLES, 25 iun – Sputnik. Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite va include rapid un avertisment privind cazurile rare de inflamaţie cardiacă la adolescenţi şi adulţi tineri în prospectele vaccinurilor anti-Covid făcute de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Această decizie a fost luată după ce un grup de consultanţi din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul bolilor a constatat că inflaţiile cardiace ale unor adolescenţi şi tineri adulţi au probabil legătură cu vaccinurile.

Pfizer, al cărui vaccin a fost autorizat în SUA pentru administrare de la vârsta de 12 ani, a afirmat într-un comunicat că ştie despre cazurile de miocardite şi pericardite apărute după vaccinarea cu vaccinul său, dar susține că profilul beneficii/risc ”rămâne pozitiv”.

Și Moderna a afirmat că știe despre informaţiile referitoare la cazurile de inflamaţie cardiacă şi că lucrează cu autorităţile de reglementare.

Autorităţi de reglementare din mai multe ţări au investigat dacă vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologie ARNm, prezintă riscuri.

Potrivit CDC, pacienții cu inflamaţii cardiace după vaccinare se recuperează în general şi se simt bine.

Medicii şi spitalele au fost avertizaţi de către CDC să fie atenţi la simptomele de miocardite şi pericardite, iar avertismentul FDA va spori atenţia.

Numărul americanilor care primesc prima lor doză de vaccin COVID-19 a scăzut cu aproximativ 85% de când a atins un vârf la jumătatea lunii aprilie şi probabil că nu va îndeplini obiectivul preşedintelui Joe Biden ca până pe 4 iulie 70% dintre adulţi să fi primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid-19.

Numărul cazurilor de inflamaţie a inimii par a fi semnificativ mai mari în săptămâna de după a doua doză de vaccin şi la bărbaţi.

CDC a identificat 309 spitalizări din cauza inflamaţiei inimii la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dintre care 295 au fost externate.

Dr. Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului de siguranţă pentru imunizare al CDC, a declarat într-o prezentare că datele de la unul dintre sistemele de monitorizare a siguranţei agenţiei - Vaccine Safety Datalink (VSD) - sugerează o rată de 12,6 cazuri pe milion, în cele trei săptămâni de după a doua doză, la persoane cu vârste de la 12 la 39 de ani.

Conform datelor US Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), au fost observate 347 de cazuri de inflamaţie a inimii în săptămâna de după cea de-a doua doză de vaccin, la persoane de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24.

Aşteptările erau de 12 sau chiar mai puţine cazuri pentru bărbaţii din acest interval de vârstă, bazat pe ratele de incidenţă ale populaţiei SUA, a arătat CDC.

Peste 138 de milioane de americani au fost până în prezent complet vaccinaţi cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm, potrivit datelor CDC.

103
Tagurile:
Pfizer, vaccin, SUA

Загрузка...
Xi Jinping

Imagini unice: China a inaugurat cel mai mare MUZEU din lume dedicat unui partid

121
(reînnoit 10:35 25.06.2021)
O corespondență de la Beijing cu o ocazie specială – o vizită la recent inauguratul muzeu dedicat Partidului Comunist Chinez – secvențe excepționale! Un Muzeu unic, a beneficiat și de sprijinul Federației Ruse

BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik. Nimic nu abate China de la proiectele sale – iar motorul acestui parcurs unic în istorie este poporul marii țări a păcii, sub conducerea Partidul Comunist Chinez.

Indiferent de atacurile Occidentului, China nu dă nici un pas înapoi din drumul său, al democrației populare, iar acum, iată, a fost inaugurat un muzeu-simbol, chiar un monument al victoriei partidului celor ce muncesc.

”Vă invit să descoperiți China, vizitând cel mai mare muzeu din lume dedicat unui partid: Partidul Comunist Chinez”, transmite ziaristul român din Beijing, Dan Tomozei, cel care s-a numărat între primii rezidenți străini din China care au vizitat Muzeul PCC, inaugurat zilele trecute, la Beijing, chiar de președintele Xi Jinping – și dedicat Centenarului Partidul Comunist Chinez, 2021-2021.
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Iată câteva date despre impresionanta realizare, oferite de Dan Tomozei: construcția a început la data de 10 Septembrie 2018, obiectivul fiind recepționat la data de 5 Mai 2021, iar în procesul de proiectare, construcție și amenajare a muzeului au fost implicați aproape 50.000 de oameni, lucrările fiind încheiate în mai puțin de 1.000 de zile.  

Muzeul PCC are forma caracterului chinezesc GONG, care arată ca litera H desenată în plan orizontal. ”Bazată pe structura tradițională cu colonade, clădirea este o reprezentare a esenței arhitecturii chineze: verticală și pătrată, simplă, dar grandioasă”, scrie Dan Tomozei.

Atenție și la simbolistică: pe laturile de Est și de Vest ale sălii de expoziții se găsesc 28 de coloane, care ”simbolizează cei 28 de ani de luptă ai PCC până la înființarea Noii Chine”.

”Aproape două treimi din suprafața clădirii principale, aproximativ 150.000 de metri pătrați, a fost proiectată ca spațiu expozițional, iar în sala de expoziții a fost înființat un Oficiu Poștal special rezervat vizitatorilor – având chiar și un cod poștal special: 100100 (dublu 100)”.

Aflăm că acest dublu 100 simbolizează ”faptul că muzeul a fost finalizat la aniversarea a 100 de ani de la fondarea partidului, dar și cele două obiective centenare ale PCC”.

”Structurat pe mai multe perioade din cei 100 de ani de existență a PCC, în muzeu sunt prezentate obiecte și piese originale din timpul Marșului cel Lung, dar și primul Drapel al Republicii Populare Chineze, arborat la data de 1 Octombrie 1949”, scrie Dan Tomozei, arătând că muzeul marchează perioadele, evenimentele și evoluțiile importante din viața RP Chineze și a PCC, „începând cu Mao Zedong, apoi Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao, până la Xi Jinping”.

Desigur, spații speciale sunt rezervat evoluției economice, industriale, tehnice și spațiale,  dar, atenție – ”și epidemiilor SARS (2003) și COVID-19 (2020)”!

Și, pentru că vorbim de o țară care începe să domine tehnologia înaltă, Dan Tomozei ne spune că Muzeul Partidului Comunist Chinez ”dispune de cele mai noi tehnologii de prezentare, vizuale și audio: 4K, 8K și 8D”. 

Ce se mai poate spune? Doar că superputerea de la Răsărit NU uită și nu lasă nici un detaliu deoparte!

Un aspect ar mai fi de menționat: Muzeul PCC a beneficiat de sprijinul Federației Ruse. Dan Tomozei ne dă câteva detalii, în exclusivitate:

”În secțiunea Mai Zedong, momentul 1949 - Proclamarea RP Chineze, momentul este redat în imagini video originale filmate de un cameraman rus”, spune Dan Tomozei, arătând că ”imaginile au fost oferite cadou Chinei de Rusia în urmă cu doi ani, în semn de prietenie, pentru că doar Rusia le avea în arhivă pe rolele originale”.

Desigur, imaginile alb-negru din 1949 au fost recondiționate și trecute printr-un proces de special, acum putând fi urmărite în format color .

Deci, se poate spune că Muzeul Partidului Comunist Chinez este încă o legătură între China și Rusia - o relație exemplară, între două state puternice - alternativa de care se teme imperialismul occidental.  

Înainte de a viziona imaginile video, citiți acest mesaj al lui Dan Tomozei Dimian, românul care nu numai că locuiește în China, dar și înțelege mentalitatea și voința marelui popor: ”Urmăriți, pe cât se poate, renunțând la prejudecăți, pentru a încerca să înțelegeți China de azi, în dimensiunile și valorile ei”.

121
Tagurile:
Xi Jinping
Tematic
China prezice rezultatul summitului dintre Putin și Biden
Putin a numit relațiile dintre Rusia și China fără precedent
China: operațiune de salvare în desfășurare în mina Shanxi - 13 persoane au rămas blocate
China: Laboratoare mobile de testare COVID-19 în Guangzhou
Premieră gravă: România s-a făcut de RUȘINE în China, Beijing-ul are o REACȚIE fermă!
Confruntare declarativă între Vest și China
Coșmarul Occidentului: Vor forma Rusia și China o alianță militară?

Загрузка...
Шприц и ампула на фоне логотипа Спутник V.

Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi