UE ar avea planul acorde 3 miliarde de euro Belarusului pentru schimbarea puterii

390
(reînnoit 20:41 28.05.2021)
Uniunea Europeană, care nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din august 2020, intenționează să acorde țării un ajutor financiar de cel puțin trei miliarde de euro pentru democratizarea ţării.

BUCUREŞTI, 28 mai – Sputnik. Comisia Europeană ar fi dezvoltat un plan de ajutor economic pentru Belarus de cel puțin trei miliarde de euro în caz de democratizare, prin urmare, de schimbare a președintelui. Finalizarea acestui plan a fost anunțată de reprezentanții fostului candidat la președinție din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia.

Documentul, la care a avut acces canalul rus de presă RBC și a cărui autenticitate a fost confirmată de două surse din cadrul opoziției din Belarus, ar fi fost prezentat acesteia de către Maciej Popowski, directorul general al Departamentului pentru politici de vecinătate al Comisiei Europene.

Ce ar oferi UE

Potrivit RBC, planul oferă sprijin financiar pentru reformele politice și economice, cu participarea Fondului Monetar Internațional, a Băncii Europene de Investiții, a Băncii Mondiale și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

„De îndată ce Bielorusia se angajează pe calea democratică, UE îi acordă imediat, ca prioritate, sprijinul pe termen lung”, pentru a se reforma și a-și construi instituții mai democratice, se spune în document.

Canalul de presă afirmă că planul are trei componente majore: investiții financiare în redresarea economiei, reforme structurale și competitivitate sporită, investiții în infrastructură și dezvoltare ecologică și digitală.

Întărirea relațiilor politice va face parte, de asemenea, din program. Într-o perspectivă pe termen lung, planul prevede încheierea unui nou acord între UE și Belarus. Documentul precizează că, de îndată ce țara se va transforma politic, UE va fi gata să propună un acord-cadru bilateral care să consolideze relațiile dintre cele două părți.

390
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Tematic
Iohannis s-a raliat pozițiilor Consiliului European pe relația cu Rusia și cu Belarus
Incidentul din Belarus – o capcană, dar și o acoperire pentru… sute de morți?
Maria Zaharova dă peste nas Occidentului în cazul incidentului din Belarus
”Vino să vezi” – film despre atrocitățile naziștilor în Belarus
Moscova: Rusia nu este implicată în aterizarea avionului Ryanair în Belarus

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

249
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

249
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...
Ежегодная пресс-конференция президента РФ В. Путина

Britanicii au apreciat reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden

266
(reînnoit 20:34 12.06.2021)
Britanicii au apreciat răspunsul lui Putin la declarația scandaloasă a președintelui SUA împotriva sa.

BUCUREȘTI, 12 iun - Sputnik. Cititorii Daily Mail au comentat interviul lui Vladimir Putin acordat postul american de televiziune NBC.

© Sputnik / Михаил Климентьев

În timpul discuției cu un moderatorul, președintele rus a menționat că nu a fost surprins de declarația scandaloasă a lui Joe Biden împotriva sa și că deja s-a obișnuit cu atacurile din toate părțile.

"Îmi place modul în care Putin a râs de Obama, iar acum râde de Biden. Ei doar îl amuză. Lui nu-i pasă ce crede Biden și, la drept vorbind, restul lumii ”- a declarat utilizatorul cu numele de Facts Not Optional.

"Putin nu tolerează insultele și își apără țara, liderii noștri ar putea învăța de la el", a spus smithp1.

"Biden este un bătrân incoerent luat derâdere, nu poate critica pe nimeni", a menționat UkiwiK.

"Eu îl cred pe Putin. Biden este un mincinos fără suflet. Se pare că face în mod liber afirmații șocante, dar, de fapt, nu poate formula nici măcar o frază", a scris Having my say.

„Putin este un om deștept și își alege cu grijă cuvintele, spre deosebire de Biden și genul său”, au rezumat utilizatorii.

În martie, președintele SUA a răspuns afirmativ la întrebarea dacă l-a considerat pe Putin ucigaș și a amenințat Moscova cu răzbunare pentru intervenția în alegeri. Liderul rus, la rândul său, i-a urat sănătatea omologului american.

Comentând afirmațiile lui Biden, Putin i-a urat sănătate și și-a amintit vorba din copilărie: “Cine zice, ăla e”. El a menționat că nu este o simplă glumă, ci o expresie cu sens. Potrivit lui, în istoria fiecărui popor și fiecărui stat există multe evenimente grave, dramatice și sângeroase și “atunci când apreciem mulți oameni sau când apreciem alte state, popoare, întotdeauna privim ca într-o oglindă”, “întotdeauna ne vedem pe noi înșine”, “întotdeauna proiectăm pe altă persoană ceea ce reprezintă în esență”.

266
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs