Pentagon

Pentagonul infirmă afirmația Washingtonul vede Rusia ca pe un „dușman”

234
Departamentul american al Apărării a respins sugestiile conform cărora Serbia, o ţară pe care Washingtonul o consideră parteneră, se face vinovată de „fraternizarea cu inamicul”, după ce a organizat o serie de exerciții militare alături de forțele rusești.

BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik. Adresându-se jurnaliștilor miercuri într-conferinţă de presă, secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby, a fost întrebat cu privire la o serie de exerciții militare în care trupe de elită rusești s-au antrenat împreună cu omologii lor din ţara balcanică. Antrenamentele au coincis cu exercițiile conduse de armata SUA, supranumite Defender-Europe 2021, desfășurate pe tot continentul.

Un reporter a subliniat că Serbia este membră a programului NATO „Parteneriat pentru pace”, conceput pentru a consolida relațiile bilaterale dintre bloc și alte țări europene. Descriind NATO ca fiind „o organizație formată pentru a combate în esență Rusia”, el a pus însă la îndoială ideea de „antrenament cu inamicul”.

Kirby a răspuns rapid că „nimeni nu a etichetat Rusia ca fiind dușman (…). Nu acesta este termenul pe care îl folosim pentru a ne referi la Rusia”.

„Aș lăsa aceste două ţări suverane să vorbească despre exercițiile lor și despre relația bilaterală”, a spus oficialul american, citat de RT

A considera că țările care au semnat inițiativa „Parteneriat pentru Pace” a NATO ar trebui să adopte automat o poziție contra Moscovei înseamnă a ignora faptul că Rusia a fost prima ţară care s-a înscris în program în 1994. Obiectivele declarate ale colaborării sunt „extinderea și intensificarea cooperării politice și militare în Europa, creșterea stabilității, diminuarea amenințărilor la adresa păcii și construirea unor relații de securitate consolidate”.

Exercițiile militare comune anterioare dintre Rusia și Serbia au cauzat consternare ţărilor vecine, europarlamentarul croat Marijana Petir descriind exerciţiile din 2016 drept o sfidare a Occidentului.

Pe de altă parte, exercițiile Defender-Europe 2021 conduse de Washington au fost interpretate de Rusia ca o demonstrație de forță lângă frontierele ei. Armata SUA a spus că exercițiile, care se desfășoară până în luna mai, „demonstrează capacitatea noastră de a servi ca partener strategic de securitate în regiunile Balcanilor de Vest și în Marea Neagră, susținând în același timp capacităţile noastre în nordul Europei, Caucaz, Ucraina și Africa”.

În 2019, președintele francez Emmanuel Macron a spus că tensiunile cu Rusia nu mai sunt o principală amenințare privind securitatea Occidentului, întrebând „cine este inamicul NATO? Rusia nu mai este un dușman. Rămâne o amenințare, dar este, de asemenea, un partener în anumite domenii. Inamicul nostru de astăzi este terorismul internațional, în special terorismul islamist”, a subliniat atunci Macron.

234
Tagurile:
Washington, Pentagon
Tematic
Mărturia unui președinte american condamnă SUA pentru PIRATERIE aeriană!
"Vom fi nevoiți să renunțăm": Armata SUA și-a recunoscut tancul ca nepotrivit pentru luptă
Biden, anunțul momentului! SUA pregătește un ”război mondial” sau ”arma păcii”?!

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

67
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

67
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

381
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

381
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...