Emmanuel Macron

Macron: Sancțiunile împotriva Rusiei, o politică ineficientă

176
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut UE să își reconsidere politica externă cu privire la Rusia, argumentând că strategia actuală a blocului nu contribuie la restabilirea relațiilor constructive dintre Moscova și Occident.

BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik. Macron a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că „în privinţa Rusiei, o politică a sancțiunilor progresive asupra unor situații înghețate nu mai este o politică eficientă”.

„Cred că suntem într-un moment al adevărului în relația noastră cu Rusia, ceea ce ar trebui să ne determine să regândim termenii presiunii pe care am decis să o exercităm”, a adăugat liderul, citat de RT.

Întrebat de reporteri despre modul în care UE își poate prezenta obiectivele politice în cazuri precum cel al închiderii figurii opoziției ruse Alexei Navalnîi, Macron a replicat, întrebând: „Ce aţi vrea să facem? Începem un conflict armat? Întrerupem complet relațiile? Mergem mai departe cu sancțiunile – dar până unde?”

Deși nu a spus că sancțiunile existente ar trebui să fie anulate, Macron a subliniat că susține existenţa unui „dialog strategic” cu Moscova și că a avut convorbiri telefonice regulate cu omologul său rus, președintele Vladimir Putin. Preşedintele francez a sugerat că o revizuire a politicii UE ar constitui un pas către o mai bună înțelegere a obiectivelor Rusiei în Europa continentală și a modului cum UE ar trebui să răspundă acestora.

Cancelarul german Angela Merkel a exprimat o poziţie similară. Vorbind în aceeași zi, Merkel a susţinut colaborarea pentru construcţia conductei Nord Stream 2, susținută de Rusia, și obiectivul îmbunătățirii relațiilor bilaterale. „Putem avea opinii diferite și totuşi să discutăm şi să ne întâlnim. Diplomația are șansa să funcţioneze doar dacă vorbim unul cu celălalt”, a afirmat cancelarul german.

Tensiunile dintre Rusia și UE s-au intensificat în ultimele luni, Bruxellesul impunând sancțiuni ca urmare a arestării lui Navalnîi, invocând încălcări ale „drepturilor omului” în contracararea protestelor neautorizate ulterioare.

În martie, Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a spus că țara nu are efectiv „nicio relație cu UE ca organizație”, deoarece „întreaga infrastructură a acestor relații a fost distrusă prin deciziile unilaterale luate de Bruxelles”.

176
Tagurile:
Emmanuel Macron
Tematic
SANCȚIUNILE decise de UE împotriva Belarus
Washingtonul renunță la anumite sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream
Liderii UE intenționează să discute despre noi sancțiuni contra Rusiei
Lukașenko a promis un răspuns dur la orice tip de sancțiuni sau provocări
Joe Biden

Biden: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci în favoarea poporului american

105
(reînnoit 21:19 16.06.2021)
Mult aşteptatul summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden a durat aproximativ trei ore și jumătate. Ce a declarat Biden reporterilor în urma întrunirii cu preşedintele rus.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. În urma summitului cu Putin de miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a declarat reporterilor că agenda administrației sale este orientată către poporul american, subliniind că „nu este împotriva Rusiei”.

„I-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Ea este în favoarea poporului american”, a declarat Biden, adăugând că eforturile sale se concentrează asupra combaterii COVID-19, reconstruirii economiei SUA și consolidării legăturilor cu aliații.

„I-am spus, de asemenea, că niciun președinte al Statelor Unite nu ar putea menţine încrederea poporului american dacă acesta nu ar vorbi în apărarea valorilor noastre democratice”, a adăugat Biden, citat de Sputnik News.

„Drepturile omului vor fi întotdeauna pe agendă, i-am mai spus lui [Putin]. Nu este vorba doar de a atrage atenţia Rusiei când încalcă drepturile omului, ci de cine suntem. Cum aș putea fi președintele Statelor Unite și să nu vorbesc împotriva încălcării drepturilor omului?”, a adăugat preşedintele SUA.

Alte subiecte ale discuţiei au fost Siria, Iranul, Belarusul și eforturile de a împiedica reapariția militanților teroristi în Afganistan, în timp ce trupele americane își continuă retragerea, care se așteaptă să se încheie până la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

105
Tagurile:
Joe Biden
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Biden: “clar că nu e momentul pentru un alt război rece”
Putin a convenit cu Biden întoarcerea ambasadorilor rus și american

Загрузка...
Joe Biden

Biden: “clar nu e momentul pentru un alt război rece”

113
Președintele SUA a evidențiat în declarația sa de după întâlnirea de la Geneva cu Vladimir Putin că nu e momentul pentru un alt război rece

BRUXELLES, 16 iun – Sputnik. Descriind întâlnirea în ansamblu, președintele SUA a arătat că a făcut ceea ce „a venit să facă”, menționând că aceasta a fost realizată într-un mod „pozitiv”, relatează Sputnik.

„Nu au fost adoptate măsuri stridente”, a menționat el. "Unde nu am fost de acord, eu nu am fost de acord, am afirmat unde era cazul. Unde nu a fost el de acord, a spus acest lucru. Dar nu s-a făcut într-o atmosferă hiperbolică", a explicat Biden.

Oricât de pozitiv ar fi fost summitul de la Geneva, Biden a subliniat că, deși „nu a fost un moment kumbaya”, este „clar că nu e momentul pentru un alt război rece”.

"[Putin] nu vrea [un alt Război Rece], nu cred", a mai spus Biden.

113
Tagurile:
Rusia, Joe Biden
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin spune că nu e nimic de discutat despre aderarea Ucrainei la NATO
Putin: Rusia și SUA au responsabilitatea de a asigura stabilitatea strategică globală
Putin: Rusia are un singur angajament față de Ucraina
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Putin a acuzat Occidentul de lovitura de stat din Ucraina

Загрузка...