Lukașenko a comentat situația cu avionul Ryanair

664
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a comentat situația cu avionul Ryanair, spunând că a acționat legal, protejând oamenii, în conformitate cu toate normele internaționale.

BUCUREȘTI, 26 mai - Sputnik. Președintele Belarusului Alexander Lukașenko, comentând aterizarea de urgență a avionului Ryanair la Minsk, a declarat că a acționat legal, protejând oamenii, în conformitate cu toate normele internaționale.

"Am acționat legal, protejând oamenii, în conformitate cu toate regulile internaționale. Avionul a fost întors în apropiere de Centrala nucleară din Belarus, Ce s-ar întâmplat dacă dintr-o dată sistemele de siguranță ale centralei nucleare ar fi fost puse în alertă maximă? „ a declarat Lukașenko la ședința parlamentului. Detaliile sunt oferite de agenția Sputnik Belarus.

Potrivit lui, șeful statului, de asemenea, a indicat faptul că echipajul aeronavei Ryanair s-a consultat cu compania aeriană și aeroportul din Vilnius, dar a decis să aterizeze la Minsk.

Avionul Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius pe 23 mai a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj precum că ar fi minat. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au anunțat că cu acest avion călătorea Roman Protașevici, fondatorul canalului Nexta Telegram, recunoscut ca extremist în Belarus. În timpul verificării documentelor pe aeroportul din Minsk, Protașevici a fost reținut. Împotriva acestuia a fost intentat un dosar penal în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul „organizarea revoltelor în masă”. Ar putea primi până la 15 ani de închisoare. O serie de țări occidentale, inclusiv UE, au criticat incidentul.

Belarus a răspuns spunând că mesajul despre minarea avionului a fost trimis pe e-mailul aeroportului din Minsk. Comandantul echipajului însuși a decis să aterizeze la Minsk, nu poate fi vorba de nici o constrângere sau viraj al aeronavei, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Belaruse și al Forțelor de Apărare Aeriană Igor Golub. Belarusul este pregătit să furnizeze înregistrările dispecerilor pentru a-și dovedi adevărul. Cu toate acestea, după cum a raportat Ministerul de Externe din Belarus, până în prezent niciuna dintre țările europene nu și-a exprimat dorința de a face cunoștință cu acestea.

Unele companii aeriene au decis să zboare ocolind spațiul aerian al Belarusului, în timp ce alte companii și guverne ale țărilor intenționează să analizeze în curând problema siguranței tranzitului prin Belarus. UE are în vedere suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene europene prin Belarus și a operațiunilor terestre între Belarus și UE, a anunțat Bloomberg, citând un înalt oficial familiarizat cu discuțiile UE.

Aterizare de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.

664
Tagurile:
Aleksandr Lukașenko
Roman Protasevici

Protasevici: Nu am fost forțat cooperez cu ancheta

9
Fondatorul canalului telegram Nexta, Roman Protasevici, a declarat că nu a purtat negocieri cu anchetatorii și nu a fost forțat să coopereze.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Fondatorul canalului Telegram Nexta, Roman Protasevici, reținut în Belarus, a declarat că nu a negociat cu anchetatorii și nu a fost forțat să coopereze.

“Nu am avut niciun fel de negocieri cu anchetatorii, orice participare a mea la măsuri este benevolă”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, organizată de MAE belarus în legătură cu situația din jurul aterizării avionului Ryanair.

Reamintim că pe 23 mai, avionul Ryanair, care urma cursa Atena – Vilnius, a aterizat de urgență în aeroportul din Minsk, în urma apariției informației despre existența unei bombe la bord, care ulterior nu a fost confirmată. Activiștii belaruși au anunțat că în aeronavă se află Protasevici. În urma verificării documentelor în aeroportul din Minsk, acesta fusese reținut. Împotriva acestuia fusese intentat un dosar penal în temeiul mai multor articole, inclusiv “organizarea dezordinilor în masă”. Acesta riscă până la 15 ani închisoare. Totodată, Protasevici a fost inclus de către KGB al Belarusului în lista persoanelor implicate în terorism.

Împreună cu Protasevici fusese reținută și o cetățeancă a Rusiei, Sofia Sapega. Un șir de state occidentale, inclusiv UE, au criticat cele întâmplate și au cerut eliberarea lui Protasevici și Sapega.

9
Tagurile:
Belarus, Roman Protasevici
Tematic
Șefii serviciilor ruse și belaruse au discutat despre contracararea agresivității Vestului
Fost comandant SIE, palmă pentru SUA în cazul Belarus!
Ultima oră: NATO, decizie surprinzătoare împotriva Belarus
Armele Armatei Belarusului: De ce se teme Occidentul?
Belarusul este pregătit să introducă sancțiuni ca răspuns la sancțiunile UE
UE interzice zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul său aerian
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului

Загрузка...
Joe Biden la summit-ul NATO

Iohannis și Erdogan l-au flancat pe Joe Biden la poza de grup a NATO

116
Distribuția liderilor din NATO la poza de grup de astăzi de la Bruxelles este cel puțin intrigantă: Joe Biden i-a avut de-a dreapta și de-a stânga sa pe Klaus Iohannis și pe Erdogan, președintele Turciei

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. Deși presa pro-Iohannis din România a încercat să ascundă adevărata poziționare de la fotografia de grup, spunând că Biden s-ar fi aflat între Iohannis și președintele Poloniei pentru a da un anumit mesaj anti-Rusia, din fotografie se vede clar că președintele SUA este flancat, chiar în prima linie unde este așezat, de președinții României și Turciei!

Summit-ul NATO de la Bruxelles - poză de grup
© REUTERS / KEVIN LAMARQUE
Summit-ul NATO de la Bruxelles - poză de grup

Înaintea summitului NATO de la Bruxelles, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră. Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a declarat Biden.

În stilul caracteristic ofensivei SUA și NATO, Biden a lansat săgeți spre Rusia și China, spunând că "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", de parcă statele suverane ar avea obligația să facă ce vrea SUA sau să stea la dipoziția NATO!

Rămâne în continuare misterul așezării lui Biden între Iohannis și Erdogan, știut fiind că protocolul în asemenea ocazii este foarte atent gândit dinainte. Dacă ar fi vrut să dea un mesaj agresiv anti-Rusia, Biden nu s-ar fi pozat alături de Erdogan, un aliat al Moscovei. Dar parcă nici președintele României nu mai arată atât de fioros anti-Rusia în compania lui Erdogan!

116
Tagurile:
Joe Biden, NATO, Klaus Iohannis

Загрузка...