Klaus Iohannis la Consiliul UE

Dezacord între liderii țărilor UE la Consiliul European

158
Summitul UE de astăzi de la Bruxelles a fost scena dezacordurilor majore între statele europene pe tema măsurilor de combatere a modificărilor climatice.

BRUXELLES, 25 mai – Sputnik.Printre temele discutate la Bruxelles ieri și astăzi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European la care participă și președintele Klaus Iohannis, se număra și găsirea unui numitor comun pe tema realizării noului obiectiv al Uniunii în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dar, din cauza divergenţelor pe tema unei viitoare reforme a politicilor în lupta împotriva modificărilor climatice, s-a ajuns la un dezacord, nu la un acord.

Liderii din țările UE dezbat un nou obiectiv UE, adoptat luna trecută, în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul din 1990, până în 2030, în condițiile în care UE vrea să atingă neutralitatea carbonului până în 2050.

Totul se învârte acum în jurul pachetului de măsuri vizând o reexaminare şi o actualizare a legislaţiei europene în domeniile luptei împotriva încălzirii globale şi energiei pe care Comisia Europeană ar trebui să îl adopte pe liniile directoare trasate de statele UE.

”Nu este vorba despre decizii, ci despre pregătiri în vederea deciziei pe care o va lua Comisia Europeană la 14 iulie”, a declarat ieri Angela Merkel, când încă se credea că se va ajunge la o idee de ansamblu cu care să fie de acord toate statele.

Reprezentanţii a patru state UE au anunţat că este posibil ca partea privind modificările climatice să fie scoasă din concluziile summitului, în cazul în care unele ţări vor încerca să impună cereri specifice prin care să limiteze amploarea propunerii CE în iulie.

Astfel, chiar statele din Europa Centrală şi de Est cer Comisiei schimbări politice specifice, de exemplu prin creşterea valorii unui fond european care ajută cele mai sărace state UE să investească în energie curată.

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European că ”vrem să fim parte a Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice, însă, pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această luptă să fie una echitabilă”.

El a atras atenția că împărțirea sarcinilor în acest domeniu trebuie să fie echitabilă și trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare a fiecărei țări, de economia fiecărei țări și de cetățeni.

”Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie suportabilă și pentru economiile naționale, dar și pentru fiecare cetățean în parte și mă voi implica foarte mult în continuare pentru a avea o soluție, un regulament echitabil, care ne pune în situația să ducem această luptă împotriva schimbărilor climatice, dar cu o împărțire echitabilă a sarcinilor”, a arătat Iohannis cu ce poziție se duce România la negocieri.

158
Tagurile:
Consiliul European
Vladimir Putin

Președintele Elveției a vorbit despre o calitate apreciabilă la Putin

320
(reînnoit 07:49 18.06.2021)
Președintele elvețian a numit cel mai contrastant moment al summitului Putin-Biden și o calitate a lui Putin pe care o apreciază.

Președintele elvețian Guy Parmelin, a cărui țară a găzduit summitul ruso-american, a vorbit despre impresiile sale personale despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden.

"Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit timp de cinci minute și am simțit imediat că totul merge bine între ei, între ei ca oameni", a spus Parmelen, întrebat despre cel mai memorabil moment al summitului, într-un interviu acordat canalului TV elvețian RTS.

De asemenea, liderul elvețian a remarcat cu simpatie calitatea de a fi direct a omologului său rus.

"Vladimir Putin este unul dintre cei care nu ocolește subiectul. Cuvintele sale sunt îndreptate direct către țintă. Apreciez această calitate", a spus politicianul.

Cu o zi înainte, la Geneva a avut loc primul summit la scară largă al lui Putin și Biden. Președinții au discutat timp de 4,5 ore și au ajuns la câteva acorduri. În special, liderul rus a declarat că s-a decis începerea consultărilor privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. În plus, părțile au adoptat un angajament comun de a respecta principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear.

320
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, summit
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

426
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

426
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...

Italia: Mijlocașul Locatelli mută sticlele de Coca-Cola din fața sa la conferința de presă

0
Mijlocașul italian Manuel Locatelli a adus o sticlă de apă și a mutat din fața sa sticlele cu Coca-Cola aflate pe masă.

Mijlocașul italian Manuel Locatelli a participat miercuri la o conferință de presă după ce echipa sa a obținut victoria în meciul cu Elveția, scor 3-0. El a adus cu sine o sticlă cu apă și a mutat din fața sa sticlele cu Coca-Cola.

Mișcarea lui Locatelli a urmat după o acțiune similară a jucătorului portughez Cristiano Ronaldo, gestul său prin care a dat la o parte sticlele cu Coca-Cola a făcut ca acțiunile companiei să scadă cu 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro). Iar jucătorul francez Paul Pogba a mutat o sticlă Heineken de pe masă la conferința de presă. .

Italia a învins în miercuri Elveția, cu scorul cu 3-0, calificându-se în optimile de finală la Euro 2020.

0
Tagurile:
Coca-cola

Загрузка...