SUA, îngrijorate cu privire la riscul creșterii influenței Rusiei în Orientul Mijlociu

124
(reînnoit 16:52 25.05.2021)
Având în vedere reducerea prezenței militare americane în Orientul Mijlociu, Pentagonul se teme că Rusia își va extinde influența acolo. Moscova denunță, la rândul său, încercările SUA de a folosi Afganistanul pentru a marca geopolitica regiunii.

BUCUREŞTI, 25 mai – Sputnik. Pentagonul se teme de o creștere a influenței Rusiei și Chinei în Orientul Mijlociu din cauza reducerii prezenței sale militare, a relatat Associated Press duminică, 23 mai.

„Orientul Mijlociu este, în sens larg, o zonă de competiție intensă între marile puteri. Și cred că, pe măsură ce ne ajustăm poziţia în regiune, Rusia și China vor analiza foarte atent dacă se creează un vid pe care să îl poată exploata”, a declarat generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al Armatei Statelor Unite (Centcom), reporterilor care l-au însoțit în călătoria sa în regiune.

Potrivit acestuia, Moscova și Beijing ar putea vedea o oportunitate. McKenzie a mai susținut că Rusia ar putea încerca să organizeze vânzări de arme, cum ar fi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce China și-ar putea extinde puterea economică și ar putea crea baze militare.

Această declarație vine după decizia lui Joe Biden de a retrage definitiv trupele americane de pe teritoriul afgan înainte de 11 septembrie.

Acuzațiile din partea Rusiei

În acelaşi timp, Rusia acuză Statele Unite că au încercat să folosească Afganistanul ca o „trambulină” pentru a-şi exercita influența geopolitică în Orientul Mijlociu.

„Statele Unite, care își reduc prezența militară în Afganistan, sunt de fapt cei care au creat talibanii pentru a contracara Uniunea Sovietică şi, ulterior s-a format de aici al-Qaeda”, a declarat secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patrushev, într-un interviu din 30 aprilie acordat ziarului Argumenty i Facty.

Acesta a precizat că, după câteva decenii, Rusia și partenerii săi continuă să „se confrunte cu moștenirea dificilă a geopoliticii americane în Afganistan” și au făcut eforturi ani de zile pentru a stabiliza situația din această țară.

„Și acum americanii joacă aceleași jocuri distructive și, din păcate, folosesc ca «monede de schimb» viețile populației civile care suferă în urma unei activităţi teroriste continue și în contextul unei situații socio-economice nefavorabile”, a spus Patrushev, citat de Sputnik France. 

124
Tagurile:
Orientul Mijlociu, Rusia, SUA
Joe Biden

Biden: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci în favoarea poporului american

111
(reînnoit 21:19 16.06.2021)
Mult aşteptatul summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden a durat aproximativ trei ore și jumătate. Ce a declarat Biden reporterilor în urma întrunirii cu preşedintele rus.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. În urma summitului cu Putin de miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a declarat reporterilor că agenda administrației sale este orientată către poporul american, subliniind că „nu este împotriva Rusiei”.

„I-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Ea este în favoarea poporului american”, a declarat Biden, adăugând că eforturile sale se concentrează asupra combaterii COVID-19, reconstruirii economiei SUA și consolidării legăturilor cu aliații.

„I-am spus, de asemenea, că niciun președinte al Statelor Unite nu ar putea menţine încrederea poporului american dacă acesta nu ar vorbi în apărarea valorilor noastre democratice”, a adăugat Biden, citat de Sputnik News.

„Drepturile omului vor fi întotdeauna pe agendă, i-am mai spus lui [Putin]. Nu este vorba doar de a atrage atenţia Rusiei când încalcă drepturile omului, ci de cine suntem. Cum aș putea fi președintele Statelor Unite și să nu vorbesc împotriva încălcării drepturilor omului?”, a adăugat preşedintele SUA.

Alte subiecte ale discuţiei au fost Siria, Iranul, Belarusul și eforturile de a împiedica reapariția militanților teroristi în Afganistan, în timp ce trupele americane își continuă retragerea, care se așteaptă să se încheie până la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

111
Tagurile:
Joe Biden
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Biden: “clar că nu e momentul pentru un alt război rece”
Putin a convenit cu Biden întoarcerea ambasadorilor rus și american

Загрузка...
Joe Biden

Biden: “clar nu e momentul pentru un alt război rece”

116
Președintele SUA a evidențiat în declarația sa de după întâlnirea de la Geneva cu Vladimir Putin că nu e momentul pentru un alt război rece

BRUXELLES, 16 iun – Sputnik. Descriind întâlnirea în ansamblu, președintele SUA a arătat că a făcut ceea ce „a venit să facă”, menționând că aceasta a fost realizată într-un mod „pozitiv”, relatează Sputnik.

„Nu au fost adoptate măsuri stridente”, a menționat el. "Unde nu am fost de acord, eu nu am fost de acord, am afirmat unde era cazul. Unde nu a fost el de acord, a spus acest lucru. Dar nu s-a făcut într-o atmosferă hiperbolică", a explicat Biden.

Oricât de pozitiv ar fi fost summitul de la Geneva, Biden a subliniat că, deși „nu a fost un moment kumbaya”, este „clar că nu e momentul pentru un alt război rece”.

"[Putin] nu vrea [un alt Război Rece], nu cred", a mai spus Biden.

116
Tagurile:
Rusia, Joe Biden
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin spune că nu e nimic de discutat despre aderarea Ucrainei la NATO
Putin: Rusia și SUA au responsabilitatea de a asigura stabilitatea strategică globală
Putin: Rusia are un singur angajament față de Ucraina
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Putin a acuzat Occidentul de lovitura de stat din Ucraina

Загрузка...