Klaus Iohannis la Bruxelles, Consiliul European

Iohannis, la Bruxelles dezvăluie motivele reale ale întâlnirii

458
(reînnoit 20:35 24.05.2021)
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European din care reies motivele reale ale reuniunii

BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Anesteziată de vuietul iscat parcă la comandă în legătură cu incidentul din Belarus, Europa asistă la întâlnirea liderilor de stat și de guvern la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni extraordinare a Consiliului European.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Înainte de conferință, Iohannis a ținut o scurtă conferință de presă în care a anunțat adevăratele motive ale reuniunii.

Primul este certificatul covid despre care președintele Klaus Iohannis, în numele României, spune că e ”un lucru bun”!

”Certificatul digital COVID este un lucru bun, va înlesni libera circulație, dar trebuie să avem grijă să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni”, a spus Iohannis – subliniind însă că documentul nu trebuie să creeze discriminări.

Desigur, un deziderat imposibil, așa cum se vede deja, pentru că majoritatea inițiativelor legate de vaccinați și non vaccinați includ discriminări.

Deci, un prim motiv este cel al susținerii certificatelor de vaccinare, cu diversele urmări EXTREM de puțin dezbătute în interiorul statelor.

În cadrul aceleiași teme, se va discuta despre evoluția pandemiei – dar și tema solidarității cu state terțe, în cazul nostru Moldova. Noi am donat 300.000 de doze, nu a uitat Iohannis să menționeze.

O a doua temă este legată de schimbările climatice, Iohannis anunțând că „am hotărât să fim ambițioși! Pentru 2030, vrem o reducere semnificativă a poluării”.

Foarte interesant, pentru o țară care a devenit depozit de deșeuri al Occidentului! Din păcate, Iohannis NU a spus că va face vreun demers pe lângă liderii statelor din UE să vegheze ca firmele lor să NU mai trimită deșeuri în România – iar gărzile lor de mediu să vegheze asupra distrugerii deșeurilor la ei acasă!

Aici încă, problem e alta: schimbările climatice, de care „nici o parte a globului nu e ferită”, spune Iohannis.

”Am avut secetă, valuri de căldură, a avut inundații, care evident au produs pagube însemnate”, spune Iohannis, subliniind că ”nici noi nu suntem feriți, de aceea vrem să fim partea care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice”.

Pe de altă parte, Iohannis spune că ”această luptă trebuie să fie una echitabilă, împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă, să țină cont de nivelul de dezvoltare, de economia fiecărei țări și evident de cetățeni”.

Pe scurt, a doilea MOTIV real este reprezentat de interesele celui mai important investitor în schimbările climatice, controversatul George Soros.

Pe lângă aceste două MOTIVE principale, reuniunea are și alte teme secundare, după cum urmează:

-Relația cu Rusia, unde Iohannis s-a făcut ecoul moderat al ideii de acțiune: abordare unitară și solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior, dar și elaborarea unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă.

-relația cu Marea Britanie după Brexit, ”lucrurile se mișcă în unele sectoare destul de greu, vrem să discutăm aceste chestiuni - să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene și să avem condiții egale pentru români, ca și pentru ceilalți europeni”.

-evoluția din Orientul Mijlociu văzută ca pozitivă, uitate fiind acuzațiile de crime de război

-situația avionului ”deturnat” unde ”e clar că trebuie să discutăm despre sancțiuni, despre investigații”

Ca atare, Iohannis consideră că ”vor fi discuții destul de complicate”.

Probabil. Oricum, pare să existe și un al treilea MOTIV: acoperirea oricărui ecou al incidentelor din Israel și Gaza.

Deci, cam despre asta pare a fi vorba: acoperiri și interese financiare majore. Sau viceversa.

458
Tagurile:
Klaus Iohannis
Joe Biden și Vladimir Putin

Kremlinul a dezvăluit cum vor avea loc discuțiile dintre Putin și Biden

9
(reînnoit 10:58 15.06.2021)
Consilierul președintelui Federației Ruse Iuri Ușakov a spus cum va avea loc prima întâlnire a lui Vladimir Putin și Joe Biden în calitate de lideri ai țărilor lor.

Summitul Putin - Biden va începe pe 16 iunie la ora 13:00, ora Genevei (ora 14:00, ora Bucureștiului), la Villa La Grange.

"Această vilă este utilizată des de autoritățile municipale de la Geneva și de guvernul federal. Un loc minunat pe lac, condiții bune pentru negocieri. De asemenea, a fost construit un cort pentru conferința de presă a președintelui nostru", a spus Ușakov.

Mai întâi, Putin va fi întâmpinat de președintele Elveției, apoi va ajunge Biden. După tradiționala sesiune foto comună și o introducere din partea gazdei, președinții vor merge la bibliotecă.

Cum vor avea loc discuțiile dintre Putin și Biden la Geneva

Discuțiile vor consta din trei părți - mai întâi într-un format îngust, apoi într-un format extins, după care fiecare parte va susține o conferință de presă separată.

Biden l-a numit pe Putin un rival demn >>>

În prima parte, Putin va fi însoțit de ministrul de Externe Serghei Lavrov, iar Biden va fi însoțit de secretarul de stat Anthony Blinken.

"Negocierile într-un format restrâns vor începe în prezența lui Lavrov și a interpreților. Iar la formatul extins, vor avea loc prin prin traducere sincron. Doar că, pe lângă membrii delegațiilor, vor exista și persoane care înregistrare. În ce privește o discuție tete-a-tete, nu știu, depinde de ei", a spus reprezentantul Kremlinului.

Pe lângă Ușakov și Lavrov, delegația rusă l-a inclus pe secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gerasimov și viceministrul de Externe Serghei Riabkov. De asemenea, sunt invitați șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Alexander Lavrentiev. Prezența lor indică faptul că Putin și Biden vor discuta probabil situația din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ușakov a recunoscut că discuția liderilor va atinge subiectele Belarusului și arestul lui Alexei Navalnîi.

După discuții, va avea loc o întâlnire bilaterală a președintelui rus cu omologul său elvețian, după care Putin va zbura în Rusia.

9
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Geneva, Elveția

Putin se va întâlni la Geneva cu președintele Elveției

33
(reînnoit 10:26 15.06.2021)
După summitul ruso-american, președintele rus Vladimir Putin va ține o întâlnire la Geneva cu președintele elvețian Guy Parmelin, vor discuta despre cooperarea bilaterală, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov.

Summitul Rusia-SUA va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Aceasta va fi prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Joe Biden de când ultimul a devenit președinte al Statelor Unite.

Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles
© AFP 2021 / OLIVIER HOSLET

Consilierul liderului de la Kremlin Iuri Ushakov a menționat că la finalul summitului, Putin va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Confederației Elvețiene.

"Agenda este dezvoltarea și consolidarea în continuare a cooperării bilaterale", a declarat asistentul președintelui Federației Ruse.

El a menționat că partea rusă apreciază foarte mult rolul neutru al Elveției și este recunoscătoare pentru faptul că aceasta a acceptat Geneva ca loc de desfășurare a summitului.

33
Tagurile:
Geneva, Elveția, Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...