Самолет Ryanair

Belarusul dezvăluie detaliile alertei cu bombă la bordul avionului Ryanair

303
(reînnoit 17:27 24.05.2021)
"Nu a existat nicio presiune din partea dispecerilor din Belarus asupra echipajului Ryanair pentru a fi luată vreo decizie", a spus Sikorski la briefing.

Șeful departamentului de aviație al Ministerului Transporturilor din Belarus, Artem Sikorski, a declarat că cei care au amenințat că aruncă în aer avionul Ryanair deasupra Vilnius au cerut ca UE să nu mai sprijine acțiunile Israelului în Fâșia Gaza.

„Pe 23 mai, a fost trimis un mesaj scris pe e-mail-ul aeroportului național Minsk de pe adresa de e-mail a protonmail dot-com în engleză:„ Noi, soldații Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în Fâșia Gaza. Cerem ca UE să renunțe la sprijinul său pentru Israel în acest război. Se știe că participanții la Delphi Economic Forum se întorc acasă cu avionul cursei FR4978. Acest avion are o bombă la bord. Dacă nu ne îndepliniți cererile, bomba va exploda pe 23 mai la Vilnius", a declarat Sikorski în cadrul unui briefing de la Minsk, ținut luni.

"Nu a existat nicio presiune din partea dispecerilor din Belarus asupra echipajului Ryanair pentru a fi luată vreo decizie", a spus Sikorski la briefing.

El a subliniat că dispecerii de trafic aerian din Belarus au acționat în conformitate cu obligațiile internaționale.

Avionul Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius pe 23 mai a aterizat urgent pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj despre o bombă la bord. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au raportat că acest avion îl are la bord pe Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. La verificarea documentelor pe aeroportul din Minsk, Protasevici a fost reținut. Pe numele său este pornit un dosar penal în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul privind „organizarea revoltelor în masă”. El ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Aterizarea de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.

303
Tagurile:
Ryanair, Belarus

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

30
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

30
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

373
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

373
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...