Бывший госсекретарь США Генри Киссинджер

Henry Kissinger: scenariul Primului Război Mondial s-ar putea repeta

803
(reînnoit 10:43 22.05.2021)
Henry Kissinger spune că tensiunile dintre China și Statele Unite ar putea duce la un conflict pe scară largă, care ar însângera ambele părți.

BRUXELLES, 22 mai – Sputnik. Henry Kissinger a avertizat asupra consecințelor unui potențial conflict pe măsură ce escaladarea tensiunilor dintre Beijing și Washington continuă pe tema Taiwanului, relatează Sputnik Franța.

Fostul secretar de stat al SUA a deplâns creșterea tensiunilor dintre cele două puteri, în special sub mandatul lui Donald Trump. O escaladare care, potrivit lui Kissinger, ar putea să ducă la o nouă etapă a Războiului Rece, așa cum anunțase deja în 2019 , sau chiar la un conflict generalizat care ar fi dezastruos pentru ambele tabere. O amenințare pe care administrația Biden a identificat-o, consideră fostul diplomat american.

„Am senzația că administrația Biden a înțeles că o confruntare cu China nu era în nici în interesul unuia, nici al celuilalt, și nici al lumii. Acest lucru ar crea un conflict fără învingător care, la fel ca Primul Război Mondial, ar sfârși prin epuizarea ambelor părți ”, a spus Kissinger.

Amenințarea unui război purtat cu arme de înaltă tehnologie, chiar și cu ajutorul inteligenței artificiale, îl îngrijorează pe fostul diplomat. Mai ales că nici un acord nu reglementează în mod clar utilizarea unor astfel de arsenale, a explicat cel care a participat la normalizarea relațiilor dintre Beijing și Washington în anii 1970.

La începutul lunii mai, Kathleen Hicks, secretar adjunct al Apărării în SUA, a cerut ca un conflict militar cu China să nu devină „inevitabil”, în ciuda „concurenței extreme” dintre cele două țări, în special în probleme economice.

Cu toate acestea, Henry Kissinger a subliniat că administrația Biden trebuie să se descurce cu o opinie publică ostilă Beijingului. Americanii percep într-adevăr China ca un „dușman permanent”, potrivit fostului diplomat.

În urma pandemiei, un val de „asiatofobie” a străbătut America de Nord. Acest climat de suspiciune este, de asemenea, legat de creșterea Chinei, așa cum a declarat pentru Sputnik Doris Mah, co-fondator al organizației Stand With Asians.

Henry Kissinger mai observă că multe țări mici din regiunea Asia-Pacific sunt într-o poziție de neutralitate și nu doresc să se certe cu Beijingul sau cu Washingtonul. Acesta este motivul pentru care fostul diplomat solicită mai multe atenție în regiune, îndemnând înalții oficiali să reziste „tentației interioară de a declara China drept inamicul principal”.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace încheie declarând că va fi totuși dificil pentru Statele Unite să găsească o cale de „ieșire din confruntare și să dezvolte o strategie mai durabilă”.

Nu este prima dată când se vorbește de perspectiva unui nou conflict globalizat. Expresia „Al treilea război mondial” fusese folosită, de exemplu, de Christian Estrosi în 2015, când vorbea despre amenințarea teroristă. Pe France 3, primarul din Nisa a afirmat atunci că „islamo-fascismul” a declarat război „civilizației iudeo-creștine”.

În timpul asasinării generalului iranian Qassem Soleimani de către Statele Unite, hastagul #WWIII - pentru al treilea război mondial - a înflorit și pe rețelele de socializare. Mai recent, conflictul din Nagorno-Karabakh i-a făcut pe unii oameni să se teamă de o conflagrație globală.

803
Tagurile:
Henry Kissinger
Tematic
Ucraina: nava de război britanică HMS Trent intră în portul Odessa
Henry Kissinger s-a întâlnit cu Vladimir Putin
Donald Trump îi cere sfat lui Henry Kissinger
Benjamin Netanyahu

Plecarea lui Netanyahu, sfârşitul unui capitol întunecat în relațiile Israel-Palestina

40
(reînnoit 20:57 14.06.2021)
Prim-ministrul Autorității Naționale Palestiniene a declarat că înlăturarea liderului israelian care a stat mult timp în funcţie, Benjamin Netanyahu, închide un capitol deosebit de întunecat în relațiile israeliano-palestiniene.

BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik. „Plecarea prim-ministrului israelian după 12 ani la putere marchează sfârșitul uneia dintre cele mai grele perioade din istoria conflictului israeliano-palestinian”, a spus Mohammad Shtayyeh, prim-ministrul Autorității Naționale Palestiniene, citat de Times of Israel.

În acelaşi timp, Shtayyeh a spus că nu vede noul guvern „ca fiind mai puțin rău decât precedentul” și a condamnat sprijinul din partea noului prim-ministru israelian, Naftali Bennett, pentru așezările israeliene din Cisiordania, care sunt ilegale în temeiul dreptului internațional.

„Noul guvern nu are viitor dacă nu ia în considerare viitorul poporului palestinian și drepturile sale legitime”, a declarat Mohammad Shtayyeh, potrivit RT.

Autoritatea Palestiniană a transmis duminică o declarație, în care a spus că va judeca noul cabinet israelian în funcţie de pozițiile concrete pe care le va lua. Pe un ton sceptic, aceasta a spus că așa-numitul „guvern al schimbării” va institui, probabil, politici care nu vor diferi de cele din epoca Netanyahu, sau care „vor fi poate chiar mai rele”.

Bennett este cunoscut pentru susţinerea ferventă a acțiunilor militare ale Israelului împotriva grupului de militanți palestinieni Hamas din Gaza și a condus Consiliul Yesha al coloniștilor din Cisiordania, înainte de a fi ales în 2013 în Knesset, parlamentul Israelului.

„Palestinienii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să înțeleagă că violența va fi întâmpinată cu un răspuns ferm”, a spus Bennett într-un discurs în Knesset cu câteva ore înainte de depunerea jurământul din partea cabinetului său.

Liderul partidului de dreapta Yamina și fost ministru al Apărării sub Netanyahu, Bennett a semnat un acord cu Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid, pentru a pune capăt conducerii lui Netanyahu, care a fost în funcţie timp de 12 ani. În total, opt partide au participat la formarea guvernului, inclusiv partidul arab Ra’am.

Conform acordului de împărţire a puterii, Lapid va prelua funcția de prim-ministru după ce Bennett își va încheia prima jumătate a mandatului de patru ani.

40
Tagurile:
Israel, Benyamin Netanyahu
Tematic
Ierusalim: PROBLEME din spatele întâlnirii Orban - Netanyahu
Netanyahu sună alarma privind Covid-19 în Israel: „ne aflăm în stare de urgență”
Netanyahu anunță IZOLARE în Israel pe 3 săptămâni - noi restricții din cauza Covid-19
Netanyahu este primul israelian vaccinat anti COVID - 19
Blinken și Netanyahu, anunțuri de ultimă oră la o conferință de presă ținută în Israel
Netanyahu, reacție furtunoasă contra ONU – Israel nu acceptă anchetă!
Netanyahu a primit lovitura fatală – ”devine istorie”

Загрузка...
Klaus Iohannis și Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles

Iohannis vrea cât mai multă SUA și NATO în România

45
(reînnoit 20:53 14.06.2021)
Președintele Klaus Iohannis a spus la finalul Summit-ului NATO că acesta a avut ”valențe simbolice, strategice și politice majore pentru viitorul Alianței”

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. Liderii NATO s-au reunit astăzi la Bruxelles într-un summit la care a participat și președintele Joe Biden. Potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis de la finalul reuniunii, Summitul a reconfirmat importanța și relevanța Alianței Nord-Atlantice într-un mediu de securitate marcat de ”amenințări multiple și tot mai complexe și impredictibile”.

”Alături de președintele Biden și de ceilalți lideri aliați, am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea Alianței, caracterul fundamental al acesteia pentru apărarea colectivă și pentru securitatea euroatlantică, precum și angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli. Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare”, a declarat Iohannis la Bruxelles.

Președintele României a spus că deciziile luate astăzi răspund intereselor de securitate ale României, care și-a atins obiectivele majore fixate pentru acest Summit.

Iohannis a făcut referire la ceea ce se aștepta de la acest Summit: o atitudine anti-Rusia pregătită prin declarații anterioare, motiv pentru care președintele României a retransmis la finalul reuniunii o temă clasică pentru NATO, cea care induce ideea că ”situația de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă”, cu trimitere la Ucraina și la regiunea Mării Negre.

De asemenea, Iohannis spune că declarația finală afirmă susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova, confirmând astfel amestecul NATO și în statele care nu au nici o treabă cu Alianța!

Biden, invitat în România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat de asemenea că l-a invitat pe președintele american Joe Biden în România, anunțând că acesta „a fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire”.

Șeful statului a fost întrebat, la finalul reuniunii NATO, despre discuția separată pe care a avut-o, împreună cu președintele polonez Andrzej Duda, cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, la care Iohannis s-a lăudat că a avut două discuții scurte cu președintele Biden, nu una!

„Prima a fost chiar la început, unde împreună cu președintele Duda am ținut să-l salutăm pe președintele Biden, să ne exprimăm mulțumirea față de prezența domniei sale în summitul B9... Președintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit și foarte mult pentru a sprijini România și Polonia, pentru a îmbunătăți această relație”, a declarat Klaus Iohannis.

În cea de-a doua discuție, Iohannis spune că l-a  invitat pe președintele SUA în România și că i-a transmis că își dorește foarte mult întărirea Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite. Un mesaj standard de șef de stat care nu are nimic de transmis și nici o poziție proprie și a cărui politică externă este doar anexa SUA, NATO și, coroborat când se poate, a Uniunii Europene!

45
Tagurile:
NATO, Joe Biden, Klaus Iohannis
Tematic
Cum arăta Klaus Iohannis în copilărie - foto
Clipe grele: Iohannis va TREBUI să dea explicații Israelului la o întâlnire de prim rang!
Șerban Nicolae, palmă pentru Iohannis, Fritz și politrucii pensați
Ce va face Iohannis la Summitul NATO
Iohannis participă la Summitul NATO de la Bruxelles
Iohannis și Erdogan l-au flancat pe Joe Biden la poza de grup a NATO

Загрузка...