SpaceX CEO Elon Musk speaks after unveiling the Dragon V2 spacecraft in Hawthorne, California, US on May 29, 2014.

Elon Musk laudă programul spațial sovietic şi îi apreciază pe pionierii ruși în inginerie

169
(reînnoit 17:54 21.05.2021)
Antreprenorul de origine sud-africană Elon Musk și-a dezvăluit admirația pentru programul spațial al URSS și realizările sale, spunând studenților ruși că a numit unele dintre sălile de conferință ale companiei sale după ingineri sovietici.

BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik. Vorbind vineri în cadrul evenimentului „New Knowledge” prin video online, creatorul SpaceX, Elon Musk, și-a exprimat admiraţia față de Serghei Korolev și Konstantin Tiolkovski, doi influenți pionieri ruşi ai secolului XX, potrivit RT. 

„[Tiolkovski] a fost uimitor. A fost cu adevărat unul dintre cei mai mari. La SpaceX, denumim sălile noastre de conferință după numele marilor ingineri și oameni de știință din domeniul spațial, iar una dintre cele mai mari săli de conferință ale noastre poartă numele lui Tiolkovski. Iar [alta a fost numită după] Korolev”, a dezvăluit Musk.

De asemenea, antreprenorul a avut cuvinte de laudă despre programul spațial sovietic în ansamblu, spunând că admiră realizările URSS în domeniul științei rachetelor.

Creatorul SpaceX manifestă de mult timp interes faţă de Rusia și anterior şi-a arătat admiraţia pentru realizările ţării în cosmos. Anul trecut, o postare pe Twitter adresată șefului Agenției spațiale din Moscova, Dmitri Rogozin, a devenit virală, după ce Musk a răspuns oficialului în rusă. „Sperăm la o cooperare pe termen lung reciproc avantajoasă și prosperă”, a scris miliardarul în domeniul tehnologic.

​Postarea pe Twitter a venit după lansarea reușită a SpaceX, când compania sa a trimis capsula Crew Dragon în prima sa călătorie către Stația Spațială Internațională (ISS). Evenimentul a marcat prima dată din 2011 când NASA și-a trimis astronauții în spațiu într-o navă spațială fabricată în SUA.

La începutul acestui an, s-a aflat că Serghei Korsakov va deveni primul cosmonaut rus care va călători către ISS într-o navă SpaceX.

169
Tagurile:
Elon Musk
North Korean leader Kim Jong Un delivers a statement in response to U.S. President Donald Trump's speech to the United Nations, in Pyongyang, North Korea

Kim Jong-un se declară gata înfrunte Statele Unite

51
(reînnoit 13:31 18.06.2021)
În timp ce Joe Biden adoptă o nouă abordare „practică și calibrată” în Coreea de Nord, urmărind „denuclearizarea sa completă”, Kim Jong-un a cerut țării sale să se pregătească pentru dialog, dar mai ales pentru o confruntare cu Statele Unite

BRUXELLES, 18 iun – Sputnik. La o ședință plenară a comisiei centrale a partidului din 17 iunie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara trebuie să se pregătească atât pentru dialog, cât și pentru confruntare cu noua administrație americană, arată Sputnik

„Secretarul general a subliniat necesitatea pregătirii atât pentru dialog cât și pentru confruntare, în special pentru a proteja demnitatea statului nostru și interesele sale pentru o dezvoltare independentă, precum și pentru a garanta în mod fiabil mediul pașnic și securitatea acestuia”, arată agenția KCNA.

După cum indică agenția, Kim Jong-un a făcut o „analiză detaliată” a tendinței politice a administrației americane față de țara sa.

Abordarea lui Biden

Într-adevăr, Joe Biden a decis să adopte o nouă abordare față de Coreea de Nord respingând abordările predecesorilor săi.

Casa Albă a declarat pe 21 mai că „scopul său rămâne denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, înțelegând că eforturile ultimelor patru administrații nu au atins acest obiectiv”.

Șeful statului a subliniat în aceeași zi, în cadrul unei conferințe de presă, că „nu va proceda așa cum s-a făcut în trecutul recent” și nu va oferi liderului comunist „tot ceea ce caută, în special recunoașterea legitimității sale la nivel internațional” .

Abordarea lui Trump

Președinția lui Donald Trump a fost marcată de o încercare de apropiere între Pyongyang și Washington.

Fostul președinte a făcut eforturi fără precedent pentru a-l convinge pe Kim Jong-un să scape de arsenalul său nuclear. Aceste încercări au fost în cele din urmă nereușite și au fost criticate de Joe Biden în timpul campaniei prezidențiale din 2020.

În 2019, Donald Trump a devenit și primul președinte american în exercițiu care a făcut o călătorie oficială în Coreea de Nord. Jimmy Carter și Bill Clinton au fost și ei acolo, dar după încheierea mandatului lor prezidențial.

Abordarea lui Obama

Potrivit lui Jen Psaki, noua politică a administrației Biden nu se bazează nici pe „răbdare strategică”, termen care a definit abordarea președinției lui Barack Obama în speranța că sancțiunile din partea Statelor Unite și a Națiunilor Unite ar reorienta guvernul nord-coreean.

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat, pe 28 mai, că administrația va desfășura o „abordare practică și calibrată deschisă, va explora diplomația cu Republica Populară Democrată Coreeană și va viza să facă progrese practice care să sporească securitatea Statelor Unite, a aliaților și a forțele noastre desfășurate în teren”.

51
Tagurile:
Kim Jong-un

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Fost ofițer al CIA: Biden i-a dăruit victoria lui Putin la summit

208
Fostul ofițer al CIA, Frederick Fleitz, a declarat Joe Biden i-a oferit lui Vladimir Putin o victorie diplomatică la summitul de la Geneva și nu a primit nimic în schimb pentru SUA.

BUCUREȘTI, 18 iun - Sputnik. Summitul dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva a fost o adevărată lovitură pentru interesele americane. Această opinie a fost împărtășită cu Newsmax de președintele Centrului SUA pentru Politica de Securitate și fostul analist al CIA, Frederick Fleitz.

Potrivit acestuia, acordurile liderilor celor două țări privind noile negocieri ce prevăd controlul armelor, securitatea cibernetică, precum și decizia de a revenire a ambasadorilor au lăsate pe planul doi imediat după conferințele de presă ale președinților.

Deci, Joe Biden a ținut un discurs incoerent, iar comentariile sale adresate reprezentanților mass-media au fost banale și uneori de neînțeles, a spus expertul.

"Impresia a fost că era nervos și chiar încerca să se apere. Ca să nu mai vorbim de isteria sa după o întrebare a unui reporter CNN", a adăugat fostul ofițer CIA.

În același timp, președintele rus a părut competent și încrezut în discursul său în fața presei, a spus Freyz.

Potrivit expertului, „șeful vorbăreț de modă veche al Casei Albe” a apărut ca un „om foarte slab” în fața unei audiențe mondiale.

"Biden a arătat lumii că multe lucruri sunt prea dure pentru el, precum și incapacitatea sa de a reprezenta Statele Unite în fața rivalilor străini. El i-a oferit lui Putin o victorie diplomatică și nu a primit nimic în schimb pentru SUA.", a accentuat autorul articolului .

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore, inclusiv o pauză. În urma discuțiilor, liderul rus a spus că a fost de acord cu președintele SUA să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În aceasta se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la întâlnirea de la Geneva din 1985.

208
Tagurile:
Joe Biden, CIA

Загрузка...

Spania: O navă cu migranți s-a scufundat în largul coastei Lanzarote

0
(reînnoit 14:51 18.06.2021)
Cel puțin doi migranți au murit după ce nava gonflabilă în care se aflau s-a răsturnat în largul coastei Lanzarote, în Insulele Canare.

Oamenii care au fost salvați au primit îngrijiri medicale. Potrivit rapoartelor, din 38 de persoane care au supraviețuit, 20 erau bărbați, 10 - femei și opt copii.

0
Tagurile:
navă, Spania

Загрузка...