Шприц с дозой вакцины от коронавируса

Profituri uriaşe ale companiilor Big Pharma în pandemie o „situaţie injustă”

168
(reînnoit 17:36 20.05.2021)
Directorii executivi ai Moderna și BioNTech se află în fruntea listei cu cele 9 persoane care au devenit miliardare în urma lansării vaccinurilor împotriva Covid-19, a declarat un grup care susține transformarea reţetelor de vaccin într-un bun public global.

BUCUREŞTI, 20 mai – Sputnik. O mare parte dintre cercetările științifice pentru crearea de vaccinuri împotriva Covid-19 au fost plătite din banii contribuabililor, dar companiile private care dețin monopolul asupra proprietății intelectuale (PI) sunt cele care se aleg cu profiturile. Această situație este injustă și ar trebui schimbată, susține https://app.box.com/s/c487wmiyquh9q1glpbatzf5sukls7ph2 People’s Vaccine Alliance, care solicită, înainte de un summit G20, ridicarea monopolului asupra PI pentru vaccinuri.

O confirmare este creşterea uriaşa a bogăției nete ale directorilor companiilor Big Pharma, a spus grupul. Datele Forbes actualizate în aprilie arată că nouă CEO Big Pharma au devenit miliardari în dolari de la începutul pandemiei, făcând profituri semnificative.

​CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, este cel mai bogat nou miliardar în domeniul afacerilor cu vaccinuri, urmat de Ugur Sahin, omologul său de la BioNTech. Bogăţia fiecăruia valorează acum peste 4 miliarde de dolari. Printre alţii de pe listă sunt trei investitori Moderna, președintele unei companii contractate pentru fabricarea și ambalarea produselor Moderna și cei trei cofondatori ai producătorului chinez de vaccinuri CanSino Biologics, potrivit grupului, citat de RT. 

Alți opt miliardari, a căror avere, când a izbucnit pandemia, depăşea deja valoarea de referință referitoare la bogăţia în miliarde de dolari, au asistat la creşterea semnificativă a averilor lor. Printre aceştia sunt persoane legate de Chongqing Zhifei Biological and Sinopharm din China, India's Cadila Healthcare și Serum Institute of India și deținătorii de acțiuni BioNTech.

„Acești miliardari sunt «fața umană» a profiturilor uriașe pe care multe corporații farmaceutice le obțin din monopolul pe care îl dețin asupra acestor vaccinuri. Trebuie să punem capăt urgent acestor monopoluri, astfel încât să putem extinde producția de vaccinuri şi să reducem prețurile”, a declarat Anna Marriott, managerul politicii de sănătate din cadrul organizației de caritate Oxfam, membru al Alianței.

De asemenea, Winnie Byanyima, director executiv al unui alt membru al Alianței, Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV / SIDA, a declarat că este „imoral faptul că profiturile continuă să fie mai importante decât salvarea de vieți”, întrucât titularii de brevete refuză să împărtășească tehnologia lor.

Guvernele sunt împărțite în legătură cu propunerea. SUA și UE au declarat că sunt gata să ia în considerare o formă de suspendare a brevetelor, iar ţări precum Rusia, Franța și Spania au declarat că vor susține o astfel de mișcare. Germania și Marea Britanie, pe de altă parte, și-au exprimat opoziția.

Solicitările din partea People’s Vaccine Alliance vine cu o zi înainte de Summitul Global al Sănătății G20, care va avea loc vineri la Roma.

168
Tagurile:
Big Pharma
Donald Trump

Trump anunță datele viitorului său „turneu de istorie”

116
Fostul președinte american Donald Trump a anunțat datele unui turneu național dedicat istoriei administrației sale, despre care va vorbi pe scenă împreună cu fostul prezentator de televiziune Bill O'Reilly.

BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik. „Turneul meu împreună cu Bill O'Reilly atrage multă atenție și aștept cu nerăbdare. Poate că biletele vor fi ca un cadou grozav de Ziua Tatălui? În orice caz, ne vedem atunci și mult mai devreme!”, a scris Trump sâmbătă într-o postare pe contul său de Telegram.

Potrivit postării de pe Telegram, Trump va fi în Sunrise, Florida, pe 11 decembrie, după care va fi la un eveniment în Orlando a doua zi. De asemenea, pe 18 decembrie, va avea loc un alt eveniment la Houston, Texas, iar fostul preşedinte va ajunge la Dallas pe 19 decembrie.

La începutul acestei luni, Donald Trump a anunțat că turneul său de istorie cu Bill O'Reilly va avea loc în sudul Floridei și în Texas în decembrie și va consta în conversații axate pe evenimentele din timpul administrației celui de-al 45-lea președinte.

116
Tagurile:
Donald Trump
Tematic
Putin: Trump este un om extraordinar
Putin a povestit prin ce se deosebește Biden de Trump
Trump îi critică dur pe Macron și pe liderii europeni - „Au jefuit Statele Unite”
Trump: Rusia este singurul câștigător al summitului de la Geneva

Загрузка...
Construcția Nord Stream 2 în Germania

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2

265
Casa Albă vor continua să instroducă noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, a anunțat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. SUA vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 și deja pregătesc noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi, a declarat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

“Problema este dacă vom penalize, utilizând competenților oferite de sancțiuni, partenerii noștri europeni, aliați și prieteni. Președintele Biden a spus: nu sunt gata s-o fac, însă sunt gata să introduce în fiecare 90 de zile sancțiuni împotriva organizațiilor rusești care participă la construcția Nord Stream 2. A făcut-o și va continua să facă”, a declarat reprezentantul Casei Albe, potrivit RIA Novosti.

De asemenea, la postul de televiziune CNN, consilierul liderului american a anunțat aplicarea în practică a unui nou pachet de restricții împotriva Moscovei în legătură cu situația lui Navalnîi.

Mai devreme, congresmanii democrați au criticat administrația lui Joe Biden pentru amânarea aplicării, conform legii, a doua rundă de sancțiunii în cazul lui Navalnîi pe 2 iunie a acestui an.

Potrivit democraților, Casa Albă ratează sistematic termenile stabilite de lege cu privire la sancțiuni.

Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase după summitul cu omologul său american Joe Biden la Geneva că în cazul în care după întrevedere SUA vor introduce noi restricții în raport cu Rusia, acest lucru va presupune o nouă oportunitate ratată de normalizare a relațiilor bilaterale.

265
Tagurile:
Germania
Tematic
Putin: prima conductă a Nord Stream 2 a fost finalizată
Putin: critica din jurul ”Nord Stream -2” este o altă propagandă
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
Ambasadorul Germaniei: sancțiunile SUA asupra Nord Stream 2 încalcă dreptul internațional
MAE rus, despre amenințările SUA împotriva Nord Stream 2

Загрузка...