Specialiștii americani își asumă creditul pentru protestele din Belarus

497
(reînnoit 18:01 18.05.2021)
Specialiști americani în ”schimbări de regim” și-au asumat meritul pentru protestele din Belarus și pentru încurajarea finanțării opoziției din Rusia, în timpul unei convorbiri telefonice de tip farsă

BRUXELLES, 18 mai – Sputnik. O pereche de ruși celebri pentru farsele lor și care s-au dat drept figuri ale opoziției din Belarus au păcălit celebra organizație din SUA National Endowment for Democracy (NED) să dezvăluie dimensiunile implicării americane în mișcările politice din Europa de Est, arată RT.

Într-un apel video postat pe canalul online Vovan and Lexus, reprezentanții agenției americane amintite au revelat că că ei au finanțat și susținut în mod activ campanii anti-guvernamentale în această regiune.

Oficialii de la NED, care este finanțat de Congresul american, fiind descris ca având rolul de a ”susține libertatea în jurul lumii”, au dezvăluit de asemenea că ei își coodonează eforturile cu activiști politici proeminenți în mai multe țări, inclusiv în Rusia.

Oficialii americani au crezut că vorbesc cu Svetlana Tikhanovskaya, figura principală a mișcării opoziției din Belarus, și cu unul din consilierii ei.

În timpul convorbirii, Nina Ognianova, care supraveghează munca de la NED cu grupurile locale din Belarus, a subliniat programele extinse pe care agenția le susține în țară, insistând că ”multă lume care s-a antrenat în aceste hub-uri, care au fost în contact cu ele și au fost educate în acest fel, fiind implicate în munca lor, au preluat acum stindardul și au început să fie lideri în organizarea comunității”.

Ognianova mai spune că, prin eforturile sale, NED a jucat un rol important în a stârni protestele de stradă imense din Belarus după ce Lukasenko și-a proclamat victoria în alegeri anul trecut.

”Credem că această încredere pe termen lung pe care o avem cu partenerii din Belarus a adus sau a construit evenimentele din vara trecută”, a declarat Ognianova.

Și Carl Gershman, președintele NED, le-a spus comedianților ruși că grupurile politice finanțate de Washington lucrau deja cu Tikhanovskaya și cu echipa ei ”foarte, foarte îndeaproape”.

Acest gen de comentarii vor da apă la moară acuzațiilor făcute anterior de Lukasenko care a spus că opoziția internă la guvernul său este susținută din afara țării.

Comedianții au obținut de la oficialii NED și declarații despre activitățile lor curente din Rusia, întrebându-i ce fac pentru a susține activitățile anti-Kremlin. Gershman a spus în acest sens că asemenea inițiative sunt ”în mod evident incredibil de importante, și noi am subliniat acest lucru, mergând înapoi până la alegerile din august când au avut loc demonstrații în Orientul Îndepărtat al Rusiei”, oficialul NED afirmând că ”suntem foarte dedicați să ajutăm în acest sens și vom continua să lucrăm cu rețelele noastre și institutele noastre”.

Când așa numitul asistent al lui Tikhanovskaya a amintit că NED este interzis în Rusia, oficialii NED au început să râdă, iar Gershman a spus că ”acest lucru nu contează. Noi nu avem birouri, noi nu suntem ca  Freedom House sau Institutul Democratic Național sau Institutul Internațional Republican. Așa încât, dacă noi nu suntem acolo, ei nu pot să ne dea afară”.

El a recunoscut însă că NED susține multe grupuri, că are un program activ în Rusia și că pot fi foarte utili, arătând că NED este în contact cu Leonid Volkov, un activist care operează dn Lituania și care a fost descris ca find șeful echipei lui Alexei Navalnii.

497
Tagurile:
Americani, Credite, Belarus
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO a vorbit despre principalele subiecte ale summitului Alianței

20
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de începerea summitului Alianței de la Bruxelles, a declarat că subiectul principal al summitului va fi Rusia și viitoarele discuții dintre liderii Statelor Unite și ale Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin.

Summitul NATO are loc luni la Bruxelles, cu participarea fizică a liderilor țărilor aliate. La Summitul vor fi puse în discuție subiecte ce țin de noul concept strategic al Alianței până în 2030, Rusia, China, consolidarea dezvoltării tehnologice, combaterea schimbărilor climatice și a amenințărilor din spațiul cibernetic și spațial.

"Relațiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece din cauza acțiunilor agresive rusești. Sunt sigur că liderii țărilor NATO vor confirma abordarea noastră dublă față de Rusia: apărare puternică pe de o parte și dialog pe altul", a spus Jens Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al Alianței, „liderii țărilor NATO vor purta, de asemenea, consultări cu președintele SUA, Joe Biden, înainte de discuțiile acestuia cu Vladimir Putin”.

20
Tagurile:
Jens Stoltenberg, NATO

Загрузка...
Boris Johnson

BoJo va întârzia redeschiderea Marii Britanii pentru a opri răspândirea variantei Delta

29
Oamenii de știință britanici l-au avertizat pe premierul britanic Boris Johnson că țara se va confrunta cu 100.000 de cazuri de coronavirus în fiecare zi, din cauza răspândirii variantei Delta de COVID 19,

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. Varianta Delta de Covid 19 a fost identificată pentru prima dată în India și se crede despre ea că ar fi cu aproximativ 60 la sută mai transmisibilă decât varianta Kent, care a fost anterior dominantă în Regatul Unit, arată Sputnik

Premierul britanic Boris Johnson trebuia să anunțe ridicarea restricțiilor anti-coronavirus pe 21 iunie, dar există relatări care spun că șeful guvernului de la Londra va anunța în cursul zilei de astăzi, într-o conferință de presă, amânarea redeschiderii între două și patru săptămâni.

Oficialii britanici au fost informați că o întârziere în reducerea restricțiilor anti-coronavirus ar putea ajuta ca mii de oameni să nu ajungă la spital, spune presa britanică. Astfel, datele prezentate miniștrilor sugerează că un nou val de coronavirus va afecta în cea mai mare parte tinerii, care încă nu au fost vaccinați.

Experții în sănătate sunt îngrijorați de faptul că varianta Delta identificată în India dublează riscul spitalizărilor, fiind cu aproximativ 60% mai transmisibilă și parțial rezistentă la vaccinuri. Dr. Raghib Ali, consultant onorific în medicină la spitalul Universității Oxford, a declarat că luna trecută a fost cea mai aglomerată, numărul cazurilor grave fiind mai mare decât în ​​timpul vârfurilor din primul și al doilea val.

Conform datelor guvernamentale, peste 41 de milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin și aproape 30 de milioane sunt vaccinate complet. Un studiu realizat de Public Health England a arătat ulterior că o singură inoculare este eficientă doar 33% împotriva variantei Delta, iar a doua doză mărește protecția la aproximativ 81%.

Întârzierea redeschiderii va oferi oamenilor de știință, de asemenea, mai mult timp pentru a studia varianta Delta și pentru a vedea dacă programul de imunizare a slăbit legătura dintre infecții, spitalizări și decese.

Cu toate acestea, amânarea ar putea să-i înfurie pe parlamentarii conservatori, precum și pe proprietarii de afaceri, care avertizează cu privire la consecințele cumplite ale acestei amânări pentru economia deja bolnavă. Asociația Afacerilor de Noapte a declarat că alte patru săptămâni de restricții ar fi devastatoare pentru cluburile de noapte care au fost închise din martie anul trecut. Proprietarii de afaceri au cheltuit deja milioane de lire sterline pentru a-și pregăti localurile în noile condiții, pentru ca acum să fie nevoiți să aștepte încă două sau patru săptămâni.

Mark Harper, președintele Grupului parlamentar de recuperare după COVID, a declarat că decizia de a amâna redeschiderea va fi o alegere politică. El a avertizat că restricțiile de siguranță din Anglia pot rămâne în vigoare toamna și iarna când cresc cazurile de infecții respiratorii.

"Eficacitatea vaccinurilor noastre în prevenirea spitalizării înseamnă că deblocarea pe 21 iunie ar putea să fie desfășurată în siguranță. Orice decizie privind întârzierea va fi o alegere politică. Variante și mutații vor apărea și în timpul care urmează. Trebuie să învățăm să trăim cu ea. Dacă vaccinurile noaste foarte eficiente nu ne pot elibera de restricții, atunci nimic nu ne va mai elibera vreodată”, a spus Harper.
29
Tagurile:
UK, Marea Britanie, COVID-19, coronavirus

Загрузка...