Islamiști

SUA au părăsit Kandaharul, talibanii își văd de atacuri nestingheriți

242
Forţele americane s-au retras din baza aeriană de la Kandahar, dar trecerea lor prin Afganistan se dovedește inutilă, de vreme ce chiar astăzi talibanii au provocat o explozie în Kabul

BRUXELLES, 14 mai – Sputnik. Una dintre cele mai importante baze militare din Afganistan, baza aeriană de la Kandahar, a fost părăsită de forţele americane, după cum au anunţat astăzi autorităţile afgane.

Astfel, SUA şi-au retras toţi militarii din baza aeriană din Kandahar, în sudul Afganistanului. 

”Această bază nu ne-a fost predată în mod oficial, dar pot să confirm că ei (americanii) au părăsit-o miercuri”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei afgane la Kandahar, Khoja Yaya Alawi.

Retragerea SUA din Afganistan a fost anunțată de preşedintele Joe Biden, aceasta urmând să fie efectuată până la 11 septembrie, când se împlicesc 20 de ani de la atentatele teroriste din 2001.

Ce au rezolvat SUA în Afganistan?

Între timp, trecerea SUA prin Afganistan se dovedește cel puțin inutilă, de vreme ce numai astăzi a avut loc o nouă explozie la Kabul în care cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața.

Nu a avut loc nici o victorie a SUA în Afganistan, ci dimpotrivă, pentru că adversarii talibani prosperă. Cel puţin 12 oameni au fost ucişi într-o explozie survenită la o moschee din apropiere de Kabul în timpul rugăciunii de astăzi, deși e a doua zi de la  intrarea în vigoare a unui armistiţiu între talibani şi forţele afgane.

Explozia a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce o altă explozie a ucis 80 de persoane, majoritatea eleve la o școală gimnazială a minorității șiite hazara.

Așa încât rolul pacificator al SUA sau cel civilizator pe care și-l arogă lipsește în cazul Afganistanului, ca și în toate celelalte conflicte în care s-au implicat, unde SUA a lăsat în urmă doar dezastrul.

242
Tagurile:
Taliban, SUA
Tematic
Blinken: SUA trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu în Afganistan
Rusia și Afganistan negociază aprovizionarea cu vaccinul ”Sputnik V”
De ce SUA vor fi nevoite să dea explicații talibanilor în Afganistan?
Lăsat spre nimicire talibanilor: SUA părăsesc Afganistanul
Talibanii îi alungă pe americani din Afganistan
Trump laudă retragerea SUA din Afganistan, dar vrea să aibă loc mai repede
Joe Biden și Vladimir Putin

Kremlinul a spus cum vor avea loc discuțiile dintre Putin și Biden

7
Consilierul președintelui Federației Ruse Iuri Ușakov a spus cum va avea loc prima întâlnire a lui Vladimir Putin și Joe Biden în calitate de lideri ai țărilor lor.

Summitul Putin - Biden va începe pe 16 iunie la ora 13:00, ora Genevei (ora 14:00, ora Bucureștiului), la Villa La Grange.

"Această vilă este utilizată des de autoritățile municipale de la Geneva și de guvernul federal. Un loc minunat pe lac, condiții bune pentru negocieri. De asemenea, a fost construit un cort pentru conferința de presă a președintelui nostru", a spus Ușakov.

Mai întâi, Putin va fi întâmpinat de președintele Elveției, apoi va ajunge Biden. După tradiționala sesiune foto comună și o introducere din partea gazdei, președinții vor merge la bibliotecă.

Cum vor avea loc discuțiile dintre Putin și Biden la Geneva

Discuțiile vor consta din trei părți - mai întâi într-un format îngust, apoi într-un format extins, după care fiecare parte va susține o conferință de presă separată.

Biden l-a numit pe Putin un rival demn >>>

În prima parte, Putin va fi însoțit de ministrul de Externe Serghei Lavrov, iar Biden va fi însoțit de secretarul de stat Anthony Blinken.

"Negocierile într-un format restrâns vor începe în prezența lui Lavrov și a interpreților. Iar la formatul extins, vor avea loc prin prin traducere sincron. Doar că, pe lângă membrii delegațiilor, vor exista și persoane care înregistrare. În ce privește o discuție tete-a-tete, nu știu, depinde de ei", a spus reprezentantul Kremlinului.

Pe lângă Ușakov și Lavrov, delegația rusă l-a inclus pe secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gerasimov și viceministrul de Externe Serghei Riabkov. De asemenea, sunt invitați șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Alexander Lavrentiev. Prezența lor indică faptul că Putin și Biden vor discuta probabil situația din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ușakov a recunoscut că discuția liderilor va atinge subiectele Belarusului și arestul lui Alexei Navalnîi.

După discuții, va avea loc o întâlnire bilaterală a președintelui rus cu omologul său elvețian, după care Putin va zbura în Rusia.

7
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Geneva, Elveția

Putin se va întâlni la Geneva cu președintele Elveției

33
(reînnoit 10:26 15.06.2021)
După summitul ruso-american, președintele rus Vladimir Putin va ține o întâlnire la Geneva cu președintele elvețian Guy Parmelin, vor discuta despre cooperarea bilaterală, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov.

Summitul Rusia-SUA va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Aceasta va fi prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Joe Biden de când ultimul a devenit președinte al Statelor Unite.

Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles
© AFP 2021 / OLIVIER HOSLET

Consilierul liderului de la Kremlin Iuri Ushakov a menționat că la finalul summitului, Putin va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Confederației Elvețiene.

"Agenda este dezvoltarea și consolidarea în continuare a cooperării bilaterale", a declarat asistentul președintelui Federației Ruse.

El a menționat că partea rusă apreciază foarte mult rolul neutru al Elveției și este recunoscătoare pentru faptul că aceasta a acceptat Geneva ca loc de desfășurare a summitului.

33
Tagurile:
Geneva, Elveția, Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...