Reuniune Informală a Consiliului European (Porto, Republica Portugheză)

Primele declarații de la Summit-ul B9: din nou obsesia Rusiei

373
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi, la Summitul B9, că întărirea şi aprofundarea legăturii transatlantice este un obiectiv pe care îl împărtăşesc toţi participanţii la videoconferinţă

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Președintele României Klaus Iohannis a confirmat în deschiderea Summit-ului B9 obsesia eternă a NATO, care este Rusia, precum și faptul că la eveniment se va discuta despre Rusia, despre zona Mării Negre și despre Ucraina.

 „Cred cu tărie că discuţiile noastre de astăzi sunt mai relevante decât oricând, în contextul în care ne desparte mai puţin de o lună de Summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles, şi, totodată, luând în considerare recentele evoluţii de securitate îngrijorătoare din regiune”, a declarat Iohannis în deschiderea evenimentului.

El a amintit că mai târziu se va alătura un invitat foarte important, preşedintele SUA, afirmând că prezenţa sa ”transmite un mesaj extrem de puternic de solidaritate şi unitate transatlantică înaintea Summitului NATO din 14 iunie”.

Iohannis a lăudat formatul Bucureşti 9 care şi-ar fi dovedit plusvaloarea prin crearea de mesaje coezive şi prin asigurarea unor abordări coordonate din partea celor nouă aliaţi de pe Flancul Estic.

Subiectele anunțate ale Summit-ului sunt întărirea şi aprofundarea pe mai departe a legăturii transatlantice, a anunțat Iohannis.

Acesta este momentul în care președintele României a dat glas obsesiei rusești a NATO, invocând  ceea ce el a numit ”mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea noastră imediată, în zona Mării Neagră, în Ucraina şi în jurul Ucrainei” ca temă de discuție.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat și el că „participarea preşedintelui Biden demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianţele şi de a întări NATO. Summit-ul NATO de luna viitoare ne oferă o posibilitate unică de a începe un nou capitol în relaţiile transatlantice, să întărim pe mai departe unitatea între Europa şi America de Nord”.

373
Tagurile:
Summit UE, Rusia, Klaus Iohannis
Tematic
În plină criză economică și pandemică, Iohannis pregătește ”Summitul ISTERIEI”
Sondaj sub egida Academiei: NATO, SUA, UE și Iohannis primesc… palme de la români!
Iohannis le-a promis iarăși românilor bani de la UE
Cristoiu, reacție tăioasă despre ”Târgul secret” dintre Iohannis și Patriarhul Daniel
Joe Biden participă la summit-ul virtual găzduit de Iohannis
Primele declarații ale lui Klaus Iohannis și Andrzej Duda în ajunul summitului
Эсминец Дефендер ВМС Великобритании в порту Одессы, Украина

„Putin a câștigat din nou”. Francezii au condamnat incidentul cu distrugătorul britanic

50
Cititorii ziarului Le Figaro au menționat că victoria este de partea Rusiei, în situația cu distrugătorul britanic Defender.

BUCUREȘTI, 24 iun - Sputnik. Cititorii ziarului francez Le Figaro s-au arătat revoltați de pătrunderea distrugătorului britanic Defender în apele teritoriale rusești.

În primul rând, mulți comentatori nu au fost de acord cu informațiile publicației conform cărora nava marinei britanice a trecut granița Ucrainei, nu a Rusiei.

„Acest teritoriu aparține Rusiei!”, A scris Cororleva.

„Datorită faptului că Marea Britanie neagă totul ... data viitoare scufundați nava fără avertisment”, a îndemnat 2526791.

Unii cititori au legat trimiterea distrugătorului britanic de reuniunea recentă a liderilor din Rusia și Statele Unite.

"Acest incident a demonstrat nemulțumirea vasalilor britanici față de recentul summit de la Putin și Biden <...> Vreau să cred că au existat suficiente focuri de avertizare, deoarece liniile roșii vor fi acum verificate sistematic", a spus unul dintre comentatori.

„Ce au uitat, în general, navele britanice în largul coastei rusești?”, A întrebat Geopolitis.

La rândul său, comentatorul sub numele de fauteavoltaire consideră astfel de acțiuni ale Marii Britanii ca parte a exercițiilor comune cu Statele Unite.

"Doar Rusia a avertizat cu privire la consecințele apropierii de frontierelor sale. În general, se dezvoltă un nou conflict", a subliniat el.

Un alt cititor și-a amintit că britanicii au fost ostili rușilor încă din secolul al XIX-lea.

„Ca urmare a acestui incident, au coborât cu ochi cu rușine și au părăsit rapid teritoriul străin <...> Putin a câștigat din nou!”, A conchis un alt utilizator.

Miercuri, Ministerul Apărării a anunțat că forțele Flotei de la Marea Neagră au au stopat violarea de către nava britanică a frontierei rusești în preajma captului Fiolente. Distrugătorul nu a reacționat la avertizarea de utilizare a armelor, după care o navă rusească de pază a deschis un foc de avertizare, iar peste nouă minute, avionul Su-24m a lansat patru bombe pe ruta urmată de nava britanică. După aceea, Defender a părăsit apele teritoriale rusești. În Marea Britanie, incidentul a fost catalogat ca fiind pasaj inofensiv în „apele teritoriale ucrainene”.

După incident, Ministerul Apărării l-a convocat pe atașatul militar de pe lângă ambasada Marii Britanii.

50
Tagurile:
Vladimir Putin

Загрузка...
Сотрудники правоохранительных органов, штат Флорида

Trgedie în SUA: un bloc de 11 etaje de lânga Miami Beach s-a prăbușit

100
(reînnoit 11:42 24.06.2021)
Peste 80 de mașini de salvare au intervenit în zona clădirii de 11 etaje care s-a păbușit parțial, în Surfside, Florida, lângă Miami Beach

BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik. O clădire de apartamente cu 11 etaje din Miami Beach s-a prăbușit astăzi parțial. Prăbușirea a avut loc într-o zonă vecină cu strada 88 și Collins Avenue. O amplă operațiune de căutare și salvare este în desfășurare și există temeri că sunt mai mulți oameni morți sau prinși în dărâmături.

Peste 80 de vehicule de salvare au ajuns astăzi de dimineață în fața clădirii care s-a prăbușit parțial în Surfside, Florida, lângă Miami Beach, se arată pe twitter-ul serviciului de pompieri de la Miami, iar unii martorii povestesc că au auzit oameni țipând de sub dărâmături.

 

100
Tagurile:
Tragedie, SUA

Загрузка...
Bogdan Aurescu

Aurescu reprezintă UE într-un turneu prin Caucazul de Sud