Protests in Paris

„Stare de urgență absolută” - proteste şi violențe urbane în Franţa - VIDEO

1868
În acest weekend, în Franţa au avut loc proteste în mai multe oraşe, unele degenerând în violenţe. Protestatarii au aruncat cu pietre, ouă şi petarde în ofiţerii poliţie, având loc ciocniri. Oraşele cele mai afectate.

BUCUREŞTI, 2 mai – Sputnik. Valence (Drôme) a fost afectată de ciocniri violente între protestatari şi poliţie, ceea ce a plasat anumite districte în „stare de urgență absolută”.

Incidentele au avut loc în noaptea dintre vineri spre sâmbătă, 1 mai. Violențele nocturne s-au desfăşurat între tineri din districtul Fontbarlettes, „pe fondul unor cazuri de trafic de droguri”, a declarat prefectura Drôme.

Într-o secvență publicată pe Snapchat, se pot vedea indivizi cu glugă şi se aud mai multe detonări care par a fi împușcături.

​Subprefectul Bertrand Duclos, într-un comunicat de presă citat de AFP, a condamnat „în cel mai ferm mod aceste acte la fel de scandaloase pe cât de nejustificate” şi a dat asigurări că „autorii acestor fapte deosebit de grave vor fi identificați și aduși în fața justiției”. De asemenea, acesta a spus că „nu a fost rănit nimeni” în timpul acestor violențe.

În aceeași noapte, în același cartier, persoanele violente au aruncat în poliţie cu pietre şi cu lansatoare de artificii. 40 de persoane cu glugă au atacat ofiţerii care asistau pompierii în intervenție, potrivit Sputnik France

„Stare de urgență absolută”

Pentru a restabili ordinea în cartierul Fontbarlettes, prefectul a anunțat trimiterea de forţe suplimentare de întărire sâmbătă seara, pentru a consolida forțele de poliție locale din acest district, dar și în Romans-sur-Isère, la aproximativ 20 de kilometri nord-est de Valence, unde violențele au loc „de câteva zile”.

Este „o stare de urgență absolută în cartierele noastre. Cu aceeași hotărâre, statul trebuie să acționeze pentru a garanta siguranța tuturor, înainte de a fi prea târziu”, a precizat primarul în comunicatul de presă.

Macron anunță întăriri

Chestiunea securității l-a preocupat pe președintele Republicii, care a confirmat, pe 19 aprilie, în timpul călătoriei sale la Montpellier, desfășurarea a 10.000 de polițiști și jandarmi suplimentari în Franța pe durata mandatului său.

Ciocniri la Lyon

De asemenea, violenţe au avut loc şi în timpul unei demonstrații la Lyon, pe 1 mai. Demonstraţia a reunit aproape 3.000 de persoane. Mitingul a fost marcat de tensiuni violente care au izbucnit între unii participanți și poliție, potrivit Sputnik France. Demonstranţii violenţi au aruncat cu lansatoare de artificii, iar ofiţerii de poliţie au lansat gaze lacrimogene.

În urma ciocnirilor, au fost cel puțin cinci persoane arestate, dar și 27 de ofițeri de poliție răniți, potrivit cifrelor anunțate de prefectul regiunii Rhône-Alpes-Auvergne, care „a condamnat cu tărie violențele împotriva celor care ne protejează”.

​Într-un video se poate vedea cum este atacat un ofiţer de poliție. La un moment dat, o persoană îl lovește violent din spate, iar ofiţerul se prăbuşeşte. Un grup de colegi preia controlul și creează un scut în jurul acestuia.

Proteste masive în Paris și alte orașe

În toată Franța au avut loc demonstrații cu ocazia zilei de 1 mai. Ministerul de Interne a anunțat peste 106.000 de oameni în toată Franța, inclusiv 17.000 la Paris.

Însă potrivit datelor comunicate de CGT pentru AFP, peste 150.000 de persoane au ieșit în stradă, inclusiv cel puțin 25.000 în Paris.

Protestatarii au afirmat revendicări referitoare la creșterea salariilor, crearea de noi locuri de muncă, restricţii şi gestionarea crizei sanitare de către guvern. De asemenea, aceştia se opun reformei privind asigurările de șomaj, care va intra în vigoare la 1 iulie.

Mitingul din Paris a fost marcat, de asemenea, de ciocniri. Unii manifestanţi au aruncat cu petarde, iar poliția a folosit gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost arestate.

1868
Tagurile:
protest, Franța
Tematic
Alertă în Franța: Peste 43 de mii de noi cazuri COVID în 24 de ore
Franța: Împușcături în fața unui spital din Paris - un mort și un rănit
Milioane de mașini ar putea fi în curând interzise circulației în marile orașe din Franța
O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V
Franța amenință Rusia privind cazul Navalnîi, promițând sancţiuni în cazul morţii acestuia
Premieră europeană: Franța și Germania și-au prezentat planurile de redresare împreună
Joe Biden participă la Summitul București 9

La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie

755
(reînnoit 07:38 11.05.2021)
O nouă aberație lansată de NATO la București, după ce de ani de zile vorbesc, fără dovezi, de ”invazii” și războaie hibride duse de Rusia

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Reprezentanții statelor NATO care au participat la summit-ul de la București, organizat însă online,  au făcut o declarație prin care lansează o nouă aberație despre Rusia. Și anume, că Rusia ”comite acte de sabotaj pe teritoriul NATO”!... SABOTAJ!!!

”Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional”, se arată într-o declarație comună.

Și, mai mult, țările NATO își exprimă îngrijorarea ”faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia”.

Deci, dacă în Cehia avem de-a face cu o acuzație negată total de Rusia, referitoare la un incident de acum 7 ani (!), în Bulgaria sunt ”informații” dintr-o investigație în curs!

Cu alte cuvinte, în baza unor acuzații fără susținere, NATO ”condamnă”! Exact cum au făcut SUA și alte țări NATO în Irak, Libia sau chiar Afganistan!

Evident, o temă a fost Marea Neagră, unde ”NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice”.

”Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, se arată în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Deci, toate acțiunile Rusiei, derulate în cadrul unui exercițiu militar obișnuit pe propriul teritoriu înseamnă ”creşterea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea imediată a NATO” și  ameninţă ”securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională”.

Pe drept cuvânt te poți întreba dacă asemenea aberații sunt aruncate în spațiul public ca provocări, ca expresii ale unei judecăți cu probleme grave – sau sunt destinate manipulării și prostirii cetățenilor planetei!

Desigur, ”Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi”, spune NATO – care totuși nu a explicat ciudatul fenomen al terorismului care a dispărut brusc odată cu pandemia!

Și, evident, ”Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea”.

Probabil manifestațiile dure din capitalele europene sau nemulțumirea americanilor, soldată cu ocuparea Capitoliului și acuzațiile de fraudă electorală sunt tot ”război hibrid, dezinformare şi minciună”, marca Rusia și China!

”Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, se arată în declarația comună, fără a se recunoaște că invaziile țărilor NATO în Orientul Apropiat au fost pe cât de nejustificate legal, pe atât de vinovate de criza migrațiilor și de dezastrul unor zone întregi!

Deci, o nouă atitudine scandaloasă, aberantă a unei organizații care, departe de a aduce ”securitate”, este generatoare de tensiuni și chiar conflicte sângeroase, dar și de afectarea echilibrului economic și social al unei părți a planetei. În plus, totul se face pe banii cetățenilor – inclusiv ai românilor, ca un tribut adus bătăușului din cartier.

755
Tagurile:
NATO, summit, Bucuresti

Загрузка...
Atac al Israelului în Gaza

Violențele din Ierusalim sute de victime

1051
(reînnoit 08:41 11.05.2021)
Tirurile de rachete și baloane incendiare au fost lansate în apropiere de Ierusalim, Israelul reacționează în forță, SUA și UE fac apel după apel la calm

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ferm: ”Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara 'Zilei Ierusalimului, lansând rachete până în zona Ierusalimului - Israelul va reacţiona cu forţă,  oricine atacă va plăti un preţ mare”.

Mai mult, Netanyahu consideră – și avertizează cetăţenii Israelului – ”conflictul actual ar putea dura ceva timp”.

​Reacția lui Netanyahu a venit după ce Hamas şi alte grupări palestiniene din Gaza au intensificat aseară lansările de rachete și baloane incendiare în sudul Israelului, către Ierusalim.

”Explozia semnificativă a violenţei în Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est trebuie să înceteze imediat”, a declarat aseară un purtător de cuvânt al comisarului pentru politică externă al UE, Josep Borrell, subliniind că ”Tirurile de rachete din Fâşia Gaza asupra populaţiei civile din Israel sunt complet inadmisibile şi alimentează escaladarea”.

​UE cere ca toate părţile să se angajeze  în ”eforturi de dezescaladare”, prioritatea trebuie să fie ”evitarea unor noi victime civile”.

”Toţi liderii au responsabilitatea de a acţiona împotriva extremiştilor -  Statu quo-ul locurilor sfinte trebuie respectat pe deplin”, transmite UE.

Situația însă a degenerat, se stimează că sunt peste 300 de răniți în urma luptelor de aseară și de azi noapte. Escaladarea violențelor este una dintre cele mai puternice – asta în contextul restricționării accesului în anumite zone, în perioada Ramadanului.

​Și Casa Albă a reacționat, prin Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, care a exprimat ”preocupările grave ale SUA în legătură cu situaţia din Ierusalim, inclusiv în privinţa confruntărilor violente produse în zona Haram al-Sharif -  Muntele Templului, de Ramadan”.

​Tot aseară, un incendiu a izbucnit în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,  unde se aflau mii de credincioşi pentru rugăciunea de seară – dar se pare că nu ar avea legătură cu acțiunile militarilor israelieni.

 

 

 

 

1051
Tagurile:
Atac, Israel, Ierusalim

Загрузка...

Împușcături la o școală din Kazan

0
Împușcături la o școală din Kazan Împușcături la o școală din Kazan Împușcături la o școală din Kazan

Atacul la școala № 175 de pe str. Jaudat Faizi, 8, din Kazan, Republica Tatarstan din Rusia, a avut loc în timpul desfășurării orelor.

Unul dintre atacatori a fost reținut, al doilea, potrivit datelor preliminare, s-a refugiat în clădirea școlii, unde a fost lichidat. 11 persoane au murit, 16 sunt la spital.

"Se auzeau împușcături în toată școala. Au împușcat de multe ori. Există victime, sunt zvonuri că o profesoară de clase primare a fost împușcată în fața elevilor de clasa întâi", a spus o sursă citată de RIA Novosti.

La fața locului se află medici, polițiști, psihologi, sunt prezenți președintele Tatarstanului Rustam Minnihanov, ministrul Sănătății al republicii Marat Sadîkov și procurorul regiunii Ildus Nafikov.

În toate instituțiile de învățământ din oraș au fost consolidate măsurile de securitate. A fost deschis dosar penal.

 

0

Загрузка...