Klaus Iohannis la Summitul liderilor locali și regionali ai Partidului Popular European

Grupul politic european din care face parte PNL vrea lase Cehia fără fonduri europene

226
Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European, din care face parte și PNL, a cerut astăzi îngheţarea fondurilor europene pentru Cehia.

BRUXELLES, 26 apr – Sputnik. Mai întâi, Comisia Europeană a estimat că premierul ceh Andrej Babis se află în conflict de interese pentru că o companie aflată sub controlul său a accesat fonduri europene. Acest gen de acuzații nu sunt singulare și face parte din modalitatea prin care Bruxelles-ul îi pune la punct pe politicienii care își afirmă suveranitatea față de anumite politici europene.

''Concluzia finală şi publică a Comisiei este că Andrej Babis a încălcat atât legislaţia UE cât şi legislaţia cehă. Prin neevitarea şi nesancţionarea conflictelor de interese ale premierului, Republica Cehă încalcă legislaţia UE şi condiţionalitatea pentru protejarea bugetului UE'', a lansat un atac dur preşedinta comisiei de control bugetar a Parlamentului European, Monika Hohlmeier, membră a PPE, cea care a semnat textul comunicatului în numele PPE.

Așadar, PPE vrea să aplice acum controversatul mecanism european care permite suspendarea accesării fondurilor europene în cazul unui stat membru când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă așa numitul statul de drept, considerând că astfel ar fi afectat bugetul comunitar.

Mecanismul nu este însă definitiv, el fiind examinat în prezent de Curtea de Justiţie a UE în urma sesizărilor formulate de Polonia şi Ungaria care s-au opus condiționării fondurilor europene de jocurile ascunse de la Bruxelles. Iată și dovada că au avut dreptate să se opună și că deja prima țară central europeană, Cehia, poate deveni victima acestui mecanism arbitrar.

Iată că Bruxellesul vrea să aplice sancțiuni experimentale și înainte ca instanţa europeană să se pronunţe cu privire la validitatea acestui mecansim controversat care pare anume înființat pentru a-i cuminți pe actorii statali din Centrul și Estul Europei care s-ar putea împotrivit dictatelor UE.

Grupul PPE din Parlamentul European mai cere Comisiei Europene să continue examinarea folosirii necorespunzătoare a fondurilor europene în beneficiul premierului ceh, a neglijenţei administraţiei cehe şi inacţiunii sistemului judiciar ceh, mai scrie eurodeputata PPE în comunicatul său.

Un atac total la Cehia din partea PPE, din care face parte și PNL, ca un semnal pentru Ungaria și Polonia?

226
Tagurile:
Cehia, PNL, PPE
Tematic
Lider PNL: “USR e o formațiune creată să distrugă această țară”
Un deputat PNL cere întoarcerea la valorile creștine românești
Emanuel Ungureanu distruge PNL: ”Act de AGRESIUNE și TRĂDARE politică foarte LAȘ!”
Генеральная репетиция военно-морского парада ко дню ВМФ в Кронштадте

"Zece nave vor fi suficiente": Flota de Nord însușește un nou complex de atac

199
(reînnoit 18:21 18.05.2021)
Testările celei mai noi rachete anti-navă "Zircon" au ajuns la finiș – fregata Flotei de Nord "Amiralul Gorșkov" se pregătește pentru lansările finale de testare.

MOSCOVA, 18 mai – Sputnik, Nikolai Protopopov. Conform celor mai recente date, acestea vor fi efectuate până la sfârșitul verii, apoi sistemul va continua să fie perfecționat la bordul submarinelor. Ce înseamnă "Zircon" pentru Marina Rusă – în materialul Sputnik.

Primul purtător

Data exactă de începere a ultimelor testări este încă necunoscută. Cu toate acestea, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, racheta va fi testată complet până la sfârșitul anului. Iar în adresarea sa din aprilie către Adunarea Federală, președintele Vladimir Putin a anunțat că arma va intra în curând în serviciu. Livrările seriale către Forțele Armate sunt programate pentru anul viitor.

Prima fregată din seria proiectului 22350 "Amiralul Gorșkov" a fost prima care a lansat pe mare racheta promițătoare "Zircon" asupra țintelor de antrenament. Ea s-a alăturat flotei în vara anului 2018. Datorită sistemelor electronice avansate de la bord și a gradului ridicat de automatizare, această navă este numită "computer plutitor". Mai mult, multe tehnologii au fost utilizate pentru prima dată.

Principalele arme ale fregatelor – rachetele de croazieră "Kalibr" în 16 lansatoare verticale. Artileria – arme universale de 130 mm cu o cadență de tragere de 30 lovituri pe minut și o rază de acțiune de 23 de kilometri. Cerul este controlat de complexul de rachete antiaeriene "Poliment-Redut". Împotriva submarinelor – patru tuburi de torpile "Paket-NK".

Primul ʺfanion" al seriei, "Admiralul Gorșkov", a fost început în 2006 – este prima nouă navă mare de suprafață de pe timpurile URSS-ului. Fregata a servit drept poligon pentru multe dezvoltări, diverse sisteme de arme, sisteme de apărare antiaeriană și echipamente radioelectronice. Deci, decizia de a echipa platforma cu un "Zircon" experimental este destul de logică.

Primele testări de la bordul navei "Gorșkov" au fost efectuate în decembrie 2019. Potrivit Ministerului Apărării, au existat trei lansări: două asupra unor ținte maritime și una asupra unei ținte terestre.

Испытание гиперзвуковой ракеты Циркон
© Photo : Пресс-служба Минобороны РФ
Испытание гиперзвуковой ракеты "Циркон"

Acoperirea Arcticii

Au început să dezvolte un complex hipersonic fundamental nou, bazat pe mare și pe uscat, în anii 2010. Președintele Vladimir Putin a anunțat pentru prima dată despre realizarea reușită a proiectului în 2018.

Se preconizează că versiunea maritimă va înlocui rachetele anti-navă "Granit", care se află în serviciul Marinei de la mijlocul anilor 1980. Vor echipa cu "Zircon" navele moderne și modernizate – în primul rând, fregatele proiectului 22350, crucișătorul "Amiralul Nahimov", distrugătoare promițătoare "Lider". De asemenea, vor înarma cu rachete "hipersonice" și  submarinele nucleare multifuncționale 971, 949A și 885. Flota de Nord are prioritate – și nu întâmplător.

"Rachetele ʺZirconʺ au o rază lungă de acțiune, iar în procesul de exploatare sunt necesare lansări de probă, trageri ca parte a pregătirii de luptă", a declarat ex-comandantul Flotei de Nord, Veaceslav Popov, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti. ʺDatorită dimensiunii sale, zona operațională a Flotei de Nord și poligoanele sale sunt mai potrivite, după cum se spune, pentru a aduce în stare de pregătire noi tipuri de arme decât, de exemplu, Marea Baltică sau Marea Neagră".

În plus, zona arctică este cea mai periculoasă direcție potențială de atac cu rachete pentru întreaga Rusie.

"Flota de Nord răspunde de Arctica", explică amiralul. "Întărirea conexiunii este o chestiune ce ține nu numai de prezent, ci și de viitor. Arctica reprezintă viitorul atât în ​​ceea ce privește transportul, cât și în ceea ce privește asigurarea apărării țării. Racheta "Zircon" este o chestie foarte universală. Și într-o anumită etapă a dezvoltării Forțelor Armate, ea va deveni racheta principală în Marină în ansamblu, precum și un puternic factor de descurajare pentru alte țări în timpul luării deciziilor care contravin securității Rusiei".

Большой десантный корабль Пётр Моргунов пришел в Североморск
© Sputnik / Павел Львов
Большой десантный корабль "Пётр Моргунов" пришел в Североморск

Mijloc de control

În timpul testărilor, "Zircon" a distrus atât ținte terestre, cât și ținte maritime, la o distanță de până la 450 de kilometri. Raza de tragere declarată este de o mie de kilometri. Viteza maximă de zbor este de M 9 sau aproximativ 11 mii de kilometri pe oră. Acest lucru face ca racheta să fie invulnerabilă oricăror mijloace de interceptare contemporane sau promițătoare.

Nu este surprinzător faptul că țările occidentale, inclusiv Statele Unite, au reacționat imediat la "Zircon". Pentagonul monitorizează îndeaproape fiecare lansare, recunoscând o rămânere în urmă semnificativă față de Rusia în domeniul armelor hipersonice. Experții americani consideră că acest complex este o amenințare serioasă la adresa portavioanelor – principala forță de atac a Marinei SUA.

Potrivit președintelui Mișcării de sprijinire a flotei din toată Rusia, căpitanul de rangul întâi, Mihail Nenașev, toate dezvoltările pentru armată și marină, inclusiv "Zircon", reprezintă un răspuns la scenariile agresive ale Occidentului.

"În lumina ultimelor declarații ale militarilor francezi și americani, este clar că țările occidentale trebuie să portretizeze Rusia drept un dușman periculos", spune el. "Scenariile au fost elaborate de mult timp, iar clasa politică a Occidentului va construi un curs împotriva Rusiei. Rachetele "Zircon" reprezintă un mijloc de apărare al sec. XXI, în condiții de turbulențe politice extreme. Noi trebuie să ne demonstrăm în mod convingător capacitățile".

Expertul consideră că chiar și zece nave submarine și de suprafață cu rachete "Zircon", împreună cu arme nucleare ofensive și defensive, vor permite militarilor Flotei de Nord să rezolve orice sarcini geopolitice în vederea apărării țării.

Подводный крейсер Князь Владимир возобновил заводские ходовые испытания
© Sputnik / Олег Кулешов
Подводный крейсер "Князь Владимир" возобновил заводские ходовые испытания

"Caracteristicile rachetei sunt de așa natură încât, potrivit tuturor previziunilor, americanii nu vor putea să creeze așa ceva încă zece ani, fără să ia măsuri de urgență", explică Nenașev. "Pe baza rachetelor "Zircon" vor construi o apărare eficientă din punct de vedere strategic și pentru mult mai puțini bani decât în ​​timpul START I sau START II. Zece nave vor proteja Arctica și vor asigura siguranța Căii Maritime de Nord. Rachetele "Zircon" sunt capabile să lovească ținte terestre și sunt capabile să distrugă facilitățile NATO din Norvegia sau Alaska. În plus, se analizează problema creării unei versiuni a "Zirconului" pentru aviația purtătoare de rachete".

Отряд кораблей Северного флота прибыл во Владивосток
© Sputnik / Виталий Аньков
Отряд кораблей Северного флота прибыл во Владивосток

Este notabil faptul că "Zircon", care nu a intrat încă în serviciu, influențează deja politica. Astfel, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatolii Antonov, a menționat că testările reușite ale complexului oferă încredere diplomaților ruși în negocierile cu americanii privind controlul armelor. 

199
Tagurile:
Flota Rusiei, Nave militare
Tematic
Times: Marea Britanie va trimite nave în Marea Neagră în sprijinul Ucrainei
Peste 20 de nave militare ale Rusiei au ieșit în Marea Neagră
Consolidarea strategică a Marinei Ruse: Demararea construcției a șase nave de război

Загрузка...

Specialiștii americani își asumă creditul pentru protestele din Belarus

214
(reînnoit 18:01 18.05.2021)
Specialiști americani în ”schimbări de regim” și-au asumat meritul pentru protestele din Belarus și pentru încurajarea finanțării opoziției din Rusia, în timpul unei convorbiri telefonice de tip farsă

BRUXELLES, 18 mai – Sputnik. O pereche de ruși celebri pentru farsele lor și care s-au dat drept figuri ale opoziției din Belarus au păcălit celebra organizație din SUA National Endowment for Democracy (NED) să dezvăluie dimensiunile implicării americane în mișcările politice din Europa de Est, arată RT.

Într-un apel video postat pe canalul online Vovan and Lexus, reprezentanții agenției americane amintite au revelat că că ei au finanțat și susținut în mod activ campanii anti-guvernamentale în această regiune.

Oficialii de la NED, care este finanțat de Congresul american, fiind descris ca având rolul de a ”susține libertatea în jurul lumii”, au dezvăluit de asemenea că ei își coodonează eforturile cu activiști politici proeminenți în mai multe țări, inclusiv în Rusia.

Oficialii americani au crezut că vorbesc cu Svetlana Tikhanovskaya, figura principală a mișcării opoziției din Belarus, și cu unul din consilierii ei.

În timpul convorbirii, Nina Ognianova, care supraveghează munca de la NED cu grupurile locale din Belarus, a subliniat programele extinse pe care agenția le susține în țară, insistând că ”multă lume care s-a antrenat în aceste hub-uri, care au fost în contact cu ele și au fost educate în acest fel, fiind implicate în munca lor, au preluat acum stindardul și au început să fie lideri în organizarea comunității”.

Ognianova mai spune că, prin eforturile sale, NED a jucat un rol important în a stârni protestele de stradă imense din Belarus după ce Lukasenko și-a proclamat victoria în alegeri anul trecut.

”Credem că această încredere pe termen lung pe care o avem cu partenerii din Belarus a adus sau a construit evenimentele din vara trecută”, a declarat Ognianova.

Și Carl Gershman, președintele NED, le-a spus comedianților ruși că grupurile politice finanțate de Washington lucrau deja cu Tikhanovskaya și cu echipa ei ”foarte, foarte îndeaproape”.

Acest gen de comentarii vor da apă la moară acuzațiilor făcute anterior de Lukasenko care a spus că opoziția internă la guvernul său este susținută din afara țării.

Comedianții au obținut de la oficialii NED și declarații despre activitățile lor curente din Rusia, întrebându-i ce fac pentru a susține activitățile anti-Kremlin. Gershman a spus în acest sens că asemenea inițiative sunt ”în mod evident incredibil de importante, și noi am subliniat acest lucru, mergând înapoi până la alegerile din august când au avut loc demonstrații în Orientul Îndepărtat al Rusiei”, oficialul NED afirmând că ”suntem foarte dedicați să ajutăm în acest sens și vom continua să lucrăm cu rețelele noastre și institutele noastre”.

Când așa numitul asistent al lui Tikhanovskaya a amintit că NED este interzis în Rusia, oficialii NED au început să râdă, iar Gershman a spus că ”acest lucru nu contează. Noi nu avem birouri, noi nu suntem ca  Freedom House sau Institutul Democratic Național sau Institutul Internațional Republican. Așa încât, dacă noi nu suntem acolo, ei nu pot să ne dea afară”.

El a recunoscut însă că NED susține multe grupuri, că are un program activ în Rusia și că pot fi foarte utili, arătând că NED este în contact cu Leonid Volkov, un activist care operează dn Lituania și care a fost descris ca find șeful echipei lui Alexei Navalnii.

214
Tagurile:
Americani, Credite, Belarus

Загрузка...

Moscova promite răspundă după ce Macedonia de Nord a expulzat un diplomat rus

0
Macedonia de Nord a decis expulzarea unui diplomat rus, a confirmat marți ambasada. Moscova ia în calcul contramăsuri.

BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik. „Confirmăm expulzarea unui diplomat rus de către autoritățile Macedoniei de Nord. Partea rusă are în vedere contramăsuri”, a declarat misiunea diplomatică rusă.

Ambasadorul rus Serghei Bazdikin a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul macedonean de Externe, unde a fost informat că diplomatul trebuie să părăsească țara în termen de șapte zile, potrivit site-ului de știri MKD, citat de Sputnik News

„În conformitate cu articolul 9 din Convenția de la Viena, Ministerul de Externe a luat decizia de a declara un diplomat de la ambasada rusă persona non grata în Republica Macedonia de Nord”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Cauzele din spatele acestei măsuri din partea Skopje rămân neclare.

0

Загрузка...