Un incendie (image d'illustration)

VIDEO: Incendiu la un spital cu bolnavi de COVID - cel puțin 82 de morți

919
Cel puțin 82 de persoane au murit duminică, într-un incendiu la un spital cu bolnavi de Covid-19 din Bagdad, o tragedie care a determinat demisia oficialilor dintr-o țară cu un sistem de sănătate vechi de decenii.

Incendiul a început de la buteliile de oxigen „depozitate fără respectarea condițiilor de securitate” la spitalul Ibn al-Khatib din Bagdad, potrivit unor surse medicale.

Potrivit unui raport actualizat, există 82 de morți și 110 răniți.

Furia populației

Dincolo de bilanțul tragic, irakienii și-au exprimat furia după ce surse medicale și de securitate au atribuit focul neglijenței. Un fenomen care merge mână în mână în Irak cu corupție endemică și spitale eșuate, ca să nu mai vorbim de plecarea multor medici care au emigrat la peste 40 de ani de conflict în țară.

După această tragedie, haștagul „Demisia ministrului Sănătății” se afla în topul cuvintelor cheie pe Twitter în Irak.

Deschiderea unei anchete

Premierul Moustafa al-Kazimi, care a declarat trei zile de doliu național, a anunțat deschiderea unei anchete și a cerut concluzii „în termen de 24 de ore”.

El a suspendat din funcțiile lor șeful Sănătății din sectorul de est al Bagdadului, directorul spitalului și șefii de securitate și întreținere tehnică. Aceștia sunt chestionați și nu vor fi eliberați „înainte de a-i judeca pe cei care au fost vinovați”, a spus el, în timp ce Parlamentul anunța că își va dedica sesiunea de luni acestei tragedii.

Duminică la primele ore, în timp ce zeci de rude se aflau la paturile a „30 de pacienți din secția de terapie intensivă” din Ibn al-Khatib, rezervat pentru cele mai grave cazuri, flăcările au cuprins etajele.

„Spitalul nu avea un sistem de protecție împotriva incendiilor și plafoanele false permiteau extinderea focului la produse foarte inflamabile”, a explicat Apărarea Civilă. „Majoritatea victimelor au murit pentru că au fost strămutate și s-au pomenit fără ventilatoare. Alții s-au sufocat de fum”.

La câteva ore după incendiu, Ministerul Sănătății s-a lăudat că a „salvat mai mult de 200 de pacienți”, promițând „o evaluare exactă a morților și răniților ulterior”. Duminică la prânz, ministrul și purtătorul de cuvânt al acestuia erau încă absenți.

Cazurile Covid-19 au depășit miercuri un milion în Irak, cu peste 15 000 de morți. Țara, probabil din cauza populației sale, una dintre cele mai tinere din lume, are un număr relativ mic de decese din cauza Covid-19.

Pentru a evita spitalele dărăpănate, pacienții preferă în general să instaleze o butelie de oxigen în casele lor.

 

 

919
Tagurile:
morți, COVID-19, coronavirus, Incendiu, Bagdad, Irak, video
A fighter of Daesh holds an ISIL flag and a weapon on a street in the city of Mosul, Iraq, in this June 23, 2014.

ISIS a testat arme biologice asupra prizonierilor din Irak

63
(reînnoit 10:04 06.05.2021)
Grupul de anchetă al ONU a stabilit că militanții organizației teroriste ISIS au testat armele biologice asupra prizonierilor din Irak

BUCUREȘTI, 6 mai - Sputnik. Grupul de anchetă al ONU pentru a ajuta la aducerea în fața justiției a organizației teroriste ISIS (UNITAD) pentru crimele comise a stabilit că militanții au testat armele biologice asupra prizonierilor din Irak, a raportat Al-Arabiya TV, făcând trimitere la un raport pus la dispoziția sa.

Raportul UNITAD menționează, de asemenea, că crimele militanților ISIS împotriva yezidilor (un grup etno-confesional kurd care trăiește în principal în nordul Irakului) se ridică la crime de război și genocid.

Mai mult decât atât, în raport se spune că ISIS a folosit arme chimice împotriva civililor în 2014-2016.

Rezoluția 2379, de înființare a unei echipe speciale de anchetă pentru investigarea crimelor comise de ISIS, a fost adoptată de Consiliul de Securitate al ONU la 21 septembrie 2017 pentru a trage la răspundere teroriștii ”în legatură cu crimele comise în Irak prin colectarea și păstrarea probelor care ar putea echivala cu crime de război, crime împotriva umanității și genocid”.

În plus, UNITAD are sarcina de a ajuta la aducerea făptașilor în fața justiției din întreaga lume pentru atrocitățile comise de o organizație teroristă.

La sfârșitul anului 2017, Bagdad-ul a anunțat victoria asupra ISIS, cu toate acestea, armata irakiană, cu sprijinul coaliției internaționale și a unităților de miliție, continuă să epureze teroriștii și operațiunile de identificare a „celulelor adormite” ale grupului în anumite zone.

În noiembrie 2020, ministrul irakian de externe Fuad Hussein a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti că ISIS a intensificat activitățile în țară în ultimele luni, inclusiv în părți din provincia Anbar de vest, în provinciile Kirkuk și Diyala și în părți din provincia Ninewa în nordul tări.

63
Tagurile:
Irak, ONU, ISIS

Загрузка...
RS-28 Sarmat

Marea Britanie s-a speriat de racheta rusească capabilă distrugă Texasul

773
Publicația britanică Daily Mail, a scris recent despre cea mai nouă rachetă rusească RS-28 Sarmat, numită Satana-2 în Occident. Acesta va înlocui cel mai puternic ICBM Voevoda din lume.

BUCUREȘTI, 6 mai - Sputnik. Jurnalist britanic Will Stewart de la ziarul Daily Mail, a scris despre cea mai nouă rachetă rusească RS-28 Sarmat, care va fi testată în 2021.

Lansarea rachetei se așteaptă să aibă loc pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece, se arată în publicație.

„Noile arme mortale hipersonice sunt capabile să ocolească apărarea antirachetă a SUA și să distrugă teritoriile de mărimea Texasului sau Angliei”, scrie autorul.

Racheta intercontinentală RS-28 a fost numită Satana-2 în Occident. Acesta va înlocui cel mai puternic ICBM Voevoda din lume (conform clasificării NATO - Satan, RS-20V).

773
Tagurile:
Marea Britanie, sarmat
Tematic
Revoluție tehnologică – de ce Rusia are nevoie de racheta «Burevestnik»
Racheta rusească Soiuz, cu 38 de sateliți, a decolat de pe Cosmodromul Baikonur
Dezvăluire: SMS care pregătește racheta Iskander de start

Загрузка...
Florin Cîțu, Raluca Turcan

Cîțu s-a făcut de râs nu știe cum se va aplica propria soluție după vaccinare!

0
Florin Cîțu a fost pus în dificultate de ziariști – nu a reușit să explice cum va pune în aplicare cea mai importantă propunere.

BUCUREȘTI, 6 mai – Sputnik. În condițiile în care România se îndreaptă către soluția diferențierii serviciilor de care beneficiază ”vaccinații” față de ”nevaccinați”, premierul Florin Cîțu a fost întrebat cum se va face diferența între cei vaccinații cu două doze, cei care nu au făcut decât prima doză și cei nevaccinați.

Cîțu spune că deocamdată, este ”o propunere pe care o discutăm în Comitetul interministerial”.

”Vom avea soluțiile la INSP… S-ar putea să existe aplicații... Mai simplu spus, se poate verifica dacă o persoană este vaccinată în aplicațiile pe care le avem cu un simplu CNP - deci, se poate verifica foarte ușor”, a răspuns  premierul Florin Cîțu.

Ori, soluția nu este deloc ”simplă”, pentru că expunerea CNP ”pe toate drumurile” nu este recomandată nici de poliție și mai ales nu este acceptată de mulți români.

”Avem timp până la 1 iunie să găsim soluții”, a spus premierul, vizibil încurcat, repliindu-se în formula ”Întâi să vedem care va fi forma pe care o vom avea acceptată în Comitetul interministerial pentru a redeschide restaurantele”.

De fapt, nici despre ”aplicația„ despre care vorbea, Florin Cîțu nu este deloc sigur: ”Nu știu sigur, e ceea ce cred eu că s-ar putea face”.

Cam asta sunt formulele cheie în guvernarea PNL – USR: ”cred” și ”nu știu sigur”.

0
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
Cîțu insistă că privilegiile pentru vaccinați sunt normale
Cîțu: Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm
Scandalos: Cîțu recunoaște că NU are niciun plan pentru o măsură esențială!

Загрузка...