Știrea nopții: Biden, inițiativă care aruncă în aer relația cu Turcia!

1290
O adevărată lovitură în diplomația internațională – Joe Biden atacă unul dintre cele mai sensibile puncte ale Turciei, reacția lui Erdogan ar putea fi extrem de dură.

BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik. O zi istorică, s-ar putea spune, după ce presa internațională a anunțat informația că preşedintele american Joe Biden va recunoaşte oficial genocidul armean.

Evenimentul ar putea avea loc chiar în această săptămână, Biden urmând să facă anunțul pe 24 aprilie – adică la care au început masacrele armenilor de către trupele turce, în 1915, în timpul primului război mondial.

Demersul ar fi însă foarte rău primit de Turcia, care refuză total ideea de ”genocid”, istoriografia turcă vorbind de ”masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere”.

AGERPRES, care transmite informația, arată că presa americană consemnează că Joe Biden ar fi primul preşedinte american care va recunoaște genocidul – dar că liderul de la Washington ”ar putea totuşi să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două ziare”.

Amintim că, în 2019, Congresul SUA a recunoscut genocidul armean printr-un ”vot simbolic”, dar nu a fost adoptat ca atare, formal. AGEPRES amintește că la începutul mandatului său, președintele Donald Trump a calificat masacrul armenilor ca „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, dar NU a folosit termenul ”genocid”.

Genocidul armean, în care au fost uciși aproape 1.5 milioane de armeni, este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de istorici. 

Comandanții turci au ordonat masacrele după ce marea armată turcă a fost învinsă de trupele Rusiei țariste în zona Caucazului. Pentru a nu răspunde de înfrângere, comandanții turci au dat vina pe populația armeană care ar fi luptat alături de ruși.

Trupele turce au trecut la masacrarea populației, care a răspuns, în câteva zone, printr-o rezistență eroică.

Mai multe cărți s-au scris despre acest genocid, cea mei celebră fiind a lui Franz Werfel, ”Cele patruzeci de zile pe Musa Dagh” – iar în România, Varujan Vosganian a scris minunata ”Cartea șoaptelor”, tradusă în mai multe limbi.

1290
Tagurile:
Turcia, Joe Biden
Tematic
De ce să se întâlnească cu Biden
Kremlinul: Putin și Biden au discutat despre tentativa de lovitură de stat în Belarus
Joe Biden nu a avut nevoie ca Rusia să îl denigreze, a făcut acest lucru el însuși
Recep Tayyip Erdogan

Erdogan a vorbit despre producția Sputnik V în Turcia

83
(reînnoit 18:26 07.05.2021)
Președintele Turciei Tayyip Erdogan a declarat că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre procurarea unei cantități semnificative a vaccinului Sputnik V și despre producția comună a preparatului la întreprinderile turcești.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre livrarea vaccinului Sputnik V în cantități mari și despre producția lui în comun.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, Putin și Erdogan au purtat miercuri o conversație telefonică cu privire la o posibilă producție în comun a vaccinului Sputnik V la întreprinderile turcești.

“Am purtat negocieri cu Putin în privința vaccinului rusesc Sputnik V, pe care îl vom primi în cantități foarte serioase. Apoi vom demara producția lui în comun în Turcia”, a declarat Erdogan jurnaliștilor.

Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V a fost autorizat în 64 de state, care reprezintă o populație totală de peste 3,2 miliarde de persoane. După numărul autorizațiilor obținute, preparatul ocupă locul doi în lume. Eficiența vaccinului constituit 97,6 la sută, potrivit analizei datelor obținute după vaccinarea a 3,8 milioane de ruși. Indicatorul depășește datele publicate mai devreme în revista medicală The Lancet (91,6 la sută), a declarat Fondul Rusesc pentru Investiții Directe și Centrul Gamaleia.

83
Tagurile:
Sputnik V, Turcia
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Astăzi în Moldova începe vaccinarea cu preparatul rusesc ”Sputnik V”
Din 4 mai Moldova este gata să înceapă imunizarea cu "Sputnik V"
Premierul Greciei: Sputnik V este sigur și eficient
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Erdogan: Turcia va primi o cantitate mare de Sputnik V
Aliații SUA vorbesc despre achiziția vaccinului rusesc "Sputnik V"
Turcia anunță autorizarea vaccinului Sputnik V
Peste 20 milioane de oameni s-au vaccinat cu Sputnik V

Загрузка...
Vaccin AstraZeneca

Marea Britanie recunoaște problemele pe care le generează AstraZeneca

94
Autoritățile din Marea Britanie au recomandat limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, recunoscând astfel problemele acestui ser.

BRUXELLES, 7 mai – Sputnik. Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit, JCVI, a recomandat astăzi limitarea utilizării vaccinului anti-Covid al AstraZeneca la persoanele de peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge.

JCVI a recomandat deja în aprilie să nu administreze acest vaccin, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, celor cu vârsta de peste 30 de ani.

Pe de altă parte, un studiu efectuat în Danemarca şi Norvegia a constatat rate uşor crescute de cheaguri de sânge la persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, inclusiv cheaguri în creier.

Cercetătorii care au realizat studiul au subliniat, totuşi, că astfel de efecte secundare sunt extrem de rare, iar beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile în majoritatea situaţiilor.

„Riscurile absolute ale evenimentelor tromboembolice venoase descrise în acest studiu sunt mici, iar constatările ar trebui interpretate în contextul beneficiilor vaccinării COVID-19 atât la nivel social, cât şi la nivel individual”, au scris cercetătorii într-un rezumat al constatărilor lor publicat în jurnalul medical BMJ.

AstraZeneca rămâne cel mai problematic vaccin la nivelul UE, românii respingând utilizarea lui în urma scandalurilor care au apărut în public legat de efectele secundare. Din acest motiv, Guvernul Cîțu a decis fie să doneze dozele pe care le are România către Republica Moldova și Ucraina, fie chiar să le vândă Republicii Moldova.

94
Tagurile:
AstraZeneca

Загрузка...
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

0
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

0
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...