Визит главы Европейского совета Ш. Мишеля и председатель Еврокомиссии У. Ляйен в Турцию

Expert, despre întâlnirea lui Erdogan cu liderii UE - VIDEO

613
(reînnoit 16:40 07.04.2021)
Expertul în etichetă modernă și protocol de afaceri, Tatiana Baranova, a comentat incidentul de la întâlnirea trilaterală a președintelui Tayyip Erdogan cu președintele Consiliului European Charles Michel și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

BUCUREȘTI, 7 apr - Sputnik. Lipsa unui scaun la reuniunea trilaterală a președintelui Tayyip Erdogan cu președintele Consiliului European Charles Michel și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen ar fi putut fi cauzată de o eroare de protocol, care acum este interpretată diferit - atât ca o atitudine față de femei și față de Uniunea Europeană, o ieșire demnă din situație ar fi o scuză din partea turcească, spune Tatiana Baranova, expert în etichetă modernă și protocol de afaceri, fondatoare a proiectului educațional „Pro. Etichetă”.

Anterior, administrația președintelui turc Tayyip Erdogan a distribuit o fotografie de la întâlnirea sa cu șeful Consiliului European Charles Michel și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, unde cei trei stau pe fundalul steagurilor UE și Turciei, precum și două scaune. Mai târziu, a apărut un videoclip pe rețele de internet în care Erdogan și Michel stau unul lângă celălalt pe două scaune, iar von der Leyen stă mai întâi în picioare, apoi se așează pe canapea.

O sursă din administrația lui Erdogan a declarat anterior pentru RIA Novosti că lipsa numărului necesar de scaune din fotografia de la întrunire se poate datora faptului că negocierile au avut loc într-o altă sală.

„Cred că aceasta este cel mai probabil o eroare de protocol: premisele negocierilor nu au fost pregătite suficient de corect, numărul participanților, paritatea părților nu au fost luate în considerare, dar această eroare poate fi interpretată în moduri foarte diferite, în special ca atitudine față de femei și Uniunea Europeană ... erorile de protocol implică consecințe nu foarte bune. Prin urmare, mi se pare că ar fi bine să apară un fel de respingere a zvonurilor ... o ieșire bună ar fie să explici pur și simplu să-ți ceri scuze ", a spus Baranova.

Potrivit ei, dacă într-o astfel de situație nu și-au cerut scuze, atunci acest lucru este inacceptabil. "Deoarece participantul care a rămas fără posibilitatea de a sta pe picior de egalitate în procesul de negociere, se simte cât mai inconfortabil posibil și aici este imposibil să spunem că sunt negocieri egale", a explicat expertul.

Ea a reamintit, de asemenea, povestea întâlnirii președinților Serbiei și Statelor Unite, Aleksandr Vucic și Donald Trump, la Washington, în septembrie trecut. Apoi, în Sala Ovală a Casei Albe, potrivit lui Baranova, Vucic a fost plasat într-un mod deloc corect, care a fost discutat în întreaga lume. „Privind videoclipul întâlnirii președintelui turc cu șeful Consiliului European și președintele Comisiei Europene, această poveste îmi vine imediat în minte, deoarece nu există lucruri neimportante în protocol și multe lucruri joacă un rol aici , inclusiv chiar și cazarea oaspeților ", a spus Baranova.

„În ambele cazuri, poate, situația ar putea fi interpretată ca menținerea distanței sociale în timpul unei pandemii ... Dar dacă aceasta este o întâlnire trilaterală a persoanelor cu statut egal, atunci ar trebui să li se ofere condiții de poziționare egale. Și (aceasta este - ed.) O situație foarte ciudată când unul dintre negociatori nu are unde să stea ", a adăugat expertul.

613
Tagurile:
UE, Recep Tayipp Erdogan
Tematic
Erdogan, o nouă inițiativă care va enerva Occidentul
”Schimbarea comportamentului Turciei”. De ce Occidentul îl pedepsește pe Erdogan
Erdogan s-a vaccinat împotriva COVID-19
Feodor Lukianov

Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

23
În condițiile înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident, Moldova nu ar trebui să dea preferință niciunei părți, concentrându-se pe dezvoltarea internă, consideră redactorul-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

Implicarea în jocurile geopolitice străine niciodată nu a fost spre binele cuiva. Nici în Moldova nu trebuie să se mizeze pe acest lucru, a declarat cunoscutul politolog rus, redactor-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

“State precum Moldova au ajuns divizate din punct de vedere al opiniei publice, al acțiunilor interne ale diverselor forțe politice, iar acum, din câte îmi dau seama, ajung într-o situație dificilă”, declară Lukianov într-un interviu oferit Sputnik Moldova. – Pentru că pe marea arenă internațională s-a declanșat un război rece de proporții 2.0, care după formă se deosebește de cel din a doua jumătate a secolului XX, însă în conținut este același. Acest lucru presupune că statele care se află la o răscruce de drumuri, iar Moldova se află printre ele, pierd foarte mult din spațiul de manevră”.

Lukianov consideră că pasiunile care se aprind în relațiile dintre Rusia și comunitatea occidentală se vor replica într-o versiune miniaturală în politica internă a țărilor care se află într-o situație similară cu cea a Moldovei. Tot aici el concluzionează: aceste procese nu vor avea un final fericit.

“Cum trebuie să se comporte Moldova în această situație? Cred că republica nu trebuie să penduleze dintr-o parte în alta, ci să încerce să-și traseze o direcție de protejare a propriilor interese. Chiar dacă acestea nu vor coincide întru totul cu prioritățile rusești, oricum vor fi luate în considerație de Federația Rusă cu tot respectul”, se arată convins politologul.

Altceva este, presupune Lukianov, că și Moldova, și multe alte state din spațiul fostei URSS nu sunt capabile să-și formuleze clar propriile interese. Prin urmare, se transformă într-o arena a realizării unor interese străine. Anume acest lucru, în opinia redactorului-șef al revistei “Rusia în politica globală”, provoacă cele mai multe îngrijorări – “am temeri că tulburările interne din Moldova vor fi agravate de contextul conflictual extern”.

Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

În același timp, Lukianov consideră pentru multe țări conceptul de opțiune devine vag.

Pe de o parte, relațiile dintre Rusia și Occident se tensionează, iar pe de altă parte, din câte îmi dau seama, Rusia, statele europene și SUA se concentrează tot mai mult pe propriile probleme interne, în special, în condițiile extraordinare ale pandemiei.

Prin urmare, interesul sau entuziasmul față de luptele geopolitice și încercările de a atrage de partea lor statele care se află în fața unor opțiuni se diminuează la toți. Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident”, susține expertul rus.

Acest lucru doar subliniază necesitatea statelor din fosta URSS să atragă atenția la propria dezvoltare internă.

“Moldova, cred eu, trebuie să răspundă sie însăși la întrebarea: este viabilă în calitate de formațiune statală, are capacitatea de a asigura dezvoltarea propriei societăți? Nu să aleagă la infinit între Rusia și Occident în calitate de direcție de bază a politicii”, a conchis Lukianov.

Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Occident, Moldova, Rusia

Загрузка...
Putin și Zelenski

Zelenski i-a propus lui Putin se întâlnească în Donbas

70
Anterior, reprezentantul oficial al MAE, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i apăra pe cetățenii din regiune.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, comunică RIA Novosti.

Potrivit lui Zelensky, la reuniunile ”formatului normand” și  subgrupului de securitate din Grupul de contact trilateral a fost luată în discuție restabilirea regimului de încetare totală a focului, fiind formulată  propunerea de a avea o întâlnire la linia de demarcație pentru a vedea și a înțelege cu maximă exactitate situația.

"Dar ce să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare lună. Domnule Putin! Sunt gata să merg și mai departe și să vă invit să ne întâlnim în orice punct al Donbasului ucrainean, acolo unde este război", a declarat Zelenski într-un mesaj video cu privire la starea de securitate din țară, difuzat marți seara.

Confruntarea civilă continuă în Donbas deja de șapte ani și s-a soldat cu aproximativ 13 mii de victime. Reglementarea este discutat în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții acestuia au adoptat mai multe documente menite să soluționeze conflictul, dar focurile de armă continuă.

În iulie trecut, a intrat în vigoare regimul atotcuprinzător de încetare a focului Însă din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie RPD a comunicat despre moartea unui copil după lovitura unei drone ucrainene. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei atacă republicile cu arme interzise de Minsk-2.

"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa>>>

Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea conflictului. După cum a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zakharova, Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i proteja pe locuitori. De asemenea, ea a făcut apel la aliații Ucrainei să nu mai incite regimul de la Kiev la aventuri sângeroase în regiune.

După cum a subliniat Vladimir Putin, Rusia nu va abandona Donbasul - „orice s-ar întâmpla”. Totodată, el a menționat că, înainte de a lua o decizie oarecare, trebuie să ne gândim la consecințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, Moscova va acorda în continuare ajutor vorbitorilor de limba rusă care locuiesc acolo, inclusiv asistență umanitară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin

Загрузка...