Ucraina refuză participe la discuțiile pentru pace de la Minsk

507
Delegația ucraineană, care ar trebui să participe la discuțiile pentru pace privind soluționarea conflictului de la Donbass, va refuza să participe la orice discuție dacă va avea loc la Minsk. Kievul a acuzat Belarusul de „retorică ostilă” și că e „influențat” de Rusia.

BUCUREŞTI, 6 apr – Sputnik. Grupul de contact trilateral este format din Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), iar în septembrie 2014, reprezentanți ai tuturor celor trei părți au semnat Protocolul de la Minsk, un acord care are scopul de a pune capăt războiului din Donbass. Acum, când există îngrijorări că luptele pot izbucni din nou, au existat propuneri ca reprezentanţii să se întoarcă în capitala bielorusă pentru discuții ulterioare.

Serghei Reabkov
© Sputnik / Александр Натрускин

Potrivit vicepremierului Kievului, Alexei Reznikov, partea ucraineană va refuza să participe. „Am spus că nu vom participa la reuniunile Grupului de contact trilateral în cazul în care carantina cauzată de Covid-19 se va încheia brusc și se va propune continuarea consultărilor la Minsk. Pentru a purta discuții în persoană, va trebui să căutăm o altă țară, un alt oraș”, a spus luni Reznikov, citat de RT

Aceasta din cauză că Belarusul se află „sub influența” Kremlinului, iar Kievul și-a pierdut încrederea în vecinul său de la nord, a adăugat acesta. În starea actuală, din cauza Covid-19, discuțiile dintre cele trei părți au loc prin videoconferință. Înainte de pandemie, aceştia s-au întâlnit față în față în capitala bielorusă.

Afirmația lui Reznikov care a spus Kievul nu va mai merge la Minsk vine după încercările altor oficiali ucraineni de a muta discuțiile în altă țară. Vara trecută, fostul președinte ucrainean Leonid Kravchuk, care acum face parte din echipa de negocieri privind Donbass, a dezvăluit că a încercat să mute discuțiile de la Minsk în Suedia.

Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a subliniat atunci că „cheia succesului în soluționarea conflictului ucrainean nu constă în schimbarea locurilor sau formatelor de negociere”, ci pur și simplu în voința politică a tuturor părților.

Conflictul are loc în regiunile Donetsk și Lugansk din Ucraina, cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbass, unde a izbucnit un război civil de aproape șapte ani. Separatiștii controlează acum porțiuni mari din teritoriu și s-au declarat independenți faţă de Kiev. În timp ce Rusia nu recunoaște aceste state separatiste, Ucraina acuză Kremlinul că le sprijină.

Situația a escaladat în ultimele zile. OSCE a observat o creștere semnificativă a numărului de încălcări ale încetării focului. Rapoartele au indicat o acumulare de echipamente militare în zona rusă a frontierei ucrainene, ceea ce a determinat ministerul german de Externe să solicite „tuturor părților să se reţină și să lucreze în direcția atenuării imediate a tensiunilor”.

507
Tagurile:
Minsk, Ucraina
Tematic
Rusia neagă informațiile despre un „conflictul iminent” cu Ucraina
Expert german: de ce Ucraina și Georgia nu vor putea să adere la NATO
Ucraina provoacă o criză energetică în Moldova
Donald Trump și Vladimir Putin

Trump a vorbit despre relațiile cu Putin

164
Donald Trump a vorbit într-un interviul pentru un canal TV american despre relațiile care le-a avut cu Vladimir Putin în timpul mandatului său de președinte al SUA.

Fostul președinte american Donald Trump consideră că el și Vladimir Putin s-au simpatizat reciproc.

"M-am înțeles foarte bine cu președintele Putin, eu l-am simpatizat pe el și el m-a simpatizat pe mine", a spus Trump într-un interviu acordat Fox News, citat de RIA Novosti.

El a explicat că acest lucru este „bun, nu rău”.

Relațiile dintre Moscova și Washington s-au intensificat la sfârșitul anului 2016 după ce Trump a fost ales președinte. Apoi oponenții republicanului și-au exprimat acuzațiile cu privire la posibila intervenție a Moscovei în procesele electorale din Statele Unite.

Procurorul special Robert Mueller doi ani a investigat acuzațiile de presupusă „ingerință rusească” și acuzațiile privind o „înțelegere secretă a lui Donald Trump cu Rusia”. Mueller a confirmat acuzațiile de „ingerință” pe care Kremlinul le-a negat, dar nu a găsit nicio dovadă de „coluziune”.

164
Tagurile:
Vladimir Putin, Donald Trump

Загрузка...
Elicopter rusesc survolează orașului sirian antic Palmyra, distrus de atacuri

VIDEO: Atac aerian al armatei ruse asupra teroriștilor din Siria - „până la 200” de uciși

624
Avioanele rusești au lovit un lagăr de antrenament terorist la nord-est de Palmyra, Siria, distrugând 24 de vehicule și o jumătate de tonă de materiale explozive, ucigând până la 200 de militanți, a anunțat armata rusă.

După confirmarea informațiilor despre o tabără teroristă camuflată în deșertul sirian, forțele aerospațiale ruse au efectuat atacul aerian și au distrus două structuri teroriste, „până la 200 de militanți, 24 de pickup-uri cu mitraliere grele, precum și aproximativ 500 kg de muniție și componente pentru crearea dispozitivelor explozive improvizate”, a declarat luni reporterilor contraamiralul Aleksandr Karpov, șef adjunct al Centrului rus de reconciliere pentru Siria (RRCS).

​Baza a fost folosită de militanți ca loc de organizare pentru a fabrica dispozitive explozive improvizate (IED) și a trimite „grupuri de luptă” pentru a efectua atacuri teroriste în toată Siria, potrivit lui Karpov.

„Teroriștii se antrenează în tabere de militanți pe teritoriul care nu este controlat de autoritățile siriene, inclusiv zona At-Tanf, care este controlată de forțele armate americane”, a adăugat el.

© Sputnik / Кирилл Каллиников
SUA au înființat o garnizoană la Tanf - de-a lungul drumului de la Damasc la Bagdad - în 2016, contrar dreptului internațional și fără a ține cont de obiecțiile guvernului sirian. Moscova și Damasc au subliniat în repetate rânduri că zona servește drept refugiu sigur pentru militanții care efectuează atacuri teroriste în Siria.

Amiralul nu a precizat dacă militanții aparțineau Statului Islamic (SI, anterior ISIS) sau vreunei alte grupări teroriste - precum afiliatul Al-Qaeda Hayat Tahrir al-Sham [HTS], care operează în special în provincia Idlib sub protecția turcească.

Rusia a intervenit în Siria la invitația guvernului de la Damasc în septembrie 2015, când aproape 70 la sută din țară se afla în mâinile teroriștilor SI sau a altor militanți adesea descriși de mass-media occidentală drept „rebeli moderați”. Pe lângă baza navală din Tartus, forțele rusești au operat din baza aeriană Khmeimim din provincia Latakia.

De atunci, SI a pierdut tot teritoriul pe care îl pretindea și militanții anti-guvernamentali au fost reduși la provincia Idlib și la o bandă ocupată de turci de-a lungul frontierei de nord a Siriei. Milițiile kurde susținute de SUA controlează nord-estul țării, în timp ce armata SUA controlează direct zona din jurul At-Tanf, la granița cu Iordania în sud.

 

624
Tagurile:
Armata Rusă, Teroriști, Siria, Rusia, atac

Загрузка...

Calendarul Evaluărilor Naționale pentru clasele a 2-a, a 4-a și a 6-a

0
Noul calendar al Evaluărilor Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a a fost publicat în Monitorul Oficial. Testele se vor da, cu prezență fizică, în intervalul 12-28 mai 2021.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor susține evaluările naționale în acest an în luna mai, adică după revenirea elevilor din vacanța de primăvară, prelungită de minstrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în scopul limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus.

© Sputnik / Евгений Епанчинцев

Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se susțin cu prezență fizică.

Elevii de clasa a VI-a vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare în data de 12 mai 2021, iar cea de Matematică și Științe ale Naturii în data de 13 mai 2021.

Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a are următorul calendar: proba de Limbă Română este programată pentru 18 mai 2021, cea de Matematică, pe 19 mai 2021, iar cea de Limbă Maternă, pe 20 mai 2021, informează edupedu.ro.

Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a se derulează pe durata mai multor zile, din pricina faptului că aici vorbim atât de probe scrise, cât și de probe de citit.

Scris – Limba română – 25 mai 2021
Scris – Limba maternă – 25 mai 2021
Citit – Limba română – 26 mai 2021
Citit – Limba maternă – 26 mai 2021
Matematică – 27 mai 2021
Scris – Citit – Limba română pentru minorităţile naţionale – 28 mai 2021.

0
Tagurile:
Evaluarea Naţională
Tematic
Simulare Evaluare Națională 2021: subiectele la Limba Română
Simulare la BAC 2021 - proba Istorie: afișarea baremelor de evaluare
Simulare Evaluare Națională 2021: Când se afișează rezultatele

Загрузка...