Portul Haydarpaşa

Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”

370
Poliția turcă a arestat 10 amirali în retragere, care, împreună cu alţi peste 100 de ex-ofițeri de marină, și-au exprimat îngrijorarea că planul ambițios al lui Erdogan de a săpa un nou canal între Marea Neagră și Marea Marmara ar pune în pericol țara.

BUCUREŞTI, 5 apr – Sputnik. Alte patru persoane au primit ordin să se prezinte procurorului șef din Ankara în termen de trei zile, ca parte a anchetei cu privire la o presupusă încercare de a comite infracțiuni „care pun în pericol securitatea națională și ordinea constituțională”, a relatat agenția de presă turcă Anadolu.

Arestările și citațiile de luni au venit în urma unei scrisori deschise semnate de membri din fostul personal de rang înalt al Marinei Turce. Publicată duminică, scrisoarea ridică îngrijorări cu privire la presupunerea că Turcia ar putea ieşi din Convenția de la Montreux din 1936, un tratat internațional cheie care reglementează suveranitatea Turciei asupra a două strâmtori care leagă Marea Mediterană și Marea Neagră prin Marea interioară Marmara. Autoritățile turcești au reacționat la scrisoare manifestând indignare, spunând că aceasta aminteşte de numeroasele lovituri de stat militare pe care le-a experimentat țara în istoria modernă și, prin urmare, reprezintă o amenințare la adresa guvernului civil.

În centrul problemei este proiectul „Canalul Istanbul”, o cale navigabilă lungă de 50 km, care ar urma să se întindă paralel cu Bosforul și ar ajuta la uşurarea traficului maritim greu desfăşurat prin strâmtori. Este unul dintre proiectele președintelui Recep Tayyip Erdogan menit să remodeleze Turcia, cu investiții mari în infrastructură. Erdogan a dezvăluit prima dată proiectul în 2011, în timpul campaniei sale electorale, numindu-l „un proiect nebun”.

Opozanţii proiectului se tem că noua cale navigabilă artificială, care nu este acoperită de Convenția de la Montreux, ar putea duce la o confruntare posibilă între națiunile navale majore. Tratatul permite trecerea liberă a navelor civile prin strâmtoare, dar limitează tonajul și numărul de nave militare din țările care nu au ieşire la Marea Neagră.

Erdogan a declarat că Convenția de la Montreux nu se va aplica traficului prin noul canal odată ce va fi terminat, ceea ce a condus la speculații potrivit cărora Turcia s-ar putea retrage cu totul din tratat.

Scrisoarea deschisă semnată de ofițeri în retragere ai Marinei exprimă îngrijorări cu privire la faptul că nu există o dezbatere cu privire la această măsură, semnatarii spunând că Convenția este crucială pentru securitatea națională și că, fără aceasta, țara ar putea fi supusă unor amenințări grave.

Scrisoarea a stârnit indignare din partea guvernului turc, purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, spunând că ea „amintește de vremurile loviturilor de stat”, iar semnatarii sunt „ridicoli și jalnici”.

„[Semnatarii] ar trebui să știe că respectata noastră națiune și reprezentanții săi nu vor permite niciodată această mentalitate și entuziasm pentru o tutelă [militară]”, a scris Kalin pe Twitter, potrivit RT.

Armata turcă, care a jucat istoric rolul de garant al constituției seculare a țării, a organizat trei lovituri de stat reușite între 1960 și 1980. În 1997, un „memorandum militar” a forțat demisia prim-ministrului islamist Necmettin Erbakan. În 2016, a avut loc o lovitură de stat eșuată împotriva lui Erdogan, în urma căreia zeci de oameni au fost uciși și care a dus la epurări în aparatul de securitate al Turciei.

Îngrijorăril legate de Convenția de la Montreux au fost exprimate anul trecut într-o scrisoare deschisă similară semnată de diplomați turci pensionari. Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat la acea vreme că proiectul „Canal Istanbul” nu va compromite tratatul.

370
Tagurile:
Nave, Turcia
Tematic
Portal american: Apariția Su-57 în Turcia, „un coșmar” pentru NATO
Un post TV din Turcia a prezentat harta „imperiului” turc în 2050
Turcia condamnă tentativa de lovitură de stat din Armenia
Donald Trump și Vladimir Putin

Trump a vorbit despre relațiile cu Putin

151
Donald Trump a vorbit într-un interviul pentru un canal TV american despre relațiile care le-a avut cu Vladimir Putin în timpul mandatului său de președinte al SUA.

Fostul președinte american Donald Trump consideră că el și Vladimir Putin s-au simpatizat reciproc.

"M-am înțeles foarte bine cu președintele Putin, eu l-am simpatizat pe el și el m-a simpatizat pe mine", a spus Trump într-un interviu acordat Fox News, citat de RIA Novosti.

El a explicat că acest lucru este „bun, nu rău”.

Relațiile dintre Moscova și Washington s-au intensificat la sfârșitul anului 2016 după ce Trump a fost ales președinte. Apoi oponenții republicanului și-au exprimat acuzațiile cu privire la posibila intervenție a Moscovei în procesele electorale din Statele Unite.

Procurorul special Robert Mueller doi ani a investigat acuzațiile de presupusă „ingerință rusească” și acuzațiile privind o „înțelegere secretă a lui Donald Trump cu Rusia”. Mueller a confirmat acuzațiile de „ingerință” pe care Kremlinul le-a negat, dar nu a găsit nicio dovadă de „coluziune”.

151
Tagurile:
Vladimir Putin, Donald Trump

Загрузка...
Elicopter rusesc survolează orașului sirian antic Palmyra, distrus de atacuri

VIDEO: Atac aerian al armatei ruse asupra teroriștilor din Siria - „până la 200” de uciși

570
Avioanele rusești au lovit un lagăr de antrenament terorist la nord-est de Palmyra, Siria, distrugând 24 de vehicule și o jumătate de tonă de materiale explozive, ucigând până la 200 de militanți, a anunțat armata rusă.

După confirmarea informațiilor despre o tabără teroristă camuflată în deșertul sirian, forțele aerospațiale ruse au efectuat atacul aerian și au distrus două structuri teroriste, „până la 200 de militanți, 24 de pickup-uri cu mitraliere grele, precum și aproximativ 500 kg de muniție și componente pentru crearea dispozitivelor explozive improvizate”, a declarat luni reporterilor contraamiralul Aleksandr Karpov, șef adjunct al Centrului rus de reconciliere pentru Siria (RRCS).

​Baza a fost folosită de militanți ca loc de organizare pentru a fabrica dispozitive explozive improvizate (IED) și a trimite „grupuri de luptă” pentru a efectua atacuri teroriste în toată Siria, potrivit lui Karpov.

„Teroriștii se antrenează în tabere de militanți pe teritoriul care nu este controlat de autoritățile siriene, inclusiv zona At-Tanf, care este controlată de forțele armate americane”, a adăugat el.

© Sputnik / Кирилл Каллиников
SUA au înființat o garnizoană la Tanf - de-a lungul drumului de la Damasc la Bagdad - în 2016, contrar dreptului internațional și fără a ține cont de obiecțiile guvernului sirian. Moscova și Damasc au subliniat în repetate rânduri că zona servește drept refugiu sigur pentru militanții care efectuează atacuri teroriste în Siria.

Amiralul nu a precizat dacă militanții aparțineau Statului Islamic (SI, anterior ISIS) sau vreunei alte grupări teroriste - precum afiliatul Al-Qaeda Hayat Tahrir al-Sham [HTS], care operează în special în provincia Idlib sub protecția turcească.

Rusia a intervenit în Siria la invitația guvernului de la Damasc în septembrie 2015, când aproape 70 la sută din țară se afla în mâinile teroriștilor SI sau a altor militanți adesea descriși de mass-media occidentală drept „rebeli moderați”. Pe lângă baza navală din Tartus, forțele rusești au operat din baza aeriană Khmeimim din provincia Latakia.

De atunci, SI a pierdut tot teritoriul pe care îl pretindea și militanții anti-guvernamentali au fost reduși la provincia Idlib și la o bandă ocupată de turci de-a lungul frontierei de nord a Siriei. Milițiile kurde susținute de SUA controlează nord-estul țării, în timp ce armata SUA controlează direct zona din jurul At-Tanf, la granița cu Iordania în sud.

 

570
Tagurile:
Armata Rusă, Teroriști, Siria, Rusia, atac

Загрузка...

VIDEO: SUA s-au speriat de „arma rusească a Apocalipsei”

42
Torpilele subacvatice rusești, echipate cu focoase nucleare, botezate de mass-media occidentală "arma Apocalipsei", ar putea distruge întregi orașe de coastă, iar acest lucru îi pune în gardă pe americani.

BUCUREȘTI, 20 apr - Sputnik. Rusia continuă să testeze înfricoșătoarea „torpilă a Apocalipsei” Poseidon cu un focos nuclear, a anunțat jurnalul Popular Mechanics.

© Photo : Министерство обороны РФ

După cum a remarcat mass-media, vehiculul subacvatic fără pilot va avea o autonomie aproape nelimitată și va putea aborda rapid țintele de pe coasta americană. Testele de torpile vor continua anul acesta, iar desfășurarea armelor, conform planurilor, va avea loc în decurs de un deceniu.

La început, Poseidon a fost descris ca o torpilă uriașă sau chiar un mare submarin fără pilot. Potrivit experților, ea poate călători în mod independent peste oceanele Pacificului și Atlanticului, purtând o instalație nucleară. Viteza mare va face dificilă interceptarea.

Apoi a devenit cunoscut faptul că „Poseidon” va primi un focos termonuclear cu o capacitate de 100 megatoni: de două ori cel al celebrului „Țar Bomba”. Dacă ar exploda în largul coastei, ar inundat orașul din apropiere cu un tsunami radioactiv. Conform ultimelor estimări, randamentul focosului va fi de doar doi megatoni, ceea ce, totuși, nu îl va împiedica să provoace daune grave țintei de coastă.

Potrivit presei, acest tsunami ar avea aceeași forță ca și cutremurul care a lovit Japonia în martie 2011. În mod similar, potrivit specialiștilor, detonată sub apă, această torpilă ar ridica valuri de 100 de metri înălțime.

Potrivit autorilor articolului, criticii au ridiculizat în mod repetat „Poseidon”, numindu-l un mit și un bluff, dar „a devenit acum clar că Rusia este serioasă în activarea acestei arme a Apocalipsei”.

Drona Poseidon

În martie 2018, în timpul discursului său către Adunarea Federală, președintele a prezentat drona Poseidon pentru prima dată. Ulterior, în februarie 2019, Ministerul Apărării din Rusia a lansat videoclipul cu testarea acestei arme de ultimă generație.

Drona submarină rusească, supranumită de mass-media occidentală drept „arma Apocalipsei ”, este capabilă să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, sau la mai mult de 200 km / h, datorită pernei de aer care o învăluie în timpul deplasării. În plus, drona este capabilă să schimbe direcția și adâncimea, ceea ce o face nevulnerabilă la mijloacele existente de luptă.

42
Tagurile:
Poseidon
Tematic
Armata rusă dezvăluie viteza dronei sale subacvatice Poseidon
Bulgaria refuză să participe la manevrele NATO Poseidon 21 din Marea Neagră
Testarea "Poseidon": Pregătiri pentru prima lansare a ”torpilei Apocalipsei”

Загрузка...