NATO efectuează din nou exerciții în Marea Neagră lângă granițele rusești

137
(reînnoit 18:27 23.03.2021)
În timp ce Rusia denunță intensificarea prezenţei militare a NATO în apele Mării Negre, organizația desfășoară exerciții în această zonă. Peste 2.400 de soldați, 18 nave de război și 10 avioane din opt țări membre ale Alianței se adună pentru manevre în regiune.

Muammar Gaddafi
© Sputnik / Владимир Федоренко
BUCUREŞTI, 23 mart – Sputnik. NATO a lansat, pe 19 martie, exercițiile „Sea Shield-21” în Marea Neagră, lângă granițele rusești, în contextul tensiunilor cu Moscova.

Aceste manevre, plănuite să continue până pe 29 martie, urmează să adune laolaltă peste 2.400 de soldați, 18 nave de război și 10 avioane din Turcia, Statele Unite, Olanda, Grecia, Polonia, Spania și Bulgaria sub conducerea României, relatează agenția română de presă Agerpres, citată de Sputnik France

Potrivit agenției, obiectivul este verificarea şi consolidarea nivelului de interoperabilitate și cooperare între forțele navale românești și celelalte țări membre ale NATO.

Activități denunțate de Moscova

Exercițiile au loc în contextul în care Rusia condamnă activitățile fără precedent ale Alianței, care au devenit frecvente în ultimii ani în apropierea granițelor sale occidentale. NATO, la rândul ei, susţine că dorește „să stopeze agresivitatea Rusiei”, trimițând nave de recunoaștere, avioane și drone în regiunea Mării Negre.

Astfel, pe 17 martie, fregata spaniolă Mendez Nunez a intrat în Marea Neagră după ce NATO și-a consolidat deja prezența în sector timp de câteva săptămâni, manifestându-și sprijinul pentru Ucraina și Georgia. Pe 25 februarie, avioanele de vânătoare spaniol și grecesc Tajo și Evropi au intrat în zonă.

La începutul lunii februarie, două distrugătoare americane, USS Donald Cook și USS Porter, părăsiseră apele Mării Negre, unde participaseră la alte manevre militare.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a denunțat atunci dorința NATO de a „găsi un inamic”, chiar dacă aceasta înseamnă o amenințare la adresa „păcii și stabilității” în regiune. Şi Moscova organizase acolo exerciții militare.

Restricții în regiune

Convenția de la Montreux, semnată în 1936, limitează șederea navelor de război la 21 de zile în Marea Neagră, pentru puterile non-riverane. De asemenea, limitează tonajul navelor angajate.

Acest acord internațional multilateral permite Turciei, a cărei poziție în NATO este, de asemenea, slăbită, să își închidă strâmtorile pentru navele de război în caz de conflict sau amenințare iminentă.

137
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
NATO și-a explicat motivele consolidării prezenței în Marea Neagră
F-16 s-a poticnit și toate țările NATO au fost informate
Știrea nopții: Oficial NATO, mort în Capitală – procurorii intervin!
Portal american: Apariția Su-57 în Turcia, „un coșmar” pentru NATO
Senator rus: SUA recurg la „asediul Rusiei” trimițând trupe la granițele NATO
Rusia a răspuns declarației generalului polonez despre războiul cu NATO
MIG-31 dotat cu rachetă Kinjal

Tensiunile dintre Washington și Moscova - avion de recunoaștere al SUA, interceptat -VIDEO

93
Un avion american de recunoaștere a fost interceptat în apropierea frontierei rusești, deasupra Pacificului, în contextul în care tensiunile între Washington și Moscova privind Ucraina au crescut în ultimele zile.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. Pentagonul, care se declară îngrijorat de „comportamentul Rusiei în estul Ucrainei”, își trimite avioanele să zboare în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre pentru a monitoriza activitatea navală și toate mișcările trupelor din Crimeea.

Un avion american de recunoaștere RC-135 a fost interceptat sâmbătă, 10 aprilie, lângă granița rusă peste Pacific.

„Un avion de luptă MiG-31 din forțele de Apărare aeriană din regiunea militară de est a fost trimis pentru a identifica ținta și pentru a preveni violarea frontierei ruse”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit Sputnik.

De îndată ce avionul străin s-a întors, echipajul MiG s-a întors la bază.

Două milioane de ținte identificate în 2020

Activitatea în spațiul aerian din apropierea granițelor ruse continuă să se intensifice, sporind cu 40% în 2020 față de 2019.

În total, în 2020, trupele radio-tehnice ale forțelor aerospațiale ruse au localizat și escortat peste două milioane de ținte aeriene.

RC-135 a fost interceptat peste Pacific în contextul tensiunilor intensificate dintre Washington și Moscova din cauza situației din estul Ucrainei.

Pentagonul a calificat ca îngrijorător „comportamentul Rusiei în estul Ucrainei”.

La începutul acestei săptămâni, Washington a descris mișcarea trupelor rusești în Crimeea și la granița de est a Ucrainei drept o „mişcare agresivă”. Statele Unite au cerut Rusiei să dea explicaţii și s-au declarat pregătite de comunicare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia își mută trupele în jurul teritoriului său după cum consideră potrivit. Potrivit acestuia, acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.

93
Tagurile:
SUA, Moscova, Washington

Загрузка...
Les drapeaux russe et américain (photo d'archives)

Rusia: deteriorarea relațiilor dintre Washington și Moscova va costa SUA 715 miliarde $

136
(reînnoit 16:48 10.04.2021)
Deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Washington va costa cetățenii americani încă 715 miliarde de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, comentând propunerea președintelui SUA de a crește bugetul pentru apărare.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. La începutul zilei, Casa Albă a declarat, în cererea sa inițială legată de buget pentru cheltuieli discreționare, că Biden a cerut Congresului să ofere Departamentului Apărării un buget de 715 miliarde de dolari prin care, printre alte probleme de securitate globală, să descurajeze Rusia și China.

„Casa Albă a anunțat prețul rusofobiei și sinofobiei. Ruperea relațiilor cu Rusia și China va costa contribuabilii americani 715 miliarde de dolari în plus. Aceasta în contextul datoriei guvernamentale a SUA, care a crescut la 26,9 trilioane de dolari în septembrie 2020”, a postat pe Facebook Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citată de Sputnik News

Propunerea preşedintelui SUA a venit la mai puțin de o lună după ce serviciul de informații american a publicat un raport în care se susține că președintele rus Vladimir Putin ar fi autorizat „operațiunile de influență” de la Kremlin pentru a-l submina pe candidatul democratic de atunci, Joe Biden, în timpul alegerilor din 2020 și a exacerba diviziunile politice din SUA.

Kremlinul a calificat raportul drept „absolut neîntemeiat”, exprimând convingerea că acesta este un pretext pentru introducerea de noi restricții. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adăugat că Rusia nu a intervenit în vot și nu are nimic de-a face cu campaniile împotriva candidaților. El a menționat că politica de sancțiuni a Washingtonului ar putea deteriora și mai mult relațiile bilaterale.

136
Tagurile:
SUA, Rusia

Загрузка...
Proteste la București împotriva restricțiilor COVID

LIVE: Proteste în București împotriva restricțiilor COVID

0
Pentru sâmbătă, 10 aprilie, au fost anunțate mai multe proteste în București dar și în alte orașe ale României.

Sputnik vă invită să vizualizați imagini video de la protestele care au loc astăzi în București, Piața Victoriei, Piața Universității, împotriva restricțiilor impuse de autoritățile române pentru a diminua răspândirea infecției de coronavirus, dar și împotriva vaccinării obligatorii.

Protest în Piața Victoriei

Protest în Piața Universității

0
Tagurile:
coronavirus, Piața Universității, Piața Victoriei, București, Proteste

Загрузка...