BUCUREȘTI, 22 mart – Sputnik. Liderul partidului “Adunarea Națională”, Marine Le Pen, consideră că Franța nu trebuie să aștepte o aprobare din partea Uniunii Europene pentru a utiliza vaccinul rusesc împotriva COVID-19.
“Sunt uimită să văd cum guvernul francez așteaptă o aprobare din partea Uniunea Europeană pentru a da comanda pentru vaccinul rusesc Sputnik V sau pentru vaccinul chinez”, a declarat Le Pen în cadrul unei conferințe de presă susținute luni.
“În viziunea mea, dacă o soluție de depășire a crizei este vaccinarea, atunci aceasta trebuie grăbită. Iar în acest sens este nevoie de extinderea accesului la vaccine”, a adăugat ea.
Le Pen a indicat asupra faptului că astăzi există probleme legate de livrarea unor vaccinuri. “Să procedăm așa cum au procedat alte state, care au autorizat liber vaccinele. Putem autoriza vaccinul la nivel național, desigur, în cazul în care nu reprezintă niciun pericol pentru cetățenii noștri. Nu suntem obligați să așteptăm opinia sau autorizația Agenției Europene a Medicamentelor (EMA)”, a menționat ea.
Fostul președinte american Donald Trump consideră că el și Vladimir Putin s-au simpatizat reciproc.
"M-am înțeles foarte bine cu președintele Putin, eu l-am simpatizat pe el și el m-a simpatizat pe mine", a spus Trump într-un interviu acordat Fox News, citat de RIA Novosti.
El a explicat că acest lucru este „bun, nu rău”.
Relațiile dintre Moscova și Washington s-au intensificat la sfârșitul anului 2016 după ce Trump a fost ales președinte. Apoi oponenții republicanului și-au exprimat acuzațiile cu privire la posibila intervenție a Moscovei în procesele electorale din Statele Unite.
Procurorul special Robert Mueller doi ani a investigat acuzațiile de presupusă „ingerință rusească” și acuzațiile privind o „înțelegere secretă a lui Donald Trump cu Rusia”. Mueller a confirmat acuzațiile de „ingerință” pe care Kremlinul le-a negat, dar nu a găsit nicio dovadă de „coluziune”.
După confirmarea informațiilor despre o tabără teroristă camuflată în deșertul sirian, forțele aerospațiale ruse au efectuat atacul aerian și au distrus două structuri teroriste, „până la 200 de militanți, 24 de pickup-uri cu mitraliere grele, precum și aproximativ 500 kg de muniție și componente pentru crearea dispozitivelor explozive improvizate”, a declarat luni reporterilor contraamiralul Aleksandr Karpov, șef adjunct al Centrului rus de reconciliere pentru Siria (RRCS).
ВКС России нанесли авиаудар по базе подготовки террористов к северо-востоку от Пальмиры, уничтожены два укрытия, до 200 боевиков и около 500 кг боеприпасов. Об этом сообщил заместитель руководителя Центра по примирению враждующих сторон Александр Карпов.https://t.co/QC3BNlv5rJ pic.twitter.com/mmt3qGWjoJ
— SwankyStas (@StasSwanky) April 19, 2021
Baza a fost folosită de militanți ca loc de organizare pentru a fabrica dispozitive explozive improvizate (IED) și a trimite „grupuri de luptă” pentru a efectua atacuri teroriste în toată Siria, potrivit lui Karpov.
„Teroriștii se antrenează în tabere de militanți pe teritoriul care nu este controlat de autoritățile siriene, inclusiv zona At-Tanf, care este controlată de forțele armate americane”, a adăugat el.SUA au înființat o garnizoană la Tanf - de-a lungul drumului de la Damasc la Bagdad - în 2016, contrar dreptului internațional și fără a ține cont de obiecțiile guvernului sirian. Moscova și Damasc au subliniat în repetate rânduri că zona servește drept refugiu sigur pentru militanții care efectuează atacuri teroriste în Siria.
Amiralul nu a precizat dacă militanții aparțineau Statului Islamic (SI, anterior ISIS) sau vreunei alte grupări teroriste - precum afiliatul Al-Qaeda Hayat Tahrir al-Sham [HTS], care operează în special în provincia Idlib sub protecția turcească.
Rusia a intervenit în Siria la invitația guvernului de la Damasc în septembrie 2015, când aproape 70 la sută din țară se afla în mâinile teroriștilor SI sau a altor militanți adesea descriși de mass-media occidentală drept „rebeli moderați”. Pe lângă baza navală din Tartus, forțele rusești au operat din baza aeriană Khmeimim din provincia Latakia.
De atunci, SI a pierdut tot teritoriul pe care îl pretindea și militanții anti-guvernamentali au fost reduși la provincia Idlib și la o bandă ocupată de turci de-a lungul frontierei de nord a Siriei. Milițiile kurde susținute de SUA controlează nord-estul țării, în timp ce armata SUA controlează direct zona din jurul At-Tanf, la granița cu Iordania în sud.
BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Creștinii ortodocși mai au de așteptat puțin timp până când se vor putea bucura de Învierea Domnului. Însă, din pricina pandemiei de coronavirus, slujba de Paște va fi diferită și în acest an.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat că există deja o Hotărâre de Guvern, prin care au fost stabilite măsurile și regulile pentru organizarea slujbelor religioase, iar la acest moment, din punctul său de vedere, nu există un motiv ca acestea să fie modificate.
În documentul respectiv, spune Bănescu, se precizează foarte limpede că slujbele se vor desfășura conform regulilor liturgice, atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii.
De asemenea, acolo unde există posibilitatea, unde există altare de vară, unde spațiul o permite, toate aceste slujbe din perioada Săptămânii Patimilor se vor desfășura preponderent afară.
”În ceea ce privește slujba de Înviere, acolo unde numărul de credincioși ar putea fi foarte mare și locul, spațiul, dotarea bisericii respective va permite, acolo slujba va putea fi continuată afară. Nu se pune problema obligativității desfășurării slujbei exclusiv afară”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Vasile Bănescu a adăugat că toți trebuie să știe că se păstrează o tradiție, la slujba de Înviere. Și anume că la această slujbă participă majoritatea credincioșilor, iar ea se desfășoară afară.
Apoi, clericii se retrag în biserică pentru a continua slujba, până la ora 04.00, și vor fi însoțiți doar de un număr de credincioși. Credincioșii care îi însoțesc pot sta în biserică păstrând distanța de 2 metri și purtând masca de protecție.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a dat asigurări că nu se pune problema unei aglomerări, întrucât în biserică se va putea intra într-un număr limitat.
Mâine, 21 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu se va întâlni cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și cu cei ai Bisericii Ortodoxe, pentru a lua o decizie cu privire la regulile legate de slujba de Înviere.