Viktor Orban și Matteo Salvini

Viktor Orban lovitura: își face partid european naționalist cu polonezii și cu Salvini

530
Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki şi cu liderul partidului Liga din Italia Matteo Salvini pentru a discuta înfiinţarea unei noi mișcări naţionaliste europene.

BRUXELLES, 19 mart – Sputnik. Orban a discutat despre planul de a constitui o nouă mișcare naționalistă europeană în emisiunea sa săptămânală de la radio Kossuth. Astfel, el a lansat aceste anunțuri care vor schimba fața politicii europene chiar azi, la doar o zi după ce a finalizat divorţul Fidesz de Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Europa din care face parte şi PNL.

Orban a anunțat pur și simplu că Fidesz îşi va uni forţele cu partide de aceeaşi factură din Italia şi Polonia pentru a reorganiza politica de dreapta europeană.

Viktor Orban a explicat că în ultimii ani Fidesz s-a distanţat de Partidul Popular European (PPE) în chestiunii precum fiscalitatea, migraţia şi gestionarea pandemiei de COVID-19.

Fidesz a părăsit ieri în mod oficial și definitiv Partidul Popular European, la două săptămâni după ce formaţiunea politică ungară a ieşit şi din grupul europarlamentar al PPE, denunţând adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.

Katalin Novák, vicepreşedinta partidului ungar, a anunțat despărțirea de PPE de ieri printr-o scrisoare publicată pe pagina sa de socializare.

Katalin Novák a comentat scrisoarea cu textul: “It’s time to say goodbye”, adică “A sosit timpul să ne luăm rămas bun”.

Scrisoarea a fost adresată lui Antonio López-Istúriz White, secretar general al Partidului Popular European, iar textul ei precizează că Fidesz nu mai doreşte să-şi menţină calitatea de membru al Partidului Popular European.

Katalin Novák a detaliat și motivul pentru care Fidesz părăseşte Partidul Popular: în 2015, în perioada crizei imigraţiei “s-a dovedit că Partidul Popular vede viitorul în sprijinirea migraţiei, maghiarii însă au respins-o, iar noi am precizat că nu vrem să împărtăşim soarta ţărilor unde efectele imigraţiei în masă au

devenit ireversibile”.

Politiciana a adăugat că acum, când lupta împotriva pandemiei de coronavirus ocupă toată energia factorilor de decizie, “în fracţiunea Partidului Popular European, în loc să se caute soluţii

pentru aprovizionarea cu vaccin în UE şi să colaboreze în scopul apărării eficiente, a pregătit în secret un amendament la statutul partidului care a facilitat privarea membrilor Fidesz aleşi democratic de practicarea drepturilor parlamentare”.

Ea a menţionat că, în ultimii ani, a devenit clar că în majoritatea problemelor Partidul Popular European reprezintă deja valori de stânga cu care Fidesz nu se poate identifica.

“După cum au explicat mai mulţi lideri: Partidul Popular nu mai este un partid de dreapta. Am luat la cunoştinţă acest lucru” – a scris Katalin Novák, subliniind: “Fidesz aparţine dreptei democratice din Europa, a cărei reconstrucţie a devenit o necesitate”.

Eurodeputaţii Fidesz au părăsit grupul parlamentar al Partidului Popular European din Parlamentul European la 3 martie, după ce Partidul Popular a adoptat amendamentul la statutul său.

530
Tagurile:
Matteo Salvini, Viktor Orban
Tematic
Cioloș a aplaudat plecarea lui Viktor Orban din PPE
Viktor Orban dă de pământ cu Bruxelles: Dacă faceți asta, vă vom părăsi! 
Ultima oră: Viktor Orban lovește dur Bruxelles - iese din jocul lor! Decizia a fost luată!
Joe Biden la summit-ul NATO

Iohannis și Erdogan l-au flancat pe Joe Biden la poza de grup a NATO

45
Distribuția liderilor din NATO la poza de grup de astăzi de la Bruxelles este cel puțin intrigantă: Joe Biden i-a avut de-a dreapta și de-a stânga sa pe Klaus Iohannis și pe Erdogan, președintele Turciei

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. Deși presa pro-Iohannis din România a încercat să ascundă adevărata poziționare de la fotografia de grup, spunând că Biden s-ar fi aflat între Iohannis și președintele Poloniei pentru a da un anumit mesaj anti-Rusia, din fotografie se vede clar că președintele SUA este flancat, chiar în prima linie unde este așezat, de președinții României și Turciei!

Summit-ul NATO de la Bruxelles - poză de grup
© REUTERS / KEVIN LAMARQUE
Summit-ul NATO de la Bruxelles - poză de grup

Înaintea summitului NATO de la Bruxelles, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră. Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a declarat Biden.

În stilul caracteristic ofensivei SUA și NATO, Biden a lansat săgeți spre Rusia și China, spunând că "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", de parcă statele suverane ar avea obligația să facă ce vrea SUA sau să stea la dipoziția NATO!

Rămâne în continuare misterul așezării lui Biden între Iohannis și Erdogan, știut fiind că protocolul în asemenea ocazii este foarte atent gândit dinainte. Dacă ar fi vrut să dea un mesaj agresiv anti-Rusia, Biden nu s-ar fi pozat alături de Erdogan, un aliat al Moscovei. Dar parcă nici președintele României nu mai arată atât de fioros anti-Rusia în compania lui Erdogan!

45
Tagurile:
Joe Biden, NATO, Klaus Iohannis

Загрузка...
Laura Codruț Kovesi

Kovesi nu se dezminte: premierul incomod al Cehiei, cercetat de Parchetul European

114
Premierul Cehiei Andrej Babis a arătat că Parchetul European și Laura Codruța Kovesi sunt folosiți ca un bici împotriva sa, Bruxelles-ul având un conflict mai vechi cu acest politician care a dat semne de independență

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. După ce magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul în care premierul Cehiei Andrej Babis este acuzat de conflict de interese, politicianul a acuzat această instituție că este „un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa.

Mai mulți analiști și jurnaliști din România au avertizat de multă vreme că Parchetul European și șefa acestuia, Kovesi, vor fi folosiți împotriva vocilor incomode din Europa. Iată că a venit și confirmarea, Babis declarând că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Potrivit presei din Cehia, Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, ar fi acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babis. Acest lucru arată că Parchetul lui Kovesi vizează din start țările din Centrul și Estul Europei, pe care vrea să le supună orbește Vestului, și explică de ce capitalele puternice și dominante ale UE au fost de acord și chiar au susținut-o pe Kovesi pentru a ocupa acest post.

114
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi

Загрузка...