Drapelul SUA pe fundalul emblemei Chinei la Beijing

SUA, noi provocări la adresa Chinei caută conflictul?

366
Oficialii Statelor Unite fac afirmații scandaloase la adresa Chinei – noua administrație democrată mărește starea de tensiune cu Beijingul

BUCUREȘTI, 19 mart – Sputnik. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a făcut o declarație dură chiar la începutul întâlnirii cu înaltul responsabil pentru diplomaţie al Partidului Comunist Chinez, director al Comisiei Centrale pentru Relații Externe al Comisiei Centrale, Yang Jiechi, şi cu ministrul de externe Wang Yi.

”Acţiuni ale Chinei ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială”, a declarat Antony Blinken, subliniind, printre altele, ”vom discuta despre îngrijorările noastre legate de acţiunile Chinei în Xinjiang”.

Este vorba de acuzațiile Washingtonul privind ”genocidul musulmanilor uiguri”.

De asemenea, Blinken a acuzat atacurile cibernetice contra Statelor Unite”, de situația din  Hong Kong și Taiwan şi ”constrângerea economică împotriva aliaţilor noştri”.

Mai mult, deși e vorba de acuzații vizând chestiuni interne chineze, SUA consideră că ”fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială - de aceea, nu este vorba doar de probleme interne şi ne simţim obligaţi să discutăm despre acestea”, a spus Blinken,

Urmărește SUA un conflict cu China? Nu, a spus la întâlnire Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate națională, SUA nu doresc un conflict cu China, ci ”sunt deschise unei concurenţe dure”.

”Vom lupta mereu pentru principiile noastre, pentru poporul nostru şi pentru prietenii noştri”, a declarat Jake Sullivan.

Tonul agresiv al secretarului a primit o replică dură de la șeful diplomației chineze, Yang Jiechi.

„Statele Unite își folosesc forța militară și hegemonia financiară pentru a îndeplini jurisdicția cu brațe lungi și pentru a suprima alte țări”, a răspuns Yang, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez.

Washingtonul „abuzează de așa-numitele noțiuni de securitate națională pentru a obstrucționa schimburile comerciale normale și incită unele țări să atace China”, a spus Yang, transmite Russia Today.

”SUA au propriile lor probleme profunde cu drepturile cetățenilor”, a replicat Yang, citând rapoarte regulate despre brutalitatea poliției și uciderea suspecților neînarmați de către oamenii legii americani.

Concluzia pare clară: noua administrație face tot ce poate pentru a tensiona relațiile cu Rusia și China, probabil și pentru a motiva diverse presiuni asupra propriilor parteneri – cereri financiare, impunerea de restricții, blocaje economice etc. – precum și pentru a abate atenția de la probleme interne grave, în primul rând o criză economică în evoluție.

366
Tagurile:
Conflict, China, SUA
North Korean leader Kim Jong Un delivers a statement in response to U.S. President Donald Trump's speech to the United Nations, in Pyongyang, North Korea

Kim Jong-un se declară gata înfrunte Statele Unite

1
(reînnoit 13:31 18.06.2021)
În timp ce Joe Biden adoptă o nouă abordare „practică și calibrată” în Coreea de Nord, urmărind „denuclearizarea sa completă”, Kim Jong-un a cerut țării sale să se pregătească pentru dialog, dar mai ales pentru o confruntare cu Statele Unite

BRUXELLES, 18 iun – Sputnik. La o ședință plenară a comisiei centrale a partidului din 17 iunie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara trebuie să se pregătească atât pentru dialog, cât și pentru confruntare cu noua administrație americană, arată Sputnik

„Secretarul general a subliniat necesitatea pregătirii atât pentru dialog cât și pentru confruntare, în special pentru a proteja demnitatea statului nostru și interesele sale pentru o dezvoltare independentă, precum și pentru a garanta în mod fiabil mediul pașnic și securitatea acestuia”, arată agenția KCNA.

După cum indică agenția, Kim Jong-un a făcut o „analiză detaliată” a tendinței politice a administrației americane față de țara sa.

Abordarea lui Biden

Într-adevăr, Joe Biden a decis să adopte o nouă abordare față de Coreea de Nord respingând abordările predecesorilor săi.

Casa Albă a declarat pe 21 mai că „scopul său rămâne denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, înțelegând că eforturile ultimelor patru administrații nu au atins acest obiectiv”.

Șeful statului a subliniat în aceeași zi, în cadrul unei conferințe de presă, că „nu va proceda așa cum s-a făcut în trecutul recent” și nu va oferi liderului comunist „tot ceea ce caută, în special recunoașterea legitimității sale la nivel internațional” .

Abordarea lui Trump

Președinția lui Donald Trump a fost marcată de o încercare de apropiere între Pyongyang și Washington.

Fostul președinte a făcut eforturi fără precedent pentru a-l convinge pe Kim Jong-un să scape de arsenalul său nuclear. Aceste încercări au fost în cele din urmă nereușite și au fost criticate de Joe Biden în timpul campaniei prezidențiale din 2020.

În 2019, Donald Trump a devenit și primul președinte american în exercițiu care a făcut o călătorie oficială în Coreea de Nord. Jimmy Carter și Bill Clinton au fost și ei acolo, dar după încheierea mandatului lor prezidențial.

Abordarea lui Obama

Potrivit lui Jen Psaki, noua politică a administrației Biden nu se bazează nici pe „răbdare strategică”, termen care a definit abordarea președinției lui Barack Obama în speranța că sancțiunile din partea Statelor Unite și a Națiunilor Unite ar reorienta guvernul nord-coreean.

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat, pe 28 mai, că administrația va desfășura o „abordare practică și calibrată deschisă, va explora diplomația cu Republica Populară Democrată Coreeană și va viza să facă progrese practice care să sporească securitatea Statelor Unite, a aliaților și a forțele noastre desfășurate în teren”.

1
Tagurile:
Kim Jong-un

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Fost ofițer al CIA: Biden i-a dăruit victoria lui Putin la summit

150
Fostul ofițer al CIA, Frederick Fleitz, a declarat Joe Biden i-a oferit lui Vladimir Putin o victorie diplomatică la summitul de la Geneva și nu a primit nimic în schimb pentru SUA.

BUCUREȘTI, 18 iun - Sputnik. Summitul dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva a fost o adevărată lovitură pentru interesele americane. Această opinie a fost împărtășită cu Newsmax de președintele Centrului SUA pentru Politica de Securitate și fostul analist al CIA, Frederick Fleitz.

Potrivit acestuia, acordurile liderilor celor două țări privind noile negocieri ce prevăd controlul armelor, securitatea cibernetică, precum și decizia de a revenire a ambasadorilor au lăsate pe planul doi imediat după conferințele de presă ale președinților.

Deci, Joe Biden a ținut un discurs incoerent, iar comentariile sale adresate reprezentanților mass-media au fost banale și uneori de neînțeles, a spus expertul.

"Impresia a fost că era nervos și chiar încerca să se apere. Ca să nu mai vorbim de isteria sa după o întrebare a unui reporter CNN", a adăugat fostul ofițer CIA.

În același timp, președintele rus a părut competent și încrezut în discursul său în fața presei, a spus Freyz.

Potrivit expertului, „șeful vorbăreț de modă veche al Casei Albe” a apărut ca un „om foarte slab” în fața unei audiențe mondiale.

"Biden a arătat lumii că multe lucruri sunt prea dure pentru el, precum și incapacitatea sa de a reprezenta Statele Unite în fața rivalilor străini. El i-a oferit lui Putin o victorie diplomatică și nu a primit nimic în schimb pentru SUA.", a accentuat autorul articolului .

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore, inclusiv o pauză. În urma discuțiilor, liderul rus a spus că a fost de acord cu președintele SUA să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În aceasta se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la întâlnirea de la Geneva din 1985.

150
Tagurile:
Joe Biden, CIA

Загрузка...