Флаги стран СНГ

CSI la 30 de ani: sisteme de transport, piața muncii și piața financiară

155
(reînnoit 12:14 16.03.2021)
Vineri, la Moscova a avut loc o sesiune plenară a Forumului Economic Internațional "CSI – 30 de ani".

Timp de trei decenii, țările din Comunitatea Statelor Independente au înfăptuit destul de multe – printre principalele realizări se numără crearea unei zone de liber schimb și un nivel ridicat de integrare în diferite direcții, ceea ce a permis, în special, țărilor UEEA să treacă prin 2020 cu pierderi mai mici pentru economie față de țările UE.

Dar, potrivit participanților la ultima reuniune, CSI are un potențial imens neexploatat.

Despre modul în care țările din Comunitate se îndreaptă spre formarea unei piețe unice a forței de muncă și financiare, despre dezvoltarea conectivității de transport și liberalizarea ulterioară a regimului de liber schimb în CSI – în materialul corespondentului Sputnik Vadim Pavlov.

Scenariu bielorus / Unitate sub steagul bielorus

În acest an, Republica Belarus prezidează CSI-ul. Președinția republicii are drept scop dezvoltarea potențialului Comunității. Acest lucru a fost declarat  de către vicepremierul Belarusului, Igor Petrișenko, la deschiderea sesiunii plenare.

"În documentele de program ale președinției, se acordă o atenție deosebită problemelor practice", a menționat el. "Printre acestea se numără asigurarea unui comerț liber la scară largă cu mărfuri fără bariere și alte obstacole, extinderea cooperării industriale. O atenție sporită se acordă simplificării procedurilor administrative în comerț, aprofundării politicii convenite în domeniul reglementării tehnice și standardizării, al transportului, al măsurilor sanitare, veterinare și fitosanitare, al aprofundării cooperării în domeniul investițiilor, inovării și în alte domenii".

Baza pentru integrarea și dezvoltarea ulterioară a economiilor țărilor CSI este reprezentată de acordul privind o zonă de liber schimb, consideră viceprim-ministrul Federației Ruse, Alexei Overciuk.

Reamintim că acordul privind zona de liber schimb CSI a intrat în vigoare în septembrie 2012 între Belarus, Rusia și Ucraina. Ulterior, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan s-au alăturat acordului. De la începutul anului 2016, acest acord a fost suspendat reciproc între Rusia și Ucraina.

Acordul a redus la minim excluderea de pe listă a mărfurilor supuse taxelor de import. Taxele de export au fost complet eliminate. De asemenea, acordul multilateral a înlocuit mai mult de o sută de documente bilaterale valabile anterior între țările CSI, care reglementau regimul de liber schimb în zona Comunității.

"Pentru a liberaliza în continuare regimul de liber schimb, a fost pregătit un proiect de acord privind comerțul liber de servicii, care va crea condiții și mai favorabile pentru creșterea fluxurilor de investiții", a declarat Alexei Overciuk în timpul sesiunii plenare.

Se presupune că, după semnarea acestui acord, țările CSI vor putea beneficia de servicii duty-free, furnizate de companii din alte țări ale Comunității.

Proiectul de acord nu a fost încă publicat, de aceea, până în prezent, nu există informații cu privire la condițiile în care companiile dintr-o țară vor putea lucra în alte țări și dacă vor avea nevoie de o licență suplimentară pentru a face acest lucru (în special pentru companiile financiare).

După cum a spus în mai ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, proiectul de acord privind comerțul liber de servicii în CSI ar putea fi gata pentru a fi semnat deja în acest an.

Viitorul – în aprofundarea integrării

Vicepremierul Belarusului a remarcat necesitatea continuării proceselor de integrare între țările-membre ale Comunității.

"Nu ar trebui să permitem apariția unor linii de separare între cele cinci țări UEEA (Uniunea include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia – n.red.) și alte țări CSI. Dimpotrivă, cele mai bune practici realizate de țările care au decis să aprofundeze integrarea și să creeze o uniune economică ar trebui propuse spre examinare în cadrul CSI", a spus Igor Petrișenko.

Potrivit acestuia, în condițiile pandemiei, țările Comunității nu ar trebui să se închidă una față de alta și să-și sporească protecționismul în comerț. "Împreună putem face mai mult, împreună va fi mai ușor să depășim recesiunea economică și tulburările sociale asociate cu aceasta", este convins vicepremierul Belarusului.

Președintele Comisiei Economice Euroasiatice, Mihail Miasnikovici, împărtășește acest punct de vedere. Potrivit acestuia, în anul de criză 2020, anume comerțul din interiorul UEEA a arătat o dinamică pozitivă pe fundalul comerțului exterior.

"În ciuda faptului că scăderea [comerțului dintre țările UEEA – n.red.] a fost de 11%, comerțul cu țările terțe, din păcate, a scăzut cu 20,9%. Acest lucru înseamnă că legăturile de integrare funcționează în cadrul UEEA, care permit, chiar și în acest moment dificil, de a comercializa între noi", a menționat Mihail Miasnikovici.

În ansamblu, cifrele demonstrează mari rezerve pentru dezvoltarea comerțului reciproc între statele membre ale CSI, a menționat Serghei Katîrin, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse. Deci, ponderea comerțului reciproc al țărilor CSI în 2020 a reprezentat 19% din cifra de afaceri totală a comerțului exterior – la fel ca un an mai devreme, în ciuda scăderii solide a cifrei de afaceri. "Avem unde crește", a spus domnul Katîrin.

Economia UEEA a făcut față provocărilor cauzate de pandemia COVID-19 mai bine decât țările Uniunii Europeane, a spus Mihail Miasnikovici.

"Anul trecut a fost dificil din toate punctele de vedere – PIB-ul UEEA a scăzut cu 3,9%. Pentru informație: PIB-ul Uniunii Europene a scăzut cu 7,2%, al Germaniei – cu 5,4%, al Marii Britanii – cu 10%", a spus el.

Astfel, provocările anului trecut – cum ar fi pandemia COVID-19 și criza economică pe scară largă – necesită o conștientizare și mai mare a importanței legăturilor de integrare dintre UEEA și CSI, consideră Mihail Miasnikovici.

Directorul general al "Centrului rus de export", Veronika Nikișina, a numit calculele în monede naționale un aspect important al dezvoltării cooperării. "Problemele cu care se confruntă întreaga lume astăzi sunt războaiele comerciale, diferite restricții. Pentru a ne proteja de riscurile valutare, este necesar să dezvoltăm cooperarea în sfera valutară, să coordonăm politica valutară", a remarcat șefa Centrului rus de export.

Potrivit acesteia, deja astăzi există primele rezultate pozitive ale muncii în această direcție. De exemplu, în 2020, Roseximbank a început să efectueze decontări între Federația Rusă și Uzbekistan în monede naționale (ruble rusești și somul uzbec – n.red.). "Infrastructura a fost construită cu Azerbaidjan, Kazahstan și Belarus și suntem pe deplin pregătiți pentru astfel de operațiuni", a declarat Veronika Nikișina.

Dacă politica monetară va fi coordonată cu un număr mare de țări CSI, atunci va fi posibil să se vorbească despre formarea unei piețe financiare comune, crede șefa Centrul rus de export. "Sunt sigură că acest lucru va crește cu siguranță competitivitatea noastră globală", a rezumat doamna Nikișina.

Sistemul de transport "unic" este benefic pentru toată lumea

Țările-membre CSI trebuie să coopereze pentru a rezolva problema dezvoltării transportului, crede Serghei Katîrin. Potrivit acestuia, afacerile au multe reclamații în acest domeniu, printre care – întârzieri la frontiere în timpul traficului de tranzit, diverse tarife, dificultăți în calcule și așa mai departe.

"Este necesar să se asigure dezvoltarea și respectarea cerințelor unice în domeniul traficului de tranzit pe teritoriul țărilor CSI, precum și să se adopte, în cadrul acestuia, un program cuprinzător pentru dezvoltarea infrastructurii de transport la frontieră", a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie al Federației Ruse.

155
Tagurile:
CSI
Panorama orașului Tokio

Washingtonul și-a anunțat disponibilitatea de a apăra Japonia cu arme nucleare

242
(reînnoit 14:20 17.04.2021)
Statele Unite și-au reafirmat hotărârea de a apăra Japonia cu arme nucleare așa cum prevede Tratatul din 1960 privind cooperarea reciprocă și garanțiile de securitate.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Statele Unite și-au reafirmat hotărârea de a apăra Japonia cu arme nucleare în temeiul Tratatului din 1960 privind cooperarea reciprocă și asigurările de securitate, potrivit unei declarații publicate de Casa Albă în urma discuțiilor dintre liderii celor două țări.

Documentul este baza legislativă pentru alianța dintre Japonia și Statele Unite. Acordul prevede, în special, utilizarea de către Washington a armelor de distrugere în masă.
Declarația subliniază, de asemenea, că președintele SUA Joe Biden și premierul japonez Yoshihide Suga pledează în favoarea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwanului.

„Subliniem importanța păcii și stabilității în întreaga strâmtoare Taiwan, solicităm o soluționare pașnică a conflictelor din strâmtoare”, se spune în document.
Conform calculelor făcute de Agenția japoneză Kyodo, este pentru prima dată după 52 de ani când apare o menționare directă a Taiwanului într-o declarație comună a liderilor celor două țări. Ultima dată, o astfel de formulare a fost utilizată într-un document apărut în urma negocierilor dintre premierul japonez Eisaku Sato și președintele american Richard Nixon în 1969.

De asemenea, liderii celor două țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului din Hong Kong și din regiunea autonomă Uygur din Xinjiang din China.

În plus, politicienii au confirmat că al cincilea articol din Tratatul privind cooperarea reciprocă și asigurările de securitate se aplică și în cazul insulelor Senkaku, pe care le revendică China.

Biden și Suga, printre altele, s-au opus „oricărei acțiuni unilaterale care vizează schimbarea statu-quo-ului în Marea Chinei de Est”. Ei s-au opus din nou pretențiilor și acțiunilor ilegale ale Chinei în Marea Chinei de Sud. Potrivit liderilor celor două state, situația din Marea Chinei de Sud ar trebui reglementată în conformitate cu dreptul internațional, iar libertatea de navigație ar trebui garantată în cadrul convenției ONU existente.

În declarație, Biden și Suga și-au reafirmat angajamentul față de denuclearizarea completă a RPDC. Aceștia au solicitat Coreei de Nord să își îndeplinească obligațiile care decurg din rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Politicienii au atins și subiectul Myanmar. Biden și Suga au condamnat cu tărie violența comisă de militari și poliție în Myanmar împotriva civililor.

242
Tagurile:
Japonia, Washington
Tematic
Dezvăluiri: miturile Hiroshimei și Nagasaki la 73 de ani de la bombardamentele atomice
Bombardamente din 1999: Hiroshima și Nagasaki în Balcani - Cum au fost afectați românii

Загрузка...
Девушка

Franţa: Pachet psihologic pentru copiii și adolescenții afectaţi de criza sanitară

67
(reînnoit 12:50 17.04.2021)
Emmanuel Macron a anunțat că copiii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani vor putea beneficia gratuit de zece ședințe la psiholog. Un specialist laudă măsura, dar, pe de altă parte, spune că sunt prea puține consultații preplătite.

BUCUREŞTI, 17 apr – Sputnik. „Un copil își exprimă suferința în principal prin manifestări corporale, astfel că este nevoie de mult timp în care trebuie lăsat să vorbească despre orice îl deranjează. Trebuie să îi arăți că ești binevoitor. Primele şedinţe sunt necesare pentru acest lucru, pentru că copilul [se poate] închide ca într-o cochilie. Este un proces foarte lung”, a explicat dr. Sophia Kantin, psihiatru în Paris, într-un interviu pentru Sputnik France

Ea s-a referit la „pachetului 100% consultări psihologice pentru copii” propus de Emmanuel Macron. Acest sistem va permite rambursarea cu 100% a zece ședințe la psiholog pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani. O măsură care poate fi activată pe tot parcursul crizei de sănătate, cu psihologii parteneri identificabili pe o platformă, în baza unei rețete medicale.

„În zece şedinţe, nu facem nimic”

„Astăzi avem o problemă sanitară care afectează copiii și adolescenții noștri, problemă care se adaugă epidemiei”, a declarat Macron în timpul vizitei sale pe 14 aprilie la secția de psihiatrie pentru copii de la Spitalul Universitar din Reims. „Vedem că apar probleme despre care nu am ştiut la prima închidere, probleme de anxietate la cei mici, care s-au reflectat în cifre.” Din motive întemeiate, mulți specialiști au avertizat cu privire la impactul măsurilor restrictive asupra populației.

Cu toate acestea, psihiatrul subliniază că pachetul rămâne un „gest politic”: „în zece şedinţe, nu facem nimic”. Ea a amintit că atât pentru copii, cât și pentru adolescenţi, timpul necesar pentru stabilirea unei legături bazate pe încredere este foarte lung. Pe de altă parte, ea consideră că e o oportunitate pentru unii: dispozitivul ar putea permite copiilor mici să fie consultaţi.

Potrivit specialistei, adolescenţii tind să îşi ascundă problemele din teama că nu vor fi văzuţi bine. „Când ești deprimat, trebuie să fii mai puternic. [Depresia] este încă stigmatizată ca fiind o dovadă de slăbiciune în general în populație, dar mai ales la adolescenți. Ei ajung [la psiholog] doar la sfârșitul cursei, când nu o mai pot continua, în faza de sinucidere”, avertizează dr. Kantin.

Prin urmare, o terapie pe termen lung este deosebit de importantă în timpul acestei crize sanitare. Potrivit guvernului, a existat o creștere medie cu 40% a vizitelor la camera de urgență din motive de sănătate mintală. În plus, 40% dintre părinți au spus că au observat semne de suferință psihologică la copilul lor în timpul primului lockdown.

În martie anul trecut, Angèle Consoli, psihiatru pentru copii și membru al Consiliului științific, a spus, într-un interviu pentru France Bleu, că spitalizările tinerilor sub 15 ani din motive psihiatrice au „crescut cu 80%” de la începutul epidemiei de coronavirus.

Creșterea numărului de consultaţii

Dr. Kantin a menţionat, de asemenea, o creștere a numărului de consultaţii în cabinetul său. O tendință care este valabilă și la nivel național. Solicitările de şedinţe la psiholog au crescut cu 27% între octombrie 2020 și martie 2021 comparativ cu anul precedent, potrivit unui studiu realizat de Doctolib, site-ul pentru efectuarea programărilor medicale.

Așa cum explică dr. Kantin, motivele consultațiilor sunt multiple: în rândul adolescenților, mulți pacienți îi spun despre „dificultatea privind proiectarea în viitor”, despre o stare de nemulţumire, „pentru că le este foarte greu să își realizeze activitățile, să îşi vadă prietenii etc”. Chiar dacă există interacțiuni virtuale, acestea sunt contacte superficiale, notează psihiatrul. În plus, mulți vin la consultări cu probleme precum abandonul școlar.

„Când ești deprimat, creierul tău este blocat, toată energia este consumată de această suferință și, prin urmare, [copiii] nu se pot concentra deloc la lecții”, arată dr. Kantin.

Pe lângă copii și adolescenți, şi adulții sunt afectaţi. Potrivit sondajelor efectuate de Public Health France, proporția persoanelor care suferă de o stare anxioasă sau depresivă a crescut brusc în ultimul an, afectând aproape o treime dintre francezi. Pentru a veni în ajutor, guvernul a lansat, la începutul lunii aprilie, o campanie destinată publicului larg pentru a încuraja francezii să „vorbească” despre starea lor psihologică și să folosească în special serviciile de ajutor prin telefon și Internet.

67
Tagurile:
Franța, Copii, stres
Tematic
O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V
Milioane de mașini ar putea fi în curând interzise circulației în marile orașe din Franța
Franța: Împușcături în fața unui spital din Paris - un mort și un rănit

Загрузка...
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

0
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

0
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...