Asteroid and the Earth

Asteroidul „Haos”, considerat foarte periculos, în apropierea Pământului

127
(reînnoit 16:40 01.03.2021)
Asteroidul Apophis, denumit după zeul egiptean al haosului, se va apropia de Pământ pe 6 martie. Asteroidul este încadrat în categoria celor foarte periculoase. Anul când se va apropia şi mai mult de planeta noastră.

BUCUREŞTI, 1 mart – Sputnik. Considerat foarte periculos, asteroidul 99942, denumit Apophis, urmează să treacă la aproape 10 milioane de kilometri distanţă de Pământ pe 6 martie, a dezvăluit serviciul SpaceWeather al SUA.

Potrivit datelor, acest corp ceresc de 370 de metri lungime, numit după zeul egiptean al haosului, poate fi observat cu telescoape de amator. Însă cei care nu posedă un astfel de telescop pot aștepta până în 2029, când acesta va trece între Pământ și o rețea de sateliți și va fi vizibil cu ochiul liber.

O apropiere şi mai mare de Pământ, așteptată în 2068

Deși trecerea sa aproape de Pământ în 2029 nu prezintă riscuri semnificative, în 2068 va ajunge foarte aproape de planeta noastră. Conform unor calcule recente ale astronomilor de la Universitatea din Hawaii, există o șansă la 380.000 ca Apophis să se prăbușească în cele din urmă pe Pământ, scrie Sputnik France. 

Chiar dacă probabilitatea acestui scenariu rămâne redusă, consecințele unei astfel de coliziuni ar fi catastrofale. Pentru a evita astfel de consecinţe, NASA și SpaceX au lansat misiunea DART, care îşi propune devierea asteroizilor potențial periculoşi.

127
Tagurile:
Asteroid
Tematic
Un asteroid uriaș, potențial periculos, se va apropia de Pământ
Un asteroid se va îndrepta spre Pământ chiar înainte de alegerile prezidențiale din SUA
Data când un asteroid ar putea lovi Pământul
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

39
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

39
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

38
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

38
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...