Шприцы с красной и синей жидкостью на фоне флага Европейского Союза

Pașaportul de vaccinare, din nou pe agenda Consiliului European

75
Chestiunea introducerii pașaportului de vaccinare pentru relansarea turismului în spațiul european continuă să animeze dezbaterile dintre statele membre ale Uniunii Europene, care vor dezbate din nou despre acest subiect joi, în cadrul unui summit prin videoconferință.

BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik. Membrii Consiliului European se vor întâlni joi, 25 februarie, prin videoconferință pentru a-și continua activitatea de coordonare cu privire la pandemie și, în special, pentru a studia chestiunea pașaportului de vaccinare, precizează președintele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea de invitație din 23 februarie.

„Cred că trebuie să ne continuăm activitatea pentru a stabili o abordare comună cu privire la certificatele de vaccinare”, a precizat Charles Michel în scrisoarea sa, citată de Sputnik France

Posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

Pe 18 ianuarie, Charles Michel a afirmat, la canalul public olandez NPO, că nu exclude posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene.

Totuşi, președintele Consiliului European a avertizat cu privire la punerea prematură în aplicare a acestei măsuri. Acesta a spus că trebui să așteptăm până când vor fi vaccinați mai mulți oameni.

„Dacă vom pune în aplicare această măsură prea curând, ar crea o frustrare uriaşă”, a afirmat preşedintele CE.

Un certificat standardizat

În ianuarie, Grecia a prezentat ideea introducerii unui certificat european de vaccinare care ar putea fi comun celor 27 de state membre, în special pentru a contribui la stimularea turismului în UE. O primă dezbatere pe această temă a avut loc luni, 18 ianuarie, dezbatere care a ridicat însă mai multe probleme decât să contureze soluții.

Ţări precum Germania, Franța și Belgia consideră că un astfel de document prezintă riscul de discriminare și ar putea încălca libertățile individuale.

„Aceasta este o dezbatere foarte prematură”, a declarat pe 22 februarie, pentru Franceinfo, secretarul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, accentuând cu privire la proporţia prea mică de persoane vaccinate și la lipsa de informații în ceea ce priveşte transmiterea virusului în rândul acestora. Același lucru este valabil și pentru președintele Înaltei Autorități pentru Sănătate (HAS), care a spus că pașaportul de vaccinare „nu are sens”.

75
Tagurile:
Vaccinare
Tematic
Cu ce vaccin este mai bine de vaccinat? Top-5 mituri despre vaccinare
Ultima oră: Premierul Cîțu nu exclude pașaportul de vaccinare!
Ungaria depășește UE la vaccinare
Генеральный директор Amazon Джефф Безос

Giganții digitali, atacați chiar la ei acasă

39
(reînnoit 16:13 16.04.2021)
Comisia judiciară a Camerei Reprezentanţilor din SUA a aprobat un raport care aduce acuzații grave marilor companii digitale americane.

BRUXELLES, 16 apr – Sputnik. Comisia judiciară a Camerei Reprezentanţilor a aprobat un raport care acuză marile companii de tehnologie că zdrobesc sau preiau firmele mici.

Odată cu aprobarea în timpul unei audieri maraton, raportul de peste 400 de pagini va deveni un raport oficial al comisiei şi planul cadru pentru o lege pentre restrângerea puterii de piaţă a marilor companii din domeniul digital precum Google Alphabet, Apple, Amazon.com şi Facebook.

Raportul a fost aprobat printr-un vot de 24-17, chiar dacă respectivele companii au negat orice acţiune greşită.

Raportul este prima revizuire de acest fel a industriei tehnologice efectuate de Congres, iar documentul sugerează modificări ample la legea antitrust şi descrie zeci de cazuri în care se arată că aceste companii s-au folosit abuziv de putere.

"Amazon, Apple, Google şi Facebook deţin fiecare putere de monopol asupra unor sectoare semnificative ale economiei noastre. Acest monopol trebuie să se încheie", a transmis congresmanul David Cicilline într-un comunicat.

Primul proiect de lege a fost deja introdus. Un grup bipartisan de parlamentari americani, condus de Cicilline şi senatorul Amy Klobuchar, a introdus un proiect de lege în martie, pentru a facilita organizaţiilor de ştiri să negocieze colectiv cu platforme precum Google şi Facebook.

Tot în Senat, Klobuchar a depus în februarie un proiect de lege mai larg, pentru a consolida capacitatea autorităţilor antitrust de a opri fuziunile, coborând pragul pentru oprirea tranzacţiilor şi acordându-le mai mulţi bani pentru lupte legale.

Republicanii au criticat companiile Big Tech pentru că au cenzurat discursul conservator, dând ca exemple blocarea unor conturi pe Facebook sau Twitter sau interzicerea accesului fostului preşedinte Donald Trump la platforme.

39
Tagurile:
Amazon, Apple, Facebook, SUA
Tematic
Rusia cere Facebook să elimine din Instagram ofertele pentru curierat de droguri
Zuckerberg, citat la audieri în Canada - „Facebook se crede deasupra statelor”
Facebook vrea să creeze o versiune de Instagram pentru copiii sub 13 ani
Europarlamentarii îl întreabă șeful Amazon dacă îi spionează
Fondatorul Amazon, mai bogat om din istorie: câștigă 4000 de dolari pe secundă!

Загрузка...
Эмманюэль Макрон

Franţa: se menţine obiectivul relaxării restricţiilor din această dată măsuri

282
În timpul unei videoconferințe joi cu aproximativ 15 primari, președintele Franţei Emmanuel Macron a abordat chestiunea redeschiderii școlilor şi a anumitor locuri, în special a celor culturale.

BUCUREŞTI, 16 apr – Sputnik. Emmanuel Macron a declarat joi seara, într-o videoconferință cu aproximativ 15 primari, că intenționează în continuare să redeschidă muzeele și terasele de la jumătatea lunii mai, după care va avea loc o redeschidere treptată, în etape, „la fiecare trei săptămâni dacă totul merge bine”, au declarat pentru AFP mai mulți participanți la această videoconferință.

Macron a confirmat, de asemenea, că școlile se vor redeschide la datele programate (26 aprilie pentru școli și 3 mai pentru colegii și licee).

Preşedintele „a fost foarte ferm în ceea ce privește redeschiderea școlilor”, a declarat Marie-Claude Jarrot, primarul oraşului Montceau-les-Mines, din departamentul Saône-et-Loire.

Emmanuel Macron, care a reunit apoi 12 miniștri prin videoconferință, nu s-a angajat ferm cu privire la data de 15 mai pentru redeschiderea locurilor culturale, dar a repetat că „prioritatea sunt muzeele și terasele”, a declarat primarul, potrivit Sputnik France

Președintele Republicii a sugerat că aceste redeschideri ar putea fi „teritorializate” în funcție de situația sanitară din diferitele regiuni.

Pentru redeschiderea restaurantelor, care va avea loc într-o a doua etapă, nu s-a oferit însă o dată precisă. Președintele „s-a arătat convins de strategia sa, dar a arătat precauţie cu privire la relaxare”, a declarat primarul Morgan Berger al oraşului Cognac, departamentul Charente.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a confirmat, pentru Les Echos, că „anumite locuri culturale și anumite terase se vor redeschide la mijlocul lunii mai”. „Acesta este termenul la care lucrăm”, în speranța unei scăderi a presiunii asupra spitalelor „poate încă de săptămâna viitoare”, în contextul în care Franța a depășit joi 100.000 de morți.

În ceea ce privește școlile, „pentru unii, întoarcerea la clasă s-ar putea face în grupuri înjumătăţite”, cu mai multe teste în școlile din regiunile cele mai afectate de epidemie şi vor putea fi oferite acolo şi teste rapide care pot fi făcute fără asistenţă medicală, a adăugat Gabriel Attal.

282
Tagurile:
Măsuri, Franța
Tematic
Milioane de mașini ar putea fi în curând interzise circulației în marile orașe din Franța
Alertă în Franța: Peste 43 de mii de noi cazuri COVID în 24 de ore
Franța: Împușcături în fața unui spital din Paris - un mort și un rănit

Загрузка...

Flagrant organizat contrabandiștilor de țigarete în Portul Constanța

0
Echipa de control constituită la nivelul Gărzii de Coastă Constanța a organizat un flagrant pentru identificarea și reținerea unor marinari egipteni care încercau să comercializeze țigarete de contrabandă în Portul Constanța.

În data de 15.04.2021, în jurul orei 17.00, în urma unui denunț, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat activități specifice, deplasându-se în dana 37 a Portului Constanța, unde era acostată o navă străină, sub pavilionul Egiptului. La fața locului, a fost identificat un grup de marinari care a încercat să ofere spre comercializare lucrătorilor poliției de frontieră, 1.370 de pachete cu țigări de contrabandă, anunță un comunicat al Poliției de Frontieră.

Totodată, echipa de control a desfășurat activități de identificare și reținere a celor în cauză, însă aceștia nu s-au supus somațiilor legale și au fost executate cu respectarea prevederilor legale cinci focuri de avertisment în plan vertical, nefiind înregistrate victime sau pagube materiale. În urma flagrantului organizat au fost identificate și reținute patru persoane, marinari egipteni îmbarcați pe nava amintită anterior.

În urma efectuării controlului amănunțit asupra navei, a fost depistată, ascunsă și nedeclarată, cantitatea de 790 de pachete cu țigări. 

Întreaga cantitate de țigări, 2160 de pachete, în valoare de aproximativ 39.200 lei, a fost ridicată în vederea confiscării și continuării cercetărilor .

În cauză, polițiștii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă. Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, iar la finalizare urmând a fi luate măsurile legale.

0
Tagurile:
Contrabandă cu țigări, Portul Constanța

Загрузка...