Берлин

Germania vrea schimbe Constituţia pentru a acorda protecție specială minorităților

345
(reînnoit 16:11 22.02.2021)
Germania ar trebui să lupte împotriva tuturor formelor de discriminare prin modificarea legilor sale fundamentale pentru a oferi protecţie minorităților și a crea un Minister special „al Coeziunii Sociale”, solicită un grup de parlamentari într-un manifest controversat.

BUCUREŞTI, 22 feb – Sputnik. „Toate formele de ostilitate legate de grupuri ar trebui scoase în afara legii”, se arată în manifest, care este susținut de vicepreședintele Bundestagului german Claudia Roth și de alți deputați importanţi. Autorii manifestului au solicitat ca statul să primească un mandat special pentru a „proteja” drepturile minorităților.

Constituția germană actuală garantează deja drepturi egale tuturor oamenilor, indiferent de sex, origine și de alte caracteristici ale acestora, însă semnatarii manifestului spun că formularea este „problematică și inadecvată” și nu abordează dificultățile cu care se confruntă minoritățile atunci când încearcă să obţină acces la educație sau oportunități de muncă, dificultăţi care ar fi create de presupusul rasism și sexism larg răspândite.

„Germania este o societate a imigrației, iar discriminarea este un fenomen cu care o mare parte a societății noastre diverse se confruntă zilnic”, se precizează în manifest, publicat de ziarul Die Zeit.

Faptul că majoritatea pozițiilor de vârf din politică, afaceri și știință sunt ocupate de oameni care „reprezintă într-o mică măsură” diversitatea vibrantă a societății germane moderne nu rezolvă problema, adaugă documentul. Autorii acestuia cer modificarea Constituției pentru ca guvernul „să garanteze protecția” împotriva oricărei discriminări legate de grupuri și să-l oblige să „facă eforturi pentru eliminarea dezavantajelor existente”.

Pentru aceasta, deputații sugerează crearea unui „Minister al Coeziunii Sociale” care să fie însărcinat să rezolve probleme precum discriminarea, politicile privind migrația și azilul, politicile feministe şi LGBTQ, precum şi chestiuni legate de tineri, vârstnici, persoane cu dizabilități şi promovarea democrației. De asemenea, documentul îndeamnă toate ministerele germane să ia în considerare problema diversității atunci când iau orice decizie.

Unele dintre cele mai controversate solicitări se referă la acordarea de drepturi speciale minorităților în cazul de plângeri legale, astfel încât acestea să fie mai „capabile și mai dispuse să ia măsuri legale împotriva oricărei discriminări experimentate”. O astfel de sugestie prevede ca prezentarea de dovezi să revină în sarcina inculpatului în astfel de cazuri de fiecare dată când sunt descoperite „primele indicii” de discriminare.

De asemenea, manifestul, citat de RT, solicită o lege specială care să oblige în mod legal organizațiile și întreprinderile publice să se asigure că „grupurile discriminate” sunt reprezentate în structura lor și, în special, în pozițiile de conducere „cel puțin proporțional cu ponderea lor în populație”.

În plus, orice nouă legislație sau regulament guvernamental adoptat în Germania în viitor ar trebui să fie supus unei „analize cu privire la impactul asupra diversității”, pentru a vedea ce efect ar putea avea asupra diversității înainte de a intra în vigoare.

„În loc de măsuri individuale, avem, în sfârșit, nevoie de un concept general pentru a ajunge la egalitate pentru toți oamenii. Aceasta este o sarcină principală pentru următorul guvern federal”, a declarat fosta purtătoare de cuvânt a politicilor pentru femei, din partea verzilor, Gesine Agena.

Mai mulţi oameni au comparat măsura cu conceptul de „nouvorbă” din romanul distopic al lui George Orwell, „1984”. Mulţi au comentat în mediul online că noul minister nu va fi altceva decât „o poliție a gândirii” precum infamul Stasi - serviciul de securitate internă al Germaniei de Est.

​Alții au spus că un astfel de minister, dacă ar fi creat, ar provoca, dimpotrivă, o diviziune mai mare a societății în loc să promoveze vreo formă de „coeziune”.

345
Tagurile:
Germania
Tematic
Comisarul Românei critică Germania pentru că blochează tirurile la graniță
Clinici din Germania întrerup vaccinările cu AstraZeneca – prea multe efecte secundare
Intrarea în Germania și Cehia, restricționată: cine are acces
Sputnik V

Sputnik V, al doilea cel mai popular vaccin din lume

163
(reînnoit 18:21 05.03.2021)
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor care au obținut cele mai multe autorizații.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.

​În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.

Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.

163
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Inspectorii italieni vor verifica procesul de producție Sputnik V
Cehia va utiliza Sputnik V fără aprobarea UE? „Nu mai e geopolitică, e vorba de sănătate”
Slovacia a autorizat Sputnik V, ignorând EMA
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V
UE nu exclude includerea Sputnik V în portofoliul comenzilor

Загрузка...
Sputnik V

Bavaria solicită certificarea accelerată a vaccinurilor, inclusiv a Sputnik V, în UE

60
(reînnoit 18:49 05.03.2021)
În Germania, prim-ministrul Bavariei a spus că speră că certificarea noilor vaccinuri se va face strict pe baza datelor științifice și a solicitat EMA să accelereze procesul de revizuire a noilor vaccinuri.

BUCUREŞTI, 5 mart – Sputnik. Markus Söder, ministrul-președinte al Bavariei, a spus că speră în lipsa de politizare a certificării vaccinurilor în UE, referindu-se inclusiv la Sputnik V.

„Sper că în ceea ce privește vaccinurile de tip Sputnik V, vor fi examinate [numai] argumentele pur științifice în timpul evaluării pentru aprobare și că nu vor fi luate în considerare şi alte argumente”, a declarat Markus Söder vorbind în cadrul Landtag (parlamentul landului), la München, potrivit Sputnik France.

De asemenea, acesta s-a adresat Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), solicitând „accelerarea procedurii de examinare a vaccinurilor noi, inclusiv a Sputnik V”, în vederea certificării în UE.

Cerere de înregistrare a Sputnik V în Europa

Fondul rus de investiții directe (RFPI) a anunțat că EMA a început o expertiză cu privire la vaccinul Sputnik V, în urma depunerii unui dosar pentru înregistrare. S-a spus că agenția va verifica dacă produsul respectă standardele UE în ceea ce privește eficacitatea, siguranța și calitatea.

60
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Mai întâi „vaccin”, apoi „coronavirus”: prăjituri noi într-o cafenea cehă
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V

Загрузка...

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

0
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

0

Загрузка...