BUCUREȘTI, 22 feb – Sptunik. Comandamentul spațial al Marii Britanii planifică desfășurarea unei misiuni de antrenament de distrugere a sateliților inamici în cazul unui conflict militar, anunță Daily Express, cu referință la surse din cadrul Ministerului Apărării al Regatului Unit.
“Viitorul conflict s-ar putea declanșa nu în spațiul cosmic, însă sunt convins că acesta se va muta foarte rapid acolo. Acesta chiar poate fi câștigat sau pierdut anume în spațiu”, a declarat comandatul Forțelor Aeriene britanice, Mike Wigston.
Potrivit publicației, forțele armate britanice își vor expedia avionul de luptă “Typhoon” la “marginea spațiului cosmic”, pentru a exersa “lupta cu sateliții militari și de comunicație chineze și rusești”.
Avioanele se vor ridica la o altitudine de 12 kilometri, iar apoi vor efectua o ascensiune verticală de șase kilometri. Se presupune că în timpul unui conflict militar real, aceștia vor lansa asupra sateliților inamicului rachete speciale, apoi vor reveni la bază.
BRUXELLES, 8 mar – Sputnik. Un sondaj de opinie realizat de Harris Interactive și publicat de cotidianul L'Opinion arată că diferența dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen este în scădere, cei doi fiind considerați finaliștii alegerilor prezidențiale din Franța anului 2022.
Astfel, potrivit sondajului, chiar dacă cifrele momentului arată că președintele Franței Emmanuel Macron ar câștiga alegerile prezidențiale din 2022 în fața candidatei naționaliste Marine Le Pen, distanța dintre cei doi ar fi mai mică decât la scrutinul din 2017.
Interesant este că Macron și Le Pen continuă să fie favoriții pentru marea finală, amândoi fiind creditați cu 25% în primul tur al scrutinului care este programat pentru aprilie 2022 și aflându-se la mare distanță de ceilalți candidați.
În schimb, în turul decisive, actualul președinte francez ar câștiga bătălia cu 53% față de 47% cât ar obține Le Pen, așadar la o distanță de doar 6 procente, o distanță care poate fi modificată în următoarea perioadă.
La ultimele alegeri prezidențiale, Macron a obținut o victorie categorică cu 66%, dar în 2022 lucrurile par să fie mai complicate, iar următoarele 14 luni de până la scrutin pot produce multe surprize.
Situația critică din Franța, unde protestele și dezordinea publică sunt la ordinea zilei, ar putea să îl detroneze pe Macron și să îi ofere o șansă candidatei Adunării Naționale (fostul Front Național) Marine Le Pen.
BUCUREȘTI, 8 mart - Sputnik. Statele Unite intenționează să efectueze atacuri cibernetice asupra sistemelor legate de autoritățile ruse în termen de trei săptămâni, anunță RT.
Acest lucru a fost anunțat de The New York Times, citând surse.
Potrivit interlocutorilor publicației, în următoarele trei săptămâni Statele Unite vor face „contraatacuri sub acoperire” asupra sistemelor care vor deveni cunoscute liderului rus Vladimir Putin, serviciilor de informații și armatei, dar nu și lumii exterioare.
Se menționează faptul că Statele Unite intenționează, de asemenea, să impună sancțiuni economice împotriva Moscovei ca răspuns la acțiunile hackerilor imputați Kremlinului.
Anterior, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că se așteaptă introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei „în câteva săptămâni”.
BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Gazprom a livrat companiei britano-olandeză Shell Global LNG prima partidă de gaz lichefiat, neutru din punct de vedere al emisiei de carbon.
“Gazul natural este cel mai curat din punct de vedere al emisiilor hidrocarburilor. Datorilor unor acțiuni suplimentare de diminuare a nivelul emisiilor, precum și activităților intense în sfera compensării impactului asupra mediului înconjurător, gazul natural va rămâne cel mai important element în energetica globale pentru decenii înainte”, a declarat directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, citată într-un comunicat al companiei.
Marfa a fost transportată de nava-tanc LNG Megrez, care a sosit din Murmansk, în terminalul Dragon din Țara Galilor. Gazul este destinat consumatorilor britanici.
Compania Shell menționează în comunicatul său că în mediu o partidă de gaz lichefiat, cu un volum de aproximativ 70 mii de tone, emite aproximativ 240 de mii de tone echivalente CO2 în tot lanțul de creare a valorii. Pentru compensarea emisiilor sunt utilizate așa-numitele credite de carbon.
Gazprom și Shell compensează în comun amprenta de carbon a transportului cu certificate de tip Verified Carbon Standard (VCS) și Climate, Community and Biodiversity (CCB). Cotele de emisie de CO2 utilizate în tranzacție vor fi anulate. Astfel, partide de gaz lichefiat devine neutră în ceea ce privește emisiile pe parcursul întregului său ciclu de viață: de la extracție și producție la transport și consum final.