CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Ambasada Israelului a publicat imagini inedite cu oamenii care au ieșit prin parcuri să se bucure de prima ninsoare din ultimii șapte ani.
”După 7 ani, zăpadă a sosit și la Ierusalim. Aseară, o ninsoare cu fulgi mari a îmbrăcat orașul într-o haină albă și a scos mai mulți locuitori la plimbare și la joacă”, se menționează în postarea Ambasadei.
Copiii s-au grăbit să se bată cu bulgări de zăpadă, în timp ce credincioşii se îndreptau spre locurile sfinte.
Furtuna de zăpadă a început miercuri seara, iar autorităţile au suspendat transportul public şi au blocat drumul principal spre Ierusalim. Pe măsură ce intemperiile au scăzut din intensitate, municipalitatea a anunţat reluarea serviciilor, iar cei interesaţi au putut chiar să se deplaseze cu maşinile pentru a se bucura de spectacolul naturii.
BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Al treilea zbor de testare a prototipului Starship al SpaceX, compania fondată de omul de afaceri Elon Musk, părea a fi un succes, dispozitivul reușind să aterizeze în siguranță, pe 3 martie, în centrul orașului Boca Chica din Texas, la punctul de unde decolase. Însă, în cele din urmă, a explodat câteva minute mai târziu. Sistemul său automat de stingere a incendiilor nu a reușit să stingă complet flăcările de la baza rachetei.
Starship este un prototip autoghidat destinat lansării vehiculului de transport greu pe care SpaceX îl dezvoltă pentru a transporta oameni și până la 100 de tone de marfă pe Lună și Marte în misiunile viitoare, potrivit Sputnik France.
Această a treia încercare în decurs de trei luni i-a lăsat o impresie amestecată lui Elon Musk, care este și șeful Tesla.
„RIP SN10, onorabilă detonare”, a scris Musk pe Twitter ca răspuns la un mesaj al unui admirator care l-a felicitat pentru munca sa.
RIP SN10, honorable discharge
— Elon Musk (@elonmusk) March 4, 2021
BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik. Sancțiunile unilaterale, autorizate de SUA în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă a drepturilor omului în Rusia, China, Venezuela și alte state, consideră experții ONU în domeniul drepturilor omului.
Potrivit unei declarații a experților ONU, legislația internă permite președintelui SUA să declare stare de urgență, care autorizează impunerea unor sancțiuni, în condițiile unor amenințări pentru securitatea națională, dar și atunci când politica externă sau economia SUA se confruntă cu niște amenințări. În opinia experților, declararea stării de urgență nu poate servi drept un pretext pentru aplicarea unor sancțiuni pe o perioadă nedeterminată.
“Sancțiunile impuse de SUA în baza declarării stării de urgență încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în China, Cuba, Haiti, Iran, Nicaragua, Federația Rusă, Siria, Venezuela, Zimbabwe și alte state, inclusiv dreptul la libertatea de circulație, asociere, proceduri juridice firești, precum procese echitabile, prezumția de nevinovăție, drepturi economice și sociale și dreptul la viață”, se spune în declarație.
În acest context, declarația lor conține un îndemn către SUA de a-și respecta deplin și scrupulos obligațiile asumate în cadrul Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice, pentru a preveni orice efecte negative asupra drepturilor persoanelor vizate de sancțiuni.
CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. În Rusia, s-a încheiat cea de-a doua fază a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light", a declarat ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko.
"Acum ele (datele – n.red.) sunt trimise spre evaluare de către experți", a spus el jurnaliștilor.
Autorizația pentru desfășurarea celei de-a treia faze e fost emisă deja – la mijlocul lunii februarie. Acest studiu va fi realizat pe două grupuri, cu folosirea unui placebo. El ar trebui să fie finalizat până la 28 ianuarie 2022.
"Sputnik Light" face parte din linia "Sputnik", dezvoltată de Centrul Gamalei în cooperare cu Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) pe platforma bine studiată a vectorilor adenovirusului uman.
Potrivit șefului RDIF, Kirill Dmitriev, "versiunea light" este orientată în principal spre piețele externe, unde există focare epidemice puternice, în timp ce în Rusia, în calitate de "navă-amiral", rămâne a fi "Sputnik V".
Directorul Centrului Gamalei, Aleksandr Ghințburg, a declarat că utilizarea vaccinului "Sputnik Light" în aceste țări face posibilă reducerea vârfului îmbolnăvirii și a presiunii asupra asistenței medicale locale. Imunitatea după vaccinare va fi menținută, cel mai probabil, timp de trei-patru luni, iar eficacitatea vaccinului va fi de aproximativ 85%, a spus omul de știință.
Schema presupune o singură injecție (prima componentă a vaccinului "Sputnik V") și o perioadă mai scurtă de producere a anticorpilor. Mai mult, chiar dacă persoana vaccinată se va infecta cu COVID-19, o îmbolnăvire gravă nu îl amenință, întrucât agentul cauzal al virusului nu va coborî în plămâni. Pentru a prelungi protecția, a doua componentă poate fi inoculată după trei luni.