USS Donald Cook

Statele Unite trimit a doua navă de război în Marea Chinei de Sud în ultimele opt zile

312
Prezența militară americană s-a intensificat în Marea Chinei de Sud, o mare porţiune din acestea fiind revendicată de China. Pe 17 februarie, o navă de război a Statelor Unite a intrat în apele disputate. Aceasta este a doua în ultimele opt zile.

BUCUREŞTI, 17 feb – Sputnik. O navă de război a US Navy s-a apropiat miercuri, 17 februarie, de insulele Spratly revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud. Aceasta indică intensificarea prezenței militare a SUA în apele disputate, potrivit CNN.

Dragonul chinez
© REUTERS / Hong Kong Tourism Board

„Această operațiune pentru promovarea libertăţii navigației («FONOP») apără drepturile, libertățile și utilizarea legală a mării recunoscute de dreptul internațional, constituind o contestare a restricțiilor ilegale impuse împotriva dreptului de trecere nevinovată”, a declarat locotenentul Joe Keiley, purtător de cuvânt al celei de-a 7-a Flote a Marinei SUA, într-o declarație transmisă de canalul CNN.

Distrugătorul SUA USS Russell a fost desfășurat în zona de operațiuni a celei de-a 7-a Flote SUA în susţinerea unui spaţiu Indo-Pacific liber și deschis, potrivit CNN.

„Revendicările maritime ilicite și radicale din Marea Chinei de Sud reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertăţii maritime, inclusiv a libertăților de navigație și de zbor, a comerțului liber, precum și a libertăţii de a avea acces la beneficii economice pentru națiunile de coastă din Marea Chinei de Sud”, adaugă sursa citată, potrivit Sputnik France

O operațiune similară

Această operațiune are loc în urma alteia desfășurate pe 9 februarie, când distrugătorul USS John McCain a intrat în zona din jurul insulelor Paracel, revendicate, de asemenea, de China în Marea Chinei de Sud. Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a denunțat, pe rețeaua socială WeChat, „acești pași provocatori”, cerând Statelor Unite să „își limiteze operațiunile militare pe mare și în aer”.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea și securitatea națională, precum și pentru a menține pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, a spus oficialul.

Mărul discordiei

China este implicată de câțiva ani în dispute maritime cu alte state de coastă din Marea Chinei de Sud, precum Vietnam, Filipine, Malaezia și Brunei. Afirmând că are o prezență mai veche, Beijing dispută cu aceste țări care se învecinează cu insulele unei vaste zone maritime și revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, zonă-cheie de tranzit pentru comerțul maritim.

Statele Unite acuză China că îşi intimidează vecinii, în timp ce Beijingul acuză Washingtonul şi aliaţii săi care trimit nave de război în regiune de interferențe și amenințări la adresa securității.

312
Tagurile:
SUA, China
Tematic
China, pregătită să „răspundă oricând la toate amenințările și provocările” din partea SUA
Franța se joacă cu focul! Provocare militară la China acasă!
China a depășit SUA ca partener comercial al UE
F-15

Pentagonul dezvăluie detalii ale atacului SUA în Siria

230
(reînnoit 21:03 26.02.2021)
Pentagonul a oferit anumite detalii legate de atacul forțelor aeriene ale SUA asupra unor obiective din Siria.

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. În cadrul atacului forțelor aeriene ale SUA asupra Siriei au fost distruse nouă obiective, parțial distruse – două, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Atac militar al SUA în Siria
© AP Photo / Ford Williams/U.S. Navy

„Două avioane F-15 au lansat șapte proiectile cu o precizie înaltă, distrugând în totalitate nouă obiective și parțial – 2, privându-le de posibilitatea de a funcționa în continuare”, a declarat acesta.

„Dispunem de niște detalii preliminare cu privire la victime în locul atacului, însă nu voi putea vorbi despre detalii suplimentare în acest moment pentru că efectuăm o evaluare a operațiunii”, a adăugat Kirby.

Mai devreme, Pentagonul a anunțat că SUA au efectuat un atac asupra câtorva clădiri din apropierea frontierei siriano-irakiene, care erau utilizate de anumite grupări paramilitare, susținute de Iran, inclusiv “Kataib Hezbollah” și „Kataib Sayyid al-Shuhada”. Potrivit Pentagonului, au fost distruse un șir de obiecte de infrastructură ale grupărilor șiite. Acesta pas, menționează Pentagonul, a reprezentat o replică la atacurile recente asupra trupelor americane și ale coaliției din Irak.

SUA au efectuat atacul în Siria bazându-se pe informația oferită de serviciile din Irak, fiind convinși de precizia ei, a declarat ministrul Apărării al SUA, Lloyd Austin. La rândul său, ministerul Apărării al Irakului a negat declarațiile lui Austin cu privire la transmiterea unor informații în ajunul atacului la frontiera irako-siriană.

230
Tagurile:
Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib

Загрузка...
Berlin

Vreme neobişnuită în Germania - oscilație termică de peste 40 de grade

394
În această lună germanii s-au confruntat cu temperaturi neobişnuit de scăzute, cu ninsori abundente şi ger aprig. Însă această vreme de iarnă grea a fost urmată, la doar câteva zile distanţă, de o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.

BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.

Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.

Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de

Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.

Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.

Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.

394
Tagurile:
Vreme, Berlin, Germania
Тема:
Prognoza meteo
Tematic
Încremeniți în gheață: anomalii meteo în diverse țări
Prognoza meteo până la finalul lunii: când scăpăm de frig
Prognoza meteo: Cum va fi vremea la începutul lui martie
Fenomen meteo rar în Germania în zilele următoare: ce se va întâmpla cu cerul

Загрузка...
Festivalul Mărțișor

Decis: Festivalul „Mărțișor”, fără spectatori în acest an - CNESP impune RESTRICȚII

0
CNESP, întrunită în ședință pe 26 februarie, a decis, în Hotărârea nr. 47, că interzice spectatorilor să asiste la spectacolele în instituțiile teatral-concertistice, adică festivalul „Mărțișor” din acest an nu va avea public.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) din Republica Moldova a decis pe 26 februarie, prin Hotărârea nr. 47, noi restricții COVID-19, constând agravarea rapidă a situaţiei epidemiologice în țară.

Dacă anterior se anunța că în toată țara vor avea loc concerte în Casele și Palatele de Cultură cu un număr limitat de spectatori, atunci noua hotărâre anulează tot, festivitățile dedicate sărbătorii „Mărțișor” se vor desfășura fără spectatori, asta e prevăzut la punctul opt al Hotărârii nr. 47.

„8. Se suspendă desfăşurarea activităţilor teatral-concertistice, cu prezenţa spectatorilor, în incinta instituţiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură”.

Măsura este valabilă de pe 1 până pe 15 martie.

„13. Prevederile punctelor 3 – 12, din prezenta Hotărâre sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare, în perioada 1-15 martie 2021 inclusiv, cu excepția punctului 7 care intră în vigoare la 27 februarie 2021”.

Festivalul Mărțișor - cum se va desfășura, în lumina noilor restricții COVID

OCI "Moldova-Concert" a venit, imediat după decizia CNSEP, cu un anunț pe pagina de Facebook, în care menționează că acele concerte planificate a avea loc la Palatul Național vor fi transmise la TV.

„Dragi prieteni, cu părere de rău, vă anunțăm că va fi imposibil să ne revedem la Palatul Național, la cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Conform deciziei CNESP, evenimentele se vor desfășura fără prezența publicului. Fiți alături de noi, urmărind concertele de acasă - în direct la „Moldova 1” și pe pagina de Facebook „OCI Moldova-Concert”.

Instituția mai face precizări și referitor la returnarea biletelor.

„Biletele procurate pot fi returnate la Casele Palatului Național. Tel: 022213544. Pentru detalii, nu ezitați să ne contactați pe pagina de Facebook”.
0
Tagurile:
coronavirus, Restricții, Mărțișor, Concerte
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...