Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак).

Croația vrea cumpere vaccinul rusesc ”Sputnik V” fără mai aștepte după UE

84
(reînnoit 14:21 17.02.2021)
Ministrul croat al sănătăţii, Vili Beros, a anunțat că Croaţia discută cu Moscova posibilitatea de a importa vaccinul rusesc anti-COVID-19.

BRUXELLES, 17 feb – Sputnik. Croaţia este pe cale de a cumpăra vaccinul Sputnik V fără să mai piardă vremea așteptând aprobarea Uniunii Europene, așa cum a făcut de altfel și Ungaria, care are un avans considerabil al campaniei de vaccinare față de celelalte țări din UE tocmai pentru că a contractat vaccinul rusesc.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Pe același model, Guvernul de la Zagreb a cerut Agenţiei Naţionale pentru Medicamente din Croația să ia în considerare aprobarea vaccinului Sputnik V fără a mai aştepta o decizie din partea UE.

Decizia Croației poate avea legătură cu faptul că UE a rămas în urma SUA și a Marii Britanii în ceea ce privește vaccinarea din cauză că toate cele trei vaccinuri promise de companiile vestice ajung cu întârziere.

Țările UE au făcut scandal la Bruxelles, dar fără prea mare rezultat, astfel că soluția cumpărării de vaccin rusesc, adoptată de Ungaria, a început să inspire și alte țări.

Ministrul croat al sănătăţii a afirmat într-un interviu acordat postului public de radio că a discutat despre achiziţionarea vaccinului rus Sputnik V cu ambasadorul Rusiei în Croaţia.

Rusia intenţionează să solicite aprobarea acestui vaccin de către EMA, dar Croaţia nu va aştepta neapărat până atunci, a spus Beros.

"Am stabilit contacte diplomatice. Este doar o continuare a eforturilor guvernului de a asigura un vaccin gratuit pentru toţi cetăţenii", a subliniat ministrul, potrivit căruia "contează doar două criterii: eficienţa şi siguranţa".

Autoritatea croată pentru medicamente Halmed poate aproba vaccinul în procedură de urgenţă dacă va fi necesar, a explicat el.

"Avem în vedere procurarea acestui vaccin mai devreme în ce ne priveşte. Depinde de experţii noştri să se informeze privind eficienţa şi siguranţa vaccinului şi cerinţele de reglementare. Am cerut deja Halmed să facă acest lucru şi aşteptăm răspunsul lor în câteva zile", a afirmat Vili Beros.

Oficialul croat crede că orice guvern trebuie să aibă grijă de sănătatea cetăţenilor săi și că nu este nelegitim să caute soluţii şi în afara Uniunii Europene, mai ales dacă există o întârziere în livrări în cadrul UE.

Ministrul nu a menţionat ce cantitate din vaccinul rusesc ar vrea să comande Croaţia, dar conform portalului de ştiri jutarnji.hr ar putea fi vorba de cel puţin 1 milion de doze, ceea ce ar permite vaccinarea completă a 500.000 de persoane în acest stat balcanic cu 4 milioane de locuitori.

84
Tagurile:
Croația, vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V (131)
Tematic
RFPI: Unele state planifică provocări împotriva Sputnik V
Washington Post: Sputnik V este un succes global al Rusiei
Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V
Elon Musk

Space X Starship al lui Elon Musk a explodat VIDEO

218
Primul prototip Starship al SpaceX care a aterizat cu succes, SN10, a explodat la aproximativ opt minute după aterizare. Alte două zboruri de testare s-au încheiat anterior cu o explozie în faza finală a coborârii.

BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Al treilea zbor de testare a prototipului Starship al SpaceX, compania fondată de omul de afaceri Elon Musk, părea a fi un succes, dispozitivul reușind să aterizeze în siguranță, pe 3 martie, în centrul orașului Boca Chica din Texas, la punctul de unde decolase. Însă, în cele din urmă, a explodat câteva minute mai târziu. Sistemul său automat de stingere a incendiilor nu a reușit să stingă complet flăcările de la baza rachetei.

Starship este un prototip autoghidat destinat lansării vehiculului de transport greu pe care SpaceX îl dezvoltă pentru a transporta oameni și până la 100 de tone de marfă pe Lună și Marte în misiunile viitoare, potrivit Sputnik France

Această a treia încercare în decurs de trei luni i-a lăsat o impresie amestecată lui Elon Musk, care este și șeful Tesla.

„RIP SN10, onorabilă detonare”, a scris Musk pe Twitter ca răspuns la un mesaj al unui admirator care l-a felicitat pentru munca sa.

218
Tagurile:
video, rachet, Elon Musk
Tematic
Elon Musk l-a depășit pe Bill Gates la avere
O navă a lui Elon Musk a explodat în timpul testării - Video
Musk l-a invitat pe Putin în noua rețea de socializare. Reacția Kremlinului
Elon Musk pierde 15 miliarde de dolari și titlul de cel mai bogat om din lume

Загрузка...
ONU

Experți ONU: Sancțiunile SUA încalcă drepturile omului

198
Sancțiunile unilaterale ale SUA, impuse în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă de drepturi ale omului, consideră experții ONU.

BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik. Sancțiunile unilaterale, autorizate de SUA în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă a drepturilor omului în Rusia, China, Venezuela și alte state, consideră experții ONU în domeniul drepturilor omului.

Potrivit unei declarații a experților ONU, legislația internă permite președintelui SUA să declare stare de urgență, care autorizează impunerea unor sancțiuni,  în condițiile unor amenințări pentru securitatea națională, dar și atunci când politica externă sau economia SUA se confruntă cu niște amenințări. În opinia experților, declararea stării de urgență nu poate servi drept un pretext pentru aplicarea unor sancțiuni pe o perioadă nedeterminată.

“Sancțiunile impuse de SUA în baza declarării stării de urgență încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în China, Cuba, Haiti, Iran, Nicaragua, Federația Rusă, Siria, Venezuela, Zimbabwe și alte state, inclusiv dreptul la libertatea de circulație, asociere, proceduri juridice firești, precum procese echitabile, prezumția de nevinovăție, drepturi economice și sociale și dreptul la viață”, se spune în declarație.

În acest context, declarația lor conține un îndemn către SUA de a-și respecta deplin și scrupulos obligațiile asumate în cadrul Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice, pentru a preveni orice efecte negative asupra drepturilor persoanelor vizate de sancțiuni.

198
Tagurile:
ONU
Tematic
Putin: sancțiunile împotriva Rusiei sunt inutile
UE și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei
Kremlinul, despre noile sancțiuni UE și SUA împotriva Rusiei
Cu noile sancțiuni, Occidentul coboară Cortina de Fier
Liderul Saxoniei critică sancțiunile antirusești ale UE

Загрузка...
Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo)

Rusia a finalizat cea de-a doua fază a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light"

0
Ministerul Sănătății al Federației Ruse a anunțat despre finalizarea celei de-a doua faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light".

CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. În Rusia, s-a încheiat cea de-a doua fază a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light", a declarat ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko.

"Acum ele (datele – n.red.) sunt trimise spre evaluare de către experți", a spus el jurnaliștilor.

Autorizația pentru desfășurarea celei de-a treia faze e fost emisă deja – la mijlocul lunii februarie. Acest studiu va fi realizat pe două grupuri, cu folosirea unui placebo. El ar trebui să fie finalizat până la 28 ianuarie 2022.

"Sputnik Light" face parte din linia "Sputnik", dezvoltată de Centrul Gamalei în cooperare cu Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) pe platforma bine studiată a vectorilor adenovirusului uman.

Potrivit șefului RDIF, Kirill Dmitriev, "versiunea light" este orientată în principal spre piețele externe, unde există focare epidemice puternice, în timp ce în Rusia, în calitate de "navă-amiral", rămâne a fi "Sputnik V".

Directorul Centrului Gamalei, Aleksandr Ghințburg, a declarat că utilizarea vaccinului "Sputnik Light" în aceste țări face posibilă reducerea vârfului îmbolnăvirii și a presiunii asupra asistenței medicale locale. Imunitatea după vaccinare va fi menținută, cel mai probabil, timp de trei-patru luni, iar eficacitatea vaccinului va fi de aproximativ 85%, a spus omul de știință.

Schema presupune o singură injecție (prima componentă a vaccinului "Sputnik V") și o perioadă mai scurtă de producere a anticorpilor. Mai mult, chiar dacă persoana vaccinată se va infecta cu COVID-19, o îmbolnăvire gravă nu îl amenință, întrucât agentul cauzal al virusului nu va coborî în plămâni. Pentru a prelungi protecția, a doua componentă poate fi inoculată după trei luni.

0
Tagurile:
Rusia
Tematic
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
UE nu exclude includerea Sputnik V în portofoliul comenzilor
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V

Загрузка...