BUCUREŞTI, 15 feb – Sputnik. Serviciul meteorologic din Germania DWD avertizează că la începutul săptămânii va avea loc un fenomen periculos care va afecta mai multe zone ale ţării: gheață neagră.
În Renania de Nord-Westfalia s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, de -21,2 grade, potrivit focus.de. De asemenea, din cauza ploii înghețate din Saxonia Inferioară, feriboturile de pe insulă sunt anulate, iar districtul Hameln a oprit traficul cu autobuzele.
Gheața neagră este un fenomen periculos care pune serios în pericol traficul pe timp de iarnă. Este o peliculă fină de gheață care are aceeași culoare cu asfaltul și este extrem de greu de identificat.
De asemenea, vremea rea a provocat haos în călătoriile cu trenul. Traficul regional în Saxonia Inferioară și Bremen este sever restricționat. În multe zone, trenurile au întârziere sau sunt anulate. Dimineața, trenurile de pe rutele Braunschweig-Schöppenstedt, Göttingen-Einbeck-Mitte și Northeim-Nordhausen au fost anulate.
De asemenea, în est s-au înregistrat minime record de -28,8 grade. Astfel, luni dimineața, în Kühnhaide, un cartier al orașului Marienberg de lângă granița cu Republica Cehă, a fost înregistrată minima de -28,8 grade, la ora 5:00 dimineața, potrivit Serviciului Meteorologic German (DWD). Astfel, Kühnhaide a stabilit până acum un record național de frig pentru iarnă.
După câteva zile de temperaturi extrem de scăzute, Germania începe săptămâna cu drumuri cu polei. Luni dimineață, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia Inferioară, Bremen, Hesse, Renania-Palatinat și Saarland erau afectate în mod deosebit. Rafale de furtună pot apărea și în vest și în Marea Nordului.
Pentru parcursul zilei, serviciul meteo a prezis risc de gheață neagră în vest. Din cauza riscului de gheață neagră, orașul Münster din Renania de Nord-Westfalia a închis școlile și centrele de zi pentru îngrijirea de urgență. Combinația de ploaie și îngheț la sol ar putea duce la formarea pe suprafețe mari a gheții negre pe drumurile către centrele de zi și școli.
Avertismentele de gheață neagră vizează şi partea de nord a Bavariei și Baden-Württemberg, precum și partea de vest a Turingiei. La Berlin, Brandenburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Pomerania de Vest, Saxonia-Anhalt și Saxonia, zăpada se va transforma marți în ploaie.
De asemenea, potrivit DWD, temperaturile ar trebui să crească până la 1 şi 5 grade în est și sud-est până marți, în restul Germaniei vor fi apoi între 3 și 9 grade. În vest și sud-vest, termometrul poate ajunge și la 13 grade.
BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. În cadrul atacului forțelor aeriene ale SUA asupra Siriei au fost distruse nouă obiective, parțial distruse – două, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
„Două avioane F-15 au lansat șapte proiectile cu o precizie înaltă, distrugând în totalitate nouă obiective și parțial – 2, privându-le de posibilitatea de a funcționa în continuare”, a declarat acesta.
„Dispunem de niște detalii preliminare cu privire la victime în locul atacului, însă nu voi putea vorbi despre detalii suplimentare în acest moment pentru că efectuăm o evaluare a operațiunii”, a adăugat Kirby.
Mai devreme, Pentagonul a anunțat că SUA au efectuat un atac asupra câtorva clădiri din apropierea frontierei siriano-irakiene, care erau utilizate de anumite grupări paramilitare, susținute de Iran, inclusiv “Kataib Hezbollah” și „Kataib Sayyid al-Shuhada”. Potrivit Pentagonului, au fost distruse un șir de obiecte de infrastructură ale grupărilor șiite. Acesta pas, menționează Pentagonul, a reprezentat o replică la atacurile recente asupra trupelor americane și ale coaliției din Irak.
SUA au efectuat atacul în Siria bazându-se pe informația oferită de serviciile din Irak, fiind convinși de precizia ei, a declarat ministrul Apărării al SUA, Lloyd Austin. La rândul său, ministerul Apărării al Irakului a negat declarațiile lui Austin cu privire la transmiterea unor informații în ajunul atacului la frontiera irako-siriană.
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.
Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.
Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de.
Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.
Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.
Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.
Dacă anterior se anunța că în toată țara vor avea loc concerte în Casele și Palatele de Cultură cu un număr limitat de spectatori, atunci noua hotărâre anulează tot, festivitățile dedicate sărbătorii „Mărțișor” se vor desfășura fără spectatori, asta e prevăzut la punctul opt al Hotărârii nr. 47.
„8. Se suspendă desfăşurarea activităţilor teatral-concertistice, cu prezenţa spectatorilor, în incinta instituţiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură”.
Măsura este valabilă de pe 1 până pe 15 martie.
„13. Prevederile punctelor 3 – 12, din prezenta Hotărâre sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare, în perioada 1-15 martie 2021 inclusiv, cu excepția punctului 7 care intră în vigoare la 27 februarie 2021”.
OCI "Moldova-Concert" a venit, imediat după decizia CNSEP, cu un anunț pe pagina de Facebook, în care menționează că acele concerte planificate a avea loc la Palatul Național vor fi transmise la TV.
„Dragi prieteni, cu părere de rău, vă anunțăm că va fi imposibil să ne revedem la Palatul Național, la cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Conform deciziei CNESP, evenimentele se vor desfășura fără prezența publicului. Fiți alături de noi, urmărind concertele de acasă - în direct la „Moldova 1” și pe pagina de Facebook „OCI Moldova-Concert”.
Instituția mai face precizări și referitor la returnarea biletelor.
„Biletele procurate pot fi returnate la Casele Palatului Național. Tel: 022213544. Pentru detalii, nu ezitați să ne contactați pe pagina de Facebook”.