„Am primit 149 de declarații de farmacovigilență între 6 și 10 februarie dimineața, [declaraţii] în care erau menţionate sindroame asemănătoare gripei, adesea de intensitate ridicată (febră mare, dureri sau dureri de cap)”, notează ANSM într-un comunicat de presă, citat de Sputnik France.
Agenția subliniază că aceste efecte adverse „sunt cunoscute și descrise în legătură cu vaccinurile”, administrate la aproape 10.000 de persoane.
„Totuşi, aceste declarații de farmacovigilență constituie un semnal potențial și fac obiectul unei supravegheri deosebite de către CRPV și ANSM, în special în ceea ce privește intensitatea acestor efecte”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Anterior, publicaţia Le Télégramme a relatat că simptome asemănătoare gripei apărute la mai mulți îngrijitori din Bretania care primiseră vaccinul AstraZeneca au forțat în special spitalul Morlaix să suspende vaccinarea personalului său.
La rândul său, ANSM recomandă „eșalonarea personalului de la acelaşi serviciu” pentru a limita „riscul potențial de perturbare a funcționării serviciilor de îngrijire”.
BRUXELLES, 3 mar – Sputnik. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi pentru a putea intra pe teritoriul unei țări, de vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.
OMS a arătat de asemenea că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.
De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat OMS.
OMS atrage chiar atenția că utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.
Pe de altă parte, OMS a evidențiat că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc ar trebui să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19, deși potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".
BUCUREȘTI, 3 mar – Sputnik. YouTube a eliminat clipul agenției Sputnik cu discursul fostului președinte al SUA, Donald Trump. Compania Google și-a motivat acțiunea prin lipsa unui context necesar.
Într-un discurs rostit duminică în cadrul conferinței conservatoare CPAC în Orlando, politicianul a făcut din nou declarații despre falsificarea alegerilor din 2020.
Mai devreme Google a avertizat agenția că înregistrarea video încalcă regulile platformei, potrivit cărora un conținut potențial sensibil trebuie să fie marcat în mod corespunzător.
De asemenea, marți YouTube a eliminat un video similar publicat de RT. Postul de televiziune a fost informat că în imagini lipsește un context, care ar arăta că afirmațiile lui Trump reprezintă un “discurs de ură”, chiar dacă transmisiunea în direct nu a fost însoțită de comentarii.
RT a menționat că video similar, publicat de Reuters, The Independent, ABC și multe alte instituții media sunt accesibile în continuare. Potrivit serviciului de presă al Google, citat de RIA Novosti, politica YouTube interzice orice conținut în care se menționează erorile care au influențat rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, însă pentru anumite clipuri se admit excepții.