Certificat de vaccinare pentru coronavirus

Nucleara: introducerea pașaportului COVID un Oficial european face precizări

661
Mai multe state din Uniunea Europeană au solicitat introducerea pașaportului de vaccinat Covid-19 – iar Bruxellesul trebuie să ia o decizie. Care este situația la nivelul conducerii UE în privința acestei decizii

BUCUREȘTI, 9 feb – Sputnik. Una dintre cele mai controversate inițiatice ale momentului, introducerea pașaportului european pentru cei vaccinați anti-Covid-19 a fost explicată de un comisar european.

Chiar dacă Adina Vălean este comisarul european pentru Transporturi, ea a explicat că, deocamdată, este greu ca un asemenea document să fie aprobat la nivel de UE. Motivul – majoritatea țărilor respinge ideea!

Și… totuși! Există o formă apropiată, care ar putea fi adoptată: certificatele de vaccinare emise de diferite state!

”Cerificatele există și se doreşte unificarea certificării cu un document bazat pe modelul indicat de OMS”, recunoaște Vălean, care aruncă o ”nucleară”: ”Noi (Comisia Europeană, n.n.) o să introducem, probabil, la nivelul UE un certificat tip bazat pe modelul indicat de OMS care există deja, asta pentru a unifica această certificare”.

Desigur, o transformare a acestuia în ”pașaport” la nivel de UE, ar necesita aprobarea Consiliului European.

În schimb, la nivel de țări, ”Suntem foarte reticenţi”, mărturisește Adina Vălean, arătînd că ”există o probabilitatea foarte mare ca acest certificat să se transforme într-un paşaport, în sensul în care să aducă beneficii celor care îl au, în sensul în care ar putea să se mişte liber dintr-un loc în altul, tocmai pentru că gradul de vaccinare este redus”.

Și, da, există o mare temere la nivelul conducerii UE privind evoluția virusului – ”Încă nu ştim unde se va ajunge, nu ştim ce se va întâmpla şi cum vor evolua toate aceste tulpini”, a declarat Adina Vălean la Antena 3.

Pe de altă parte, Adina Vălean subliniază că un certificat de vaccinare ”nu se poate transforma într-un instrument care să creeze discriminare între cei care au avut acces la vaccin şi cei care îşi doresc dar nu au avut acces, sau între cei care optează sau cei care nu optează să se vaccineze”.

Din acest punct de vedere, comisarul european crede că nu va putea apărea pașaportul: ”Există o majoritatea în Uniunea Europeană care este împotriva paşaportului de vaccinare”.

În privința țărilor care susțin ideea adoptării pașaportului, Vălean susține că aceste au interese legate de afacerile lor din turism, mai exact ”Grecia şi Spania se pregătesc pentru următorul sezon estival.

Și o concluzie extrem de importantă a comisarului european, care ar putea explica această nouă temă și temere internațională, a pașaportului restrictiv.

”Miza principală este campania de vaccinare, cu toate întrebările periferice în ce măsură toate aceste vaccinuri”, spune Vălean, încheind optimist – ”dar se pare că toate răspunsurile sunt încurajatoare, pot acoperi şi noi variante de virus. Sperăm să apară şi tratamentul, decât să mizăm numai de vaccinare”.

***

Spania și Grecia susțin ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deplasarea pe teritoriul UE.

„Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare - va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat ministrul de Extrene spaniol, Arancha Gonzalez, subliniind că emiterea unui astfel de document ”ar trebui coordonată la nivel european sau chiar la nivel mondial”.

Și premierul grec Kyriakos Mitsotakis susține introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital, care să cetăţenilor UE ”să se mişte liber şi fără restricţii dintr-o ţară în alta”.

661
Tagurile:
UE, Certificat de vaccinare, Vaccinare, COVID-19
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1594)
F-15

Pentagonul dezvăluie detalii ale atacului SUA în Siria

209
(reînnoit 21:03 26.02.2021)
Pentagonul a oferit anumite detalii legate de atacul forțelor aeriene ale SUA asupra unor obiective din Siria.

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. În cadrul atacului forțelor aeriene ale SUA asupra Siriei au fost distruse nouă obiective, parțial distruse – două, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Atac militar al SUA în Siria
© AP Photo / Ford Williams/U.S. Navy

„Două avioane F-15 au lansat șapte proiectile cu o precizie înaltă, distrugând în totalitate nouă obiective și parțial – 2, privându-le de posibilitatea de a funcționa în continuare”, a declarat acesta.

„Dispunem de niște detalii preliminare cu privire la victime în locul atacului, însă nu voi putea vorbi despre detalii suplimentare în acest moment pentru că efectuăm o evaluare a operațiunii”, a adăugat Kirby.

Mai devreme, Pentagonul a anunțat că SUA au efectuat un atac asupra câtorva clădiri din apropierea frontierei siriano-irakiene, care erau utilizate de anumite grupări paramilitare, susținute de Iran, inclusiv “Kataib Hezbollah” și „Kataib Sayyid al-Shuhada”. Potrivit Pentagonului, au fost distruse un șir de obiecte de infrastructură ale grupărilor șiite. Acesta pas, menționează Pentagonul, a reprezentat o replică la atacurile recente asupra trupelor americane și ale coaliției din Irak.

SUA au efectuat atacul în Siria bazându-se pe informația oferită de serviciile din Irak, fiind convinși de precizia ei, a declarat ministrul Apărării al SUA, Lloyd Austin. La rândul său, ministerul Apărării al Irakului a negat declarațiile lui Austin cu privire la transmiterea unor informații în ajunul atacului la frontiera irako-siriană.

209
Tagurile:
Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib

Загрузка...
Berlin

Vreme neobişnuită în Germania - oscilație termică de peste 40 de grade

356
În această lună germanii s-au confruntat cu temperaturi neobişnuit de scăzute, cu ninsori abundente şi ger aprig. Însă această vreme de iarnă grea a fost urmată, la doar câteva zile distanţă, de o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.

BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.

Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.

Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de

Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.

Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.

Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.

356
Tagurile:
Vreme, Berlin, Germania
Тема:
Prognoza meteo
Tematic
Încremeniți în gheață: anomalii meteo în diverse țări
Prognoza meteo până la finalul lunii: când scăpăm de frig
Prognoza meteo: Cum va fi vremea la începutul lui martie
Fenomen meteo rar în Germania în zilele următoare: ce se va întâmpla cu cerul

Загрузка...
Klaus Iohannis se vaccinează împotriva COVID-19

Lovitură: Iohannis ”e de acord cu pașaportul de vaccinare”

0
Avocatul Piperea a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea unui act la nivelul Uniunii Europene – ”un certificat”

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După cum s-a anunțat, președintele Iohannis, a participat, în perioada 25-26 februarie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European - în format de videoconferință.

La reuniune, unul dintre principalele subiecte s-a referit la coordonarea UE în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, dar și ”consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății”.

Și, evident, tema controversată a ”pașaportului de vaccinare”, propus de câteva state, a fost abordată.

Anterior evenimentului, președintele Iohannis s-a referit ca nefiind cazul și momentul pentru așa ceva dar… iată ce a declarat la reuniune.

Cităm de pe site-ul Președinției României:

”Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”.

Șoc… sau ce? Iohannis vorbește, de fapt, de introducere, ”pas cu pas”, a unui ”certificat la nivel european”, adică a unui pașaport!

Desigur, veți spune, astea sunt speculații jurnalistice. Dar, iată că și ditamai profesorul universitar de Drept, avocatul Gheorghe Piperea, interpretează la fel:

”Ce “surpriză” - Werner este de acord cu pașaportul de vaccinare, chiar dacă pretindea, recent, că nu e de acord”, remarcă Piperea, explicând ironic – ”Ce să îi faci, viața de vătaf e viață de vătaf, mai tre’ să faci și ce spune stăpânul”.

Încă un argument – Iohannis a susținut acest ”certificat la nivel european” în contextul în care a arătat că la nivelul UE, ”nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor”.

Adică un argument pentru a introduce o reglementare la nivel de UE, materializată, desigur, prin acest act – fie el numit ”pașaport”, fie ”certificat la nivel european”.

0
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1594)

Загрузка...