Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca, utilizat și în România, are eficacitate doar de 10 la sută

712
Unul din vaccinurile folosite și în România și în întreaga UE, AstraZeneca, a fost oprit în Africa de Sud pentru că nu oferă decât protecție minimă în cazul tulpinii sud-africane a virusului.

BRUXELLES, 8 feb – Sputnik. Vaccinul AstraZeneca nu mai este folosit în Africa de Sud după ce autoritățile din această țară au anunțat ieri că au decis oprirea imunizărilor cu acest vaccin pentru că nu oferă decât o protecție minimă împotriva cazurilor ușoare și medii de infectare cu tulpina sud-africană a virusului.

Astfel, cercetătorii citați de The Guardian arată că vaccinul AstraZeneca ar oferi o protecţie de maxim 10 la sută împotriva variantei Covid depistată pentru prima dată în Africa de Sud.

Informaţia privind eficacitatea scăzută a vaccinului împotriva variantei de coronavirus din Africa de Sud a fost relatată încă de la sfârșitul săptămânii și de Financial Times. Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus cercetarea, a spus că, deşi studiul a fost mic, acesta a fost conceput să se concentreze asupra determinării dacă vaccinul are sau nu o eficacitate de cel puţin 60% împotriva Covid până la orice grad de severitate.

”Estimarea punctuală este de 10%. În mod clar, acest lucru este departe de nivelul de 60% şi, chiar dacă am fi avut un studiu mai amplu, este puţin probabil să ajungem la un procent de eficacitate de 40 sau 50% ”, a declarat profesorul pentru programul Today al BBC.

Rezultatele studiului arată că, într-o grupă de vârstă relativ tânără, cu o prevalenţă foarte scăzută a morbidităţilor, vaccinul nu protejează împotriva infecţiilor uşoare până la moderate.

Anunțul din Africa de Sud despre oprirea imunizării cu AstraZeneca a început să facă valuri și în alte țări care se pregătesc să utilizeze pe scară largă vaccinul AstraZeneca. Astfel, autoritățile din Australia s-au văzut obligate să facă apel la calm și la încrederea cetățenilor în eficacitatea vaccinului AstraZeneca COVID-19 după ce Africa de Sud a decis să oprească imunizările cu acest vaccin.

Acum, Guvernul din Australia se străduiește să își convingă cetățenii că AstraZeneca este eficient pentru că această țară urmează să aprobe utilizarea acestui vaccin în câteva zile.

Astfel, ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, a declarat că vaccinul este eficient. "În prezent, nu există dovezi care să indice o reducere a eficacității vaccinurilor AstraZeneca sau Pfizer în prevenirea bolilor severe și a decesului. Acesta este obiectivul fundamental, de a proteja sănătatea", a declarat Hunt jurnaliștilor.

Australia are aceleași probleme ca și UE. Luna trecută, a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19, dar s-a trezit că există întârzieri în livrarea comenzilor. Australia ar urma să înceapă să utilizeze vaccinul Pfizer la sfârșitul acestei luni, dar pentru un program complet de imunizare, Australia se bazează pe vaccinul AstraZeneca din care a comandat 53 de milioane de doze. Iar anunțul din Africa de Sud a căzut cum nu se putea mai rău.

Rămâne de văzut cum vor reacționa instituțiile europene la anunțul din Africa de Sud și la faptul că AstraZeneca oferă protecție slabă împotriva tulpinii sud-africane a virusului.

712
Tagurile:
AstraZeneca
Tematic
Mai multe state UE vor să dea în judecată AstraZeneca pentru întârzierea vaccinurilor
Bruxelles-ul investighează AstraZeneca pentru întârzieri
AstraZeneca se ferește de reuniunea la care trebuia să dea explicații despre întârzieri
Sputnik V

Sputnik V, al doilea cel mai popular vaccin din lume

134
(reînnoit 18:21 05.03.2021)
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor care au obținut cele mai multe autorizații.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.

​În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.

Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.

134
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Inspectorii italieni vor verifica procesul de producție Sputnik V
Cehia va utiliza Sputnik V fără aprobarea UE? „Nu mai e geopolitică, e vorba de sănătate”
Slovacia a autorizat Sputnik V, ignorând EMA
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V
UE nu exclude includerea Sputnik V în portofoliul comenzilor

Загрузка...
Sputnik V

Bavaria solicită certificarea accelerată a vaccinurilor, inclusiv a Sputnik V, în UE

55
(reînnoit 18:49 05.03.2021)
În Germania, prim-ministrul Bavariei a spus că speră că certificarea noilor vaccinuri se va face strict pe baza datelor științifice și a solicitat EMA să accelereze procesul de revizuire a noilor vaccinuri.

BUCUREŞTI, 5 mart – Sputnik. Markus Söder, ministrul-președinte al Bavariei, a spus că speră în lipsa de politizare a certificării vaccinurilor în UE, referindu-se inclusiv la Sputnik V.

„Sper că în ceea ce privește vaccinurile de tip Sputnik V, vor fi examinate [numai] argumentele pur științifice în timpul evaluării pentru aprobare și că nu vor fi luate în considerare şi alte argumente”, a declarat Markus Söder vorbind în cadrul Landtag (parlamentul landului), la München, potrivit Sputnik France.

De asemenea, acesta s-a adresat Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), solicitând „accelerarea procedurii de examinare a vaccinurilor noi, inclusiv a Sputnik V”, în vederea certificării în UE.

Cerere de înregistrare a Sputnik V în Europa

Fondul rus de investiții directe (RFPI) a anunțat că EMA a început o expertiză cu privire la vaccinul Sputnik V, în urma depunerii unui dosar pentru înregistrare. S-a spus că agenția va verifica dacă produsul respectă standardele UE în ceea ce privește eficacitatea, siguranța și calitatea.

55
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Mai întâi „vaccin”, apoi „coronavirus”: prăjituri noi într-o cafenea cehă
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V

Загрузка...

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

0
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

0

Загрузка...