Protest în Ierusalim

VIDEO: Proteste masive antiguvernamentale în Ierusalim

221
Israelienii protestează în mod regulat de luni de zile, în ciuda răspândirii accelerate a epidemiei, acuzând guvernul că a gestionat greșit situația creată de coronavirus în Israel, ceea ce a dus la o criză economică din țară.

Proteste în Danemarca
© AFP 2020 / MADS CLAUS RASMUSSEN
BUCUREŞTI, 7 feb – Sputnik. Mii de oameni s-au adunat la o demonstrație anti-guvernamentală în fața reședinței oficiale a prim-ministrului Benjamin Netanyahu din Ierusalim, solicitând demisia acestuia din funcție, a informat agenţia Haaretz sâmbătă.

Se relatează că mai multe grupuri de protestatari au mărșăluit pe străzile orașului înainte de a se întâlni la o destinație de pe strada Balfour.

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit filmuleţe de la miting, unde protestatarii se aud scandând lozinci politice, în timp ce bat toba şi dansează.

​Au avut loc ciocniri între ofiţerii de menţinere a ordinii și manifestanți după ce una dintre ieșirile din Piața Paris, locul unde a avut loc demonstrația, a fost blocată de poliție. Un protestatar ar fi suferit o leziune la cap și a fost evacuat de la fața locului.

În alte înregistrări video se văd protestatari purtând submarine gonflabile, legate în mod simbolic de scandalul de corupție în care ar fi implicat Netanyahu, care ar fi ascuns informații relevante oficialilor militari atunci când țara a decis să cumpere noi submarine.

​Pe lângă submarine, unii manifestanți au purtat baloane verzi uriaşe având forma coronavirusului.

​Poliția a blocat străzile din jurul reședinței prim-ministrului înainte de protest. În același timp, în Cezareea, sute de oameni ar fi mărșăluit către casa privată a prim-ministrului.

La începutul zilei, demonstrațiile au avut loc la poduri și intersecții din toată țara. De mai bine de șapte luni sunt desfăşurate proteste antiguvernamentale, în care se cere demisia lui Netanyahu din cauza acuzelor de luare de mită, fraudă și înşelare a încrederii, precum și a gestionarii epidemiei de COVID-19 de către guvern. Netanyahu neagă orice acuză de conduită necorespunzătoare.

221
Tagurile:
Ierusalim, Israel
Tematic
Olanda: Pagube în urma protestului anti-lockdown
Ministerul rus de Externe promite SUA o "discuție serioasă" din cauza reacției la proteste
Proteste împotriva restricțiilor antiepidemice în Ierusalim
Danezii protestează împotriva pașapoartelor Covid
Proteste la Paris faţă de planul de redresare Covid al guvernului
Ursula von der Leyen

Președintele CE: UE trebuie se grăbească introducă certificatele sanitare

11
În contextul în care UE rămâne încă împărțită cu privire la modul în care ar trebui implementate pașapoartele de sănătate Covid-19, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a cerut membrilor să urgenteze găsirea unei soluţii europene.

BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. Liderii europeni s-au reunit joi într-o conferință video de două zile, pentru a discuta problemele cu care se confruntă blocul. Situația privind coronavirusul și răspunsul UE la aceasta este printre principalele subiecte, iar cel despre emiterea certificatelor sau a pașapoartelor de sănătate creează încă diviziuni.

În timp ce, în principiu, liderii UE au fost de acord că este nevoie de un certificat de sănătate universal pentru a putea fi redeschise frontierele și revitalizată industria turismului afectată de coronavirus, încă nu există claritate cu privire la modul exact în care vor fi implementate.

„Cu toții am căzut de acord că avem nevoie de certificate de vaccinare. În viitor, cu siguranță va fi util să avem un astfel de certificat, însă acest lucru nu înseamnă că doar cei care vor avea un astfel de pașaport vor putea călători; cu privire la aceasta, nu s-au luat încă o decizie politică”, a declarat cancelarul german Angela Merkel reporterilor după prima zi a discuțiilor.

Von der Leyen i-a îndemnat pe liderii blocului să urgenteze lucrurile și să își prezinte viziunea cu privire la certificate. Ca exemplu despre modul în care ar putea funcţiona, preşedintele CE s-a referit la activitatea Israelului în urmărirea istoricului de vaccinare al unei persoane folosind așa-numitele paşapoarte verzi. Totuşi, se relatează că acestea s-ar fi dovedit a fi uşor de falsificat.

În același timp, ea a recunoscut că nu există o unitate politică cu privire la utilizarea exactă a certificatelor propuse sau la preocupările de ordin științific, deoarece rămâne „neclar dacă putem transmite boala chiar dacă suntem vaccinaţi”.

De asemenea, von der Leyen a avertizat că, dacă nu va apărea în curând nicio soluție europeană cu privire la certificatele de sănătate, Big Tech ar interveni inevitabil şi ar umple vidul creat.

„Este important să avem o soluție europeană, altfel alții vor umple acest vid. Google și Apple oferă deja soluții OMS [Organizația Mondială a Sănătății]. Acestea sunt informații sensibile, astfel că dorim să fim foarte clari că oferim o soluție europeană”, a declarat von der Leyen într-o conferinţă de presă, potrivit RT.

Cu toate acestea, nu este clar la ce s-a referit exact von der Leyen. În aprilie anul trecut, Google și Apple au lansat un cadru comun denumit Exposure Notification, conceput pentru a facilita urmărirea digitală a contactelor în timpul pandemiei. Săptămâna aceasta a fost lansată o platformă susținută de Google, Global.health. Proiectul îşi propune să colecteze date anonime despre cazuri individuale de Covid-19 din țări de pe glob.

O sursă nenumită a declarat pentru Bloomberg că von der Leyen aparent a făcut o eroare, întrucât Apple nu ar fi discutat niciodată cu OMS sau UE vreo posibilă aplicaţie legată de vaccin.

11
Tagurile:
coronavirus

Загрузка...
NATO

Senator rus: Când va începe destrămarea NATO

42
NATO va începe să se destrame dacă va renunța la concepția „amenințării rusești”, care este singurul rost al existenței alianței.

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. NATO va începe să se destrame dacă va renunța la concepția “amenințării rusești”, a declarat senatorul rus, Aleksei Pușkov, în canalul său Telegram.

Parlamentarul a menționat că alianța nu răspunde la nicio provocare cu care se confruntă lumea occidentală, precum terorismul sau pandemia de coronavirus. În același timp, NATO luptă cu niște amenințări imaginare și ipotetice.

“În realitate, odată cu destrămarea URSS și a blocului estic, din punct de vedere al apărării, NATO și-a pierdut "raison d'etre" – adică rostul existenței. (…). Iată de ce Biden și Stoltenberg au nevoie de “amenințarea rusească”: e singura temelie a existenței NATO și a păstrării controlului SUA asupra Europei. Fără o amenințare imaginară, alianța va începe să se destrame”, a scris Pușkov.

Declarația despre așa-numita “amenințarea rusească” sunt făcute periodic de politicieni occidental. Moscova a subliniat în mai multe rânduri că Rusia nu intenționează să atace vreun stat NATO, iar Occidentul evocă pretexte pentru a-și amplasa mai multă tehnică și batalioane în preajma frontierelor rusești. Moscova și-a exprimat în mai multe rânduri în legătură cu extinderea prezenței forțelor alianței în Europa.

42
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Kremlinul: NATO forțează Rusia să reacționeze la acțiunile agresive
Atenție spre Crimeea: Cum se reconstruiește NATO sub Biden
Stoltenberg: NATO s-a consolidat considerabil pe direcția estică
NATO, marele pericol pentru România. Ce ne spun datele SRI
Twitter a eliminat conturile care “subminau încrederea în NATO”
Moscova cere Twitter explicații în legătură cu blocarea “conturilor anti-NATO”

Загрузка...