ISIS

ONU: organizaţiile teroriste ar putea iniţia „atacuri pre-planificate”

192
(reînnoit 03:53 07.02.2021)
În noiembrie 2020, ministrul irakian de Externe Fuad Hussein a declarat că organizaţia teroristă Daesh a intensificat activitățile în Irak în ultimele luni, afectând situația de securitate din țară.

BUCUREŞTI, 7 feb – Sputnik. Extremiștii din organizaţiile teroriste Al-Qaeda și Daesh ar putea organiza „o serie de atacuri pre-planificate” după ce restricțiile legate de pandemia de coronavirus vor fi ridicate, potrivit unui raport al ONU, citat de Sputnik News

Documentul sugerează că Daesh va încerca „să pună capăt marginalizării sale din presă” cu un nou val de violențe, în timp ce gruparea teroristă solicită susținătorilor ei să petreacă mai puțin timp pe rețelele de socializare.

„ISIS [Daesh] s-a bucurat de un public captiv, atât de mulți oameni confruntându-se cu restricții [împotriva COVID-19] asupra circulaţiei și atunci petrec mai mult timp online. Amenințările se poate să se fi accentuat în această perioadă, rămânând nedetectate, dar s-ar putea manifesta la timpul potrivit”, se atrage atenţia în raport.

Referindu-se la Africa Subsahariană, raportul arată că pandemia de coronavirus „a slăbit puterea guvernelor din zonele de conflict mai mult decât să fi inhibat grupările teroriste, iar impactul acesteia pe termen lung asupra economiilor, resurselor guvernamentale și alocărilor pentru cooperarea internațională riscă să intensifice amenințările [teroriste]”.

Subliniind rezistenţa continuă a grupărilor militante islamiste, documentul subliniază totuși o serie de eșecuri importante care le-au perturbat capacitatea de luptă. Raportul a reamintit că Al-Qaeda a pierdut mai mulţi lideri-cheie, în timp ce Daesh încearcă să-și reînvie influența în Irak sau Siria, ceea ce este puțin probabil să se întâmple în viitorul imediat.

În iulie 2020, Daily Mail l-a citat pe profesorul asistent Michael Krona de la Universitatea Malmo din Suedia, care a spus că rețelele de socializare s-au transformat într-un „teren prielnic de vânătoare” pentru Daesh, care atrage adepți ai grupării teroriste în contextul pandemiei de COVID-19.

Comentariul a venit după ce președintele american de atunci, Donald Trump, a anunțat moartea liderului Daesh Abu Bakr al-Baghdadi în octombrie 2019. Anterior, Trump a susţinut, la începutul acelui an, că „ISIS a fost învins 100%”.

Cu toate acestea, un raport al Pentagonului de la acea vreme a dezvăluit că cel puțin 18.000 de militanți Daesh au rămas în libertate și organizează atacuri teroriste în zone din Siria și Irak.

192
Tagurile:
ONU, Al Qaeda, ISIS, DAESH
Tematic
Un fost membru ISIS a povestit despre cooperarea SUA cu teroriștii în Siria
Forțele de securitate irakiene l-au reținut pe liderul ISIS
Unul dintre liderii ISIS arestat în Grecia
Sputnik V

Sputnik V, al doilea cel mai popular vaccin din lume

164
(reînnoit 18:21 05.03.2021)
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor care au obținut cele mai multe autorizații.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.

​În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.

Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.

164
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Inspectorii italieni vor verifica procesul de producție Sputnik V
Cehia va utiliza Sputnik V fără aprobarea UE? „Nu mai e geopolitică, e vorba de sănătate”
Slovacia a autorizat Sputnik V, ignorând EMA
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V
UE nu exclude includerea Sputnik V în portofoliul comenzilor

Загрузка...
Sputnik V

Bavaria solicită certificarea accelerată a vaccinurilor, inclusiv a Sputnik V, în UE

60
(reînnoit 18:49 05.03.2021)
În Germania, prim-ministrul Bavariei a spus că speră că certificarea noilor vaccinuri se va face strict pe baza datelor științifice și a solicitat EMA să accelereze procesul de revizuire a noilor vaccinuri.

BUCUREŞTI, 5 mart – Sputnik. Markus Söder, ministrul-președinte al Bavariei, a spus că speră în lipsa de politizare a certificării vaccinurilor în UE, referindu-se inclusiv la Sputnik V.

„Sper că în ceea ce privește vaccinurile de tip Sputnik V, vor fi examinate [numai] argumentele pur științifice în timpul evaluării pentru aprobare și că nu vor fi luate în considerare şi alte argumente”, a declarat Markus Söder vorbind în cadrul Landtag (parlamentul landului), la München, potrivit Sputnik France.

De asemenea, acesta s-a adresat Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), solicitând „accelerarea procedurii de examinare a vaccinurilor noi, inclusiv a Sputnik V”, în vederea certificării în UE.

Cerere de înregistrare a Sputnik V în Europa

Fondul rus de investiții directe (RFPI) a anunțat că EMA a început o expertiză cu privire la vaccinul Sputnik V, în urma depunerii unui dosar pentru înregistrare. S-a spus că agenția va verifica dacă produsul respectă standardele UE în ceea ce privește eficacitatea, siguranța și calitatea.

60
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Mai întâi „vaccin”, apoi „coronavirus”: prăjituri noi într-o cafenea cehă
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V

Загрузка...

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

0
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

0

Загрузка...