BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik. Myanmar a aprobat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, informează agenția RIA Novosti, cu trimitere la surse din medii militaro-diplomatice.
“Republica Uniunea Myanmar a devenit cea de-a 21-a țară care a aprobat utilizarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V pentru desfășurarea unei companii de imunizare în masă a populației țării. Decizia de înregistrare a preparatului rusesc în cadrul unei proceduri urgentate a fost luat de președintele în exercițiu, generalulMin Aung Hlaing”, a declarat sursa citată.
Acesta a mai adăugat că prima partidă a preparatului, de 200 de doze, a fost transportată în Myanmar în ianuarie, pentru desfășurarea procedurilor de înregistrare.
Mai devreme, utilizarea vaccinului Sputnik V a fost autorizată în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunis, Armenia, Mexic, Nicaragua și Liban.
BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. Roverul Perseverance al NASA a făcut prima sa călătorie pe Marte pe 4 martie, parcurgând câțiva metri, a informat agenția spațială americană pe site-ul oficial.
În timpul acestor mișcări făcute pentru a verifica funcționarea corectă a sistemului, vehiculul, dotat cu șase roți, a parcurs aproximativ patru metri, apoi a făcut o rotație la stânga, după care a efectuat o manevră în spate pentru aproximativ 2,5 metri. Această primă „călătorie” a durat 33 de minute. În total, a parcurs 6,5 metri.
În timp ce mergea înapoi, Perseverance a reușit să îşi fotografieze propriile urme pe solul marțian, iar imaginea a fost postată pe Twitter.
I’m on the move! Just took my first test drive on Mars, covering about 16 feet (5 meters). You’re looking at the very beginning of my wheel tracks. Many more to make. pic.twitter.com/7tFIwWFfJ4
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) March 5, 2021
„Sunt în mișcare! Tocmai am făcut prima mea cursă de probă pe Marte, acoperind aproximativ cinci metri. Priviţi chiar începutul urmelor mele. Urmează să fac multe alte [urme]”, a postat pe Twitter publicația agenţiei.
„Suntem acum încrezători că sistemul nostru este pregătit de utilizare, capabil să ne ducă oriunde ne duce știința în următorii doi ani”, a spus Anais Zarifian, inginer de mobilitate rover la Laboratorul de propulsie al NASA.
Odată ce va începe să îndeplinească obiective științifice, robotul urmează să efectueze călătorii regulate de aproximativ 200 de metri sau mai mult, a spus agenția spațială.
Perseverance a decolat de pe Pământ în iulie 2020 și a aterizat cu succes pe Marte pe 18 februarie 2021. În 203 de zile, roverul a parcurs peste 470 de milioane de kilometri.
Dispozitivul a transmis deja către Pământ nu numai imagini ale planetei roșii, dar și videoclipuri înregistrate în timpul aterizării.
Scopul său precizat de NASA este de a face cercetări de astrobiologie și de a găsi posibile urme de viaţă prin colectarea, în cel puțin doi ani, de până la treizeci de probe de rocă.
BUCUREȘTI, 6 mart - Sputnik. Fost președinte al Radei Supreme a Ucrainei Oleksandr Turcinov a recunoscut că armata ucraineană nu a fost gata să-și apere țara la începutul anului 2014. Despre aceasta anunță canalul 24.
"Știți, când spun că Crimeea ar fi putut fi apărată ... De fapt, la începutul anului 2014, armata nu era în măsură să apere țara", a spus Turcinov.
El consideră că Ucraina nu dispunea de instrumente suficiente în acel moment și se afla într-o situație economică dificilă.
„La începutul anului 2014, în contul Trezoreriei erau aproximativ 100.000 de grivne”, a declarat Turcinov.
În opinia sa, Ucraina ar fi reușit să păstreze Crimeea, dacă nu ar fi renunțat la armele nucleare, nu ar fi semnat acordurile de la Harkov (Acordul privind prezența flotei rusești a Mării Negre pe teritoriul Ucrainei din 2010) și dacă nu ar fi efectuat dezarmarea sistematică a armatei.
"Conducerea militară a Ucrainei a început să efectueze mobilizare activă la începutul anului 2014. Totuși, acest lucru a eșuat din cauza sistemului aproape complet distrus de birouri de înregistrare și înrolare militară din țară", a subliniat Turcinov.
Anterior, autoritățile ucrainene au cerut Statelor Unite să introducă un nou „regim complex de sancțiuni” împotriva Rusiei.
Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.
Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.
Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.
La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.