Эмманюэль Макрон

Franța respinge intenția Washingtonului de a crea o alianță SUA-UE împotriva Chinei

318
(reînnoit 13:54 05.02.2021)
Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că UE nu ar trebui să se alieze cu Statele Unite împotriva Chinei chiar dacă este mai apropiată de Washington în virtutea valorilor comune.

BRUXELLES, 5 feb – Sputnik. Declarații foarte importante ale președintelui Emmanuel Macron, menite să dejoace planurile SUA de a constitui o alianță cu UE împotriva Beijingului.

„O situație de a ne uni cu toții împotriva Chinei este un scenariu de cea mai mare conflictualitate posibilă. Aceasta, pentru mine, este contraproductivă”, a spus Macron ieri pentru think tank-ul Atlantic Council din Washington.

Președintele francez a explicat că un front comun împotriva Chinei, așa cum unii lideri europeni ar fi tentați să accepte în ideea reconstruirii alianței UE-SUA sub administrație Biden - riscă să facă Beijingul mai puțin cooperat în probleme legate de combaterea schimbărilor climatice și să complice lucrurile în Asia, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

Macron a declarat de asemenea că următoarele trimestre vor fi critice pentru liderii Chinei și pentru China, ținând cont de abordarea multilaterală anunțată de noua administrație americană în relațiile internaționale.

De aceea, președintele francez a lansat din nou ideea unui summit între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franța, Sua, Regatul Unit și Rusia. De amintit că Macron a încercat să organizeze un astfel de summit în 2020 dar planurile au eșuat din cauza tensiunilor dintre Washington și Beijing.

Macron a fost primul lider european care a subliniat importanța abordării Chinei ca bloc de către UE prin includerea cancelarului german Angela Merkel și a lui Jean-Claude Junker, fostul președinte al Comisiei Europene, într-o vizită bilaterală a președintelui chinez Xi Jinping în Franța în martie 2019.

Macron și alți lideri europeni nu au împărtășit abordarea agresivă a administrației Trump față de China, teoretizând în schimb că Beijingul este în același timp un „partener, concurent și rival sistemic”.

Liderul francez a mai afirmat în cadrul discuțiilor avute la think tank-ul american că SUA este un partener în ceea ce privește schimbările climatice, Beijingul rămânând în Acordul de la Paris în timp ce administrația Trump s-a retras din acesta.

Unul dintre primele ordine executive semnate de noul președinte american Joe Biden a vizat reîntoarcerea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Cred că trebuie să avem discuții cu China privind o agendă climatică îndrăzneață și eficientă. Și cred că noul angajament din partea Statelor Unite este de asemenea o bună oportunitate de a avea o discuție despre asta”, a mai afirmat Emmanuel Macron.
318
Tagurile:
China, Washington, Franța
Tematic
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Asistentă medicală din Normandia - noua Miss Franța 2021
Ministrul de Externe din Franța, semnal pozitiv cu privire la vaccinul rusesc ”Sputnik V”
Feodor Lukianov

Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

26
În condițiile înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident, Moldova nu ar trebui să dea preferință niciunei părți, concentrându-se pe dezvoltarea internă, consideră redactorul-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

Implicarea în jocurile geopolitice străine niciodată nu a fost spre binele cuiva. Nici în Moldova nu trebuie să se mizeze pe acest lucru, a declarat cunoscutul politolog rus, redactor-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

“State precum Moldova au ajuns divizate din punct de vedere al opiniei publice, al acțiunilor interne ale diverselor forțe politice, iar acum, din câte îmi dau seama, ajung într-o situație dificilă”, declară Lukianov într-un interviu oferit Sputnik Moldova. – Pentru că pe marea arenă internațională s-a declanșat un război rece de proporții 2.0, care după formă se deosebește de cel din a doua jumătate a secolului XX, însă în conținut este același. Acest lucru presupune că statele care se află la o răscruce de drumuri, iar Moldova se află printre ele, pierd foarte mult din spațiul de manevră”.

Lukianov consideră că pasiunile care se aprind în relațiile dintre Rusia și comunitatea occidentală se vor replica într-o versiune miniaturală în politica internă a țărilor care se află într-o situație similară cu cea a Moldovei. Tot aici el concluzionează: aceste procese nu vor avea un final fericit.

“Cum trebuie să se comporte Moldova în această situație? Cred că republica nu trebuie să penduleze dintr-o parte în alta, ci să încerce să-și traseze o direcție de protejare a propriilor interese. Chiar dacă acestea nu vor coincide întru totul cu prioritățile rusești, oricum vor fi luate în considerație de Federația Rusă cu tot respectul”, se arată convins politologul.

Altceva este, presupune Lukianov, că și Moldova, și multe alte state din spațiul fostei URSS nu sunt capabile să-și formuleze clar propriile interese. Prin urmare, se transformă într-o arena a realizării unor interese străine. Anume acest lucru, în opinia redactorului-șef al revistei “Rusia în politica globală”, provoacă cele mai multe îngrijorări – “am temeri că tulburările interne din Moldova vor fi agravate de contextul conflictual extern”.

Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

În același timp, Lukianov consideră pentru multe țări conceptul de opțiune devine vag.

Pe de o parte, relațiile dintre Rusia și Occident se tensionează, iar pe de altă parte, din câte îmi dau seama, Rusia, statele europene și SUA se concentrează tot mai mult pe propriile probleme interne, în special, în condițiile extraordinare ale pandemiei.

Prin urmare, interesul sau entuziasmul față de luptele geopolitice și încercările de a atrage de partea lor statele care se află în fața unor opțiuni se diminuează la toți. Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident”, susține expertul rus.

Acest lucru doar subliniază necesitatea statelor din fosta URSS să atragă atenția la propria dezvoltare internă.

“Moldova, cred eu, trebuie să răspundă sie însăși la întrebarea: este viabilă în calitate de formațiune statală, are capacitatea de a asigura dezvoltarea propriei societăți? Nu să aleagă la infinit între Rusia și Occident în calitate de direcție de bază a politicii”, a conchis Lukianov.

Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Occident, Moldova, Rusia

Загрузка...
Putin și Zelenski

Zelenski i-a propus lui Putin se întâlnească în Donbas

71
Anterior, reprezentantul oficial al MAE, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i apăra pe cetățenii din regiune.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, comunică RIA Novosti.

Potrivit lui Zelensky, la reuniunile ”formatului normand” și  subgrupului de securitate din Grupul de contact trilateral a fost luată în discuție restabilirea regimului de încetare totală a focului, fiind formulată  propunerea de a avea o întâlnire la linia de demarcație pentru a vedea și a înțelege cu maximă exactitate situația.

"Dar ce să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare lună. Domnule Putin! Sunt gata să merg și mai departe și să vă invit să ne întâlnim în orice punct al Donbasului ucrainean, acolo unde este război", a declarat Zelenski într-un mesaj video cu privire la starea de securitate din țară, difuzat marți seara.

Confruntarea civilă continuă în Donbas deja de șapte ani și s-a soldat cu aproximativ 13 mii de victime. Reglementarea este discutat în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții acestuia au adoptat mai multe documente menite să soluționeze conflictul, dar focurile de armă continuă.

În iulie trecut, a intrat în vigoare regimul atotcuprinzător de încetare a focului Însă din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie RPD a comunicat despre moartea unui copil după lovitura unei drone ucrainene. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei atacă republicile cu arme interzise de Minsk-2.

"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa>>>

Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea conflictului. După cum a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zakharova, Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i proteja pe locuitori. De asemenea, ea a făcut apel la aliații Ucrainei să nu mai incite regimul de la Kiev la aventuri sângeroase în regiune.

După cum a subliniat Vladimir Putin, Rusia nu va abandona Donbasul - „orice s-ar întâmpla”. Totodată, el a menționat că, înainte de a lua o decizie oarecare, trebuie să ne gândim la consecințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, Moscova va acorda în continuare ajutor vorbitorilor de limba rusă care locuiesc acolo, inclusiv asistență umanitară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin

Загрузка...

LIVE: Mesajul lui Vladimir Putin transmis Adunării Federale a Federației Ruse

0
Președintele Rusiei transmite miercuri, 21 aprilie, tradiționalul mesaj anual Adunării Federale a Federației Ruse.

Președintele rus Vladimir Putin se adresează în mod tradițional Adunării Federale, așa cum o face anual, cu un mesaj despre starea lucrurilor din țară și principalele direcții ale politicii interne și externe.

Mesajul președintelui este un document politic și juridic programatic care exprimă o viziune a vectorilor strategici ai dezvoltării țării în viitorul apropiat. Acesta include dispoziții politice, economice, sociale, precum și propuneri specifice pentru activitatea legislativă a ambelor camere ale Adunării Federale a Rusiei.

Anul acesta evenimentul are loc în sala de expoziții „Manege” din Moscova. În mod tradițional, participă senatori, deputați ai Dumei de Stat, membri ai guvernului, șefi ai Curții Constituționale și Curților Supreme, guvernatorii și echipele acestora, președinți ai adunărilor legislative ale entităților constitutive ale țării, capii culturilor religioase tradiționale, personalități publice, inclusiv șefi ai camerelor publice regionale, reprezentanți ai celor mai mari instituții mass-media.

0
Tagurile:
live, video, Adunarea Federală, Mesaj, Rusia, Vladimir Putin

Загрузка...