China

China, pregătită „răspundă oricând la toate amenințările și provocările” din partea SUA

284
(reînnoit 19:39 04.02.2021)
Beijingul a declarat că va continua să monitorizeze manevrele militare ale SUA lângă China continentală și Taiwan, avertizând că China este pregătită să răspundă „amenințărilor și provocărilor” din partea SUA.

BUCUREŞTI, 4 feb – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat joi reporterilor că Beijingul a urmărit cu atenție trecerea unei nave de război americane prin strâmtoarea Taiwan.

„China va continua să mențină un nivel ridicat de alertă în orice moment, fiind pregătită să răspundă oricând la toate amenințările și provocările și să apere cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială. Sperăm că Statele Unite vor juca un rol constructiv în favoarea păcii și stabilităţii regionale, şi nu invers”, a declarat Wang, citat de RT

Joi, distrugătorul cu rachete ghidate USS „John S. McCain” a trecut prin strâmtoarea Taiwan, prima trecere a marinei SUA pe această cale navigabilă în 2021.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan este o dovadă a angajamentului SUA față de un spaţiu Indo-Pacific liber și deschis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a Şaptea, locotenentul Joe Keiley, care a descris tranzitul ca fiind unul „de rutină” și „în conformitate cu dreptul internațional”.

Beijingul a cerut în repetate rânduri Washingtonului să respecte principiul „o singură China” și să nu întreprindă acțiuni care ar afecta relațiile chino-americane, precum și pacea și stabilitatea de-a lungul strâmtorii Taiwan.

Totuşi, Taiwanul își menține independența față de China, iar noua administrație Biden și-a reiterat angajamentul „solid” de apărare a insulei.

De asemenea, Beijingul a cerut SUA să renunțe la efectuarea de manevrele militare în și în jurul apelor disputate din largul Chinei.

La doar câteva zile după ce președintele Joe Biden a preluat funcția, un grup de transportatori americani condus de USS „Theodore Roosevelt” și trei nave de război au intrat în Marea Chinei de Sud, însemnând o continuare a manevrelor efectuate în timpul administrației Trump. Armata SUA a declarat că măsura a fost pentru a promova „libertatea mărilor”.

Administrația Biden a fost îndemnată de Beijing să se angajeze într-un dialog mai amplu pentru a reduce tensiunile care s-au intensificat între cele două superputeri.

284
Tagurile:
China
Tematic
Calea ferată a Mătăsii: trenurile de marfă circulă între China și Rusia economisind timp
China face front comun cu Rusia împotriva demersurilor SUA
Pavelescu: ”Ne îndreptăm către o lume bipolară SUA - China, e vital ce va face Rusia”
Perseverance

Roverul Perseverance a făcut prima călătorie pe Marte - FOTO

118
(reînnoit 17:03 06.03.2021)
Trimis pe Marte ca parte a unei misiuni NASA, robotul Perseverance a parcurs primii metri pe planeta roșie. Câţi metri a parcurs în total, fotografiindu-şi propriile urme.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. Roverul Perseverance al NASA a făcut prima sa călătorie pe Marte pe 4 martie, parcurgând câțiva metri, a informat agenția spațială americană pe site-ul oficial

În timpul acestor mișcări făcute pentru a verifica funcționarea corectă a sistemului, vehiculul, dotat cu șase roți, a parcurs aproximativ patru metri, apoi a făcut o rotație la stânga, după care a efectuat o manevră în spate pentru aproximativ 2,5 metri. Această primă „călătorie” a durat 33 de minute. În total, a parcurs 6,5 metri.

În timp ce mergea înapoi, Perseverance a reușit să îşi fotografieze propriile urme pe solul marțian, iar imaginea a fost postată pe Twitter.

​„Sunt în mișcare! Tocmai am făcut prima mea cursă de probă pe Marte, acoperind aproximativ cinci metri. Priviţi chiar începutul urmelor mele. Urmează să fac multe alte [urme]”, a postat pe Twitter publicația agenţiei.

„Suntem acum încrezători că sistemul nostru este pregătit de utilizare, capabil să ne ducă oriunde ne duce știința în următorii doi ani”, a spus Anais Zarifian, inginer de mobilitate rover la Laboratorul de propulsie al NASA.

Odată ce va începe să îndeplinească obiective științifice, robotul urmează să efectueze călătorii regulate de aproximativ 200 de metri sau mai mult, a spus agenția spațială.

Misiunea roverului

Perseverance a decolat de pe Pământ în iulie 2020 și a aterizat cu succes pe Marte pe 18 februarie 2021. În 203 de zile, roverul a parcurs peste 470 de milioane de kilometri.

Dispozitivul a transmis deja către Pământ nu numai imagini ale planetei roșii, dar și videoclipuri înregistrate în timpul aterizării.

Scopul său precizat de NASA este de a face cercetări de astrobiologie și de a găsi posibile urme de viaţă prin colectarea, în cel puțin doi ani, de până la treizeci de probe de rocă.

118
Tagurile:
Marte, NASA
Tematic
NASA celebrează aterizarea rover-ului Perseverance pe Marte
Roverul NASA a realizat primele imagini pe Marte după aterizare
Roscosmos felicită NASA pentru aterizarea cu succes a roverului Perseverance pe Marte

Загрузка...

Versiunea lui Turcinov: de ce Ucraina a pierdut Crimeea

455
(reînnoit 17:09 06.03.2021)
Ex-președinte al Radei Supreme a Ucrainei Oleksandr Turcinov a recunoscut că armata ucraineană nu a fost gata să-și apere țara la începutul anului 2014.

BUCUREȘTI, 6 mart - Sputnik. Fost președinte al Radei Supreme a Ucrainei Oleksandr Turcinov a recunoscut că armata ucraineană nu a fost gata să-și apere țara la începutul anului 2014. Despre aceasta anunță canalul 24.

"Știți, când spun că Crimeea ar fi putut fi apărată ... De fapt, la începutul anului 2014, armata nu era în măsură să apere țara", a spus Turcinov.

El consideră că Ucraina nu dispunea de instrumente suficiente în acel moment și se afla într-o situație economică dificilă.

„La începutul anului 2014, în contul Trezoreriei erau aproximativ 100.000 de grivne”, a declarat Turcinov.

În opinia sa, Ucraina ar fi reușit să păstreze Crimeea, dacă nu ar fi renunțat la armele nucleare, nu ar fi semnat acordurile de la Harkov (Acordul privind prezența flotei rusești a Mării Negre pe teritoriul Ucrainei din 2010) și dacă nu ar fi efectuat dezarmarea sistematică a armatei.

"Conducerea militară a Ucrainei a început să efectueze mobilizare activă la începutul anului 2014. Totuși, acest lucru a eșuat din cauza sistemului aproape complet distrus de birouri de înregistrare și înrolare militară din țară", a subliniat Turcinov.

Anterior, autoritățile ucrainene au cerut Statelor Unite să introducă un nou „regim complex de sancțiuni” împotriva Rusiei.

455
Tagurile:
Aleksandr Turcinov
Tematic
Ianukovici îi numește pe cei responsabili de situația din Crimeea și Donbass
În Crimeea a fost descoperită o necropolă din epoca romană
Atenție spre Crimeea: Cum se reconstruiește NATO sub Biden

Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
(reînnoit 17:15 06.03.2021)
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

0
Tagurile:
SpaceX

Загрузка...