Aeroport - Imagine simbol

Românii reținuți în Mexic, eliberați

226
(reînnoit 09:29 04.02.2021)
Autoritățile mexicane au eliberat românii care erau ținuți în stare de arest pe aeroportul din Cancun, iar hotărârea a fost luată de un tribunal local.

BUCUREȘTI, 4 feb – Sputnik. Vești bune pentru românii care erau în stare de arest pe aeroportul din Cancun, Mexic.
Un tribunal local a decis că aceștia trebuie să fie eliberați de autorități.

Este vorba despre un număr de peste 100 de români care au fost ținuți, fără să li se spună de ce, pe aeroportul internațional din Cancun. Aceștia au dormit în condiții improvizate, pe niște saltele întinse pe jos.

Gabriel Horț, unul dintre români, spune că au fost eliberați de autoritățile mexicane și că aveau două opțiuni: fie să rămână în continuare în arest ca să fie deportați să plece spre România, minim 24 de ore trebuiau să aștepte o aeronavă.

”Am ales să rămânem în Mexic, am venit la hotel. Ce vreau e un duş și să dorm într-un pat. A fost o experienţă umilitoare, dar am trecut peste și situația s-a rezolvat", a spus Gabriel Horţ.

Acesta a adăugat că eliberarea s-a realizat după decizia luată de autoritățile locale din Mexic, dar a subliniat că Ministerul Afacerilor Externe Român a făcut presiuni și a dus negocieri. De asemenea, Gonț a mulțumit consulului Ionuț Vîlcu.

Reamintim că oamenii fuseseră blocați în aeroportul din Cancun din 30 ianuarie 2021, iar MAE a precizat că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului, dar că acestea ar trebui să fie mai bine fundamentate.

Ieri, 3 februarie 2021, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a acuzat atitudinea autorităților mexicane de a bloca în mod arbitrar sute de turiști români pe Aeroportul din Cancun, unde au fost ținuți în condiții improprii, fără apă și fără hrană.

La momentul realizării declarației de presă, 114 cetățeni români se aflau pe Aeroportul din Cancun, iar alți 102 au fost întorși în țară, a precizat Bogdan Aurescu.

226
Tagurile:
Români

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

50
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

50
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

379
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

379
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...