Мария Бутина

Butina a pichetat Casa de recepție a MAE în sprijinul jurnaliștilor din Letonia

57
(reînnoit 13:40 02.02.2021)
Rusoaica Maria Butina, membră a Camerei Publice, a pichetat singură Casa de recepție a Ministerului Afacerilor Externe pentru a atrage atenția internațională asupra crizei libertății de exprimare și a opresiunii jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă din Letonia.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Eliberată dintr-o închisoare americană, rusoaica Maria Butina, membră a Camerei Publice, a pichetat singură Casa de recepție a Ministerului Afacerilor Externe pentru a atrage atenția internațională asupra crizei libertății de exprimare și a opresiunii jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă din Letonia.

Această acțiune a avut loc înainte de începerea negocierilor dintre ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și omologul său suedez, Ann Linde, care se află la Moscova în calitate de președinte în exercițiu al OSCE.

"Sunt aici pentru a atrage atenția ei (Annei Linde – n. ed.) asupra încălcării drepturilor compatrioților noștri din Letonia, jurnaliștilor letoni. Este vorba de șapte persoane care au fost percheziționate aspru pe 3 decembrie. Li s-au deschis dosare penale pentru cooperarea cu mass-media rusă", a declarat Butina jurnaliștilor.

Potrivit acesteia, în acest fel, autoritățile letone încearcă să reducă la tăcere oamenii și să împiedice exprimarea unui punct de vedere alternativ.

"Este înfricoșător să ne imaginăm o lume în care doar un singur punct de vedere stăpânește. De aceea sunt astăzi aici", a adăugat Butina.

Ea a reamintit că Rusia a apelat în mod repetat la OSCE, care acționează ca garant al drepturilor și libertăților cetățenilor europeni, și a solicitat clarificări cu privire la această situație, dar nu a primit niciun răspuns.

"Cerem acest răspuns. Sper că prezența mea de astăzi cu această placardă auto-explicativă va provoca totuși o reacție. OSCE trebuie să condamne ceea ce se întâmplă în Letonia cu compatrioții noștri și să ia măsurile corespunzătoare", a subliniat Butina. Pe placarda pe care o ținea în mâini era scris în engleză: "Opriți presiunea asupra jurnaliștilor din Letonia".

Autoritățile țărilor baltice obstrucționează în mod constant activitatea presei rusești. După cum a menționat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, acțiunile autorităților din Tallinn, Riga și Vilnius arată în mod clar semne de coordonare, iar cazurile de opresiune a mass-media în țările baltice demonstrează limpede cât de respectate sunt în practică declarațiile demagogice ale acestor țări cu privire la aderarea lor la principiile democrației și libertății de exprimare.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Letonia, au fost acuzați de încălcarea regimului sancțiunilor UE. Jurnaliștii fost percheziționați, iar acum sunt supuși unei interdicții de călătorie. Pedeapsa la care vor fi expuși variază de la o amendă monetară până la închisoare. "Sputnik Letonia" și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste mass-media nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a numit gesturile autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – libertatea presei și libertatea de exprimare. Mai mult, sancțiunile, încălcarea regimului cărora au servit drept pretext pentru învinuirea jurnaliștilor, sunt de natură personală și se referă personal la directorul general al grupului media MIA "Rossiya Segodnya", Dmitri Kiselev, și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu holdingul media. Redactorul-șef al MIA "Rossia Segodnya" și RT, Margarita Simonian, și-a exprimat speranța că Rusia va riposta la dosarele penale împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă.

57
Tagurile:
Letonia, Maria Butina
Tematic
Cum Letonia se transformă într-un poligon imens al NATO
Mai mulți militari NATO s-au îmbolnăvit de Covid în Letonia
MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews
Работа на высоте

Aplicația pentru călătorii internaționale care stochează vaccinările și testele Covid

53
(reînnoit 17:54 24.02.2021)
Industria aeriană va lansa luna viitoare o aplicație de călătorie în care vor fi stocate vaccinările și testele pentru Covid-19 pentru a permite zborul fără blocaje al pasagerilor.

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. O nouă aplicație intitulată IATA Travel Pass va fi lansată luna viitoare în scopul de a păstra și gestiona certificările pentru teste și vaccinurile Covid-19.

IATA Travel Pass este dezvoltat de International Air Transport Association (IATA), asociația comercială globală la care sunt membre 290 de companii aeriene și are scopul de a permite redeschiderea frontierelor și călătoriile pasagerilor fără a fi nevoie de carantină.

Aplicația Travel Pass își propune obiective ambițioase. Astfel, ea va iniția un registru global al cerințelor de sănătate, astfel încât pasagerii să poată verifica ce este necesar pentru a intra în destinațiile pe care speră să le viziteze. Apoi, călătorii pot verifica registrul global al centrelor de testare și vaccinare, astfel încât să se poată programa înainte de plecare.

De asemenea, laboratoarele și centrele de testare autorizate pot trimite în siguranță certificatele de testare și vaccinare către pasageri prin intermediul aplicației.

Aplicația își propune chiar mai mult, să le permită călătorilor să își gestioneze identitatea digitală pentru călătorii fără contact: crearea unei versiuni digitale a pașaportului lor pe telefon, primirea și partajarea certificatelor de testare sau vaccinare Covid-19 și gestionarea altor documente de călătorie.

„Indiferent de planurile guvernelor, vom fi gata să-i ajutăm cu IATA Travel Pass”, a declarat recent CEO-ul IATA Alexandre de Juniac pe blogul său.

Această nouă platformă digitală este o modernizare a sistemului existent de teste și certificate de vaccin tipărite. "Guvernele decid cerințele de călătorie; companiile aeriene și pasagerii trebuie să se conformeze", spune IATA pe site-ul său, arătând totodată că nu obligă pasagerii să fie vaccinați pentru a călători.

IATA Travel Pass va fi gratuit pentru descărcare și utilizare, iar lansarea pe platformele iOS și Android este programată pentru sfârșitul lunii martie.

IATA Travel Pass nu este singura soluție în dezvoltare. Există mai multe permise de călătorie pregătite pentru a intra pe piață.

CommonPass, proiectat în cloud, de organizația nonprofit Commons Project, este deja utilizat într-o manieră limitată de companiile aeriene, în timp ce gigantul de calcul IBM are o echipă care lucrează la „Digital Health Pass” de nouă luni.

53
Tagurile:
COVID-19, Avion, pasageri
Tematic
VIDEO: Un autocar a ars în România pe o autostradă - transporta 44 de pasageri
Continuă incendiile ciudate – autobuz cu 30 de pasageri, ars complet, azi dimineață!
Un avion cu 122 de pasageri, nevoit să aterizeze imediat după decolare: A cedat un motor

Загрузка...
Logo Twitter

Moscova cere Twitter explicații în legătură cu blocarea “conturilor anti-NATO”

91
(reînnoit 18:52 24.02.2021)
Roskomnadzor cere Twitter lista conturilor anti-NATO blocate și dovezi că acestea ar avea vreo legătură cu structurile de stat rusești.

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. Serviciul federal de supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media (Roskomnadzor) a cerut companiei Twitter listele conturilor suspendate și explicații pentru blocarea acestora.

De asemenea, platforma urmează să confirme legătura dintre blocarea conturilor și structurile de stat rusești.

Mai devreme, Twitter a anunțat că a suspendat o sută de conturi, care ar avea legături cu serviciile rusești. În opinia conducerii rețelei de socializare, aceste conturi se fac vinovate de propaganda rusă, fiind subminată “încrederea în stabilitatea NATO”, fiind desfășurate și activități îndreptate împotriva SUA și UE.

91
Tagurile:
Rusia, Twitter
Tematic
Trump după blocarea pe Twitter: „Nu vom fi reduşi la tăcere!”
Twitter, Facebook și Instagram au înghețat conturile lui Trump
Twitter a blocat contul femeii care cerea ajutor în timpul unui incendiu
Un comisar european critică decizia Twitter de a suspenda conturile lui Trump
Twitter aplică duble standarde – reacţii după postarea lui Nancy Pelosi
Polonia urmează modelul Rusiei și anunță o lege împotriva cenzurii Twitter și Facebook
Twitter a eliminat conturile care “subminau încrederea în NATO”

Загрузка...
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров.

Moscova solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

0
(reînnoit 18:47 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

0
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană

Загрузка...