BRUXELLES, 29 iun - Sputnik. Ambasadorii statelor UE la Bruxelles au acceptat astăzi măsura propusă de Comisia Europeană ca regiunile cu peste 500 de cazuri noi la 100.000 de locuitori într-un interval de două săptămâni să fie desemnate cu roșu închis.
UE stabilise deja un "semafor" de culori pentru a desemna gravitatea epidemiei pe zone în fiecare din cele 27 de ţări membre. Creşterea numărului de infectări, apariţia versiunilor mai contagioase ale virusului şi faptul că mare parte din continent era deja "zonă roşie" a impus însă crearea unei noi trepte.
În zonele roşu-închis se vor aplica reguli antiepidemice mai stricte, de exemplu vor fi permise doar deplasările strict necesare.
De altfel, se pare că Germania şi alte ţări vor impune şi restricţii suplimentare privind călătoriile, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Iar Portugalia, care deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că orice măsuri privind deplasările vor fi decise la nivelul fiecărui stat.
Astfel, Berlinul se pregăteşte să interzică accesul pe teritoriul german călătorilor din Regatul Unit, Portugalia, Brazilia şi Africa de Sud, unde au apărut tulpini mai contagioase de coronavirus, a anunţat ieri ministrul de interne Horst Seehofer.
De asemenea, Belgia le-a interzis rezidenţilor vacanţele în străinătate până în martie.
Dincolo de călătoriile considerate neesențiale, Comisia Europeană a insistat în mai multe rânduri ca lucrătorii esenţiali şi produsele de primă necesitate să poată traversa frontierele fără obstacole, conform regulilor UE privind libera circulaţie.
BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Al treilea zbor de testare a prototipului Starship al SpaceX, compania fondată de omul de afaceri Elon Musk, părea a fi un succes, dispozitivul reușind să aterizeze în siguranță, pe 3 martie, în centrul orașului Boca Chica din Texas, la punctul de unde decolase. Însă, în cele din urmă, a explodat câteva minute mai târziu. Sistemul său automat de stingere a incendiilor nu a reușit să stingă complet flăcările de la baza rachetei.
Starship este un prototip autoghidat destinat lansării vehiculului de transport greu pe care SpaceX îl dezvoltă pentru a transporta oameni și până la 100 de tone de marfă pe Lună și Marte în misiunile viitoare, potrivit Sputnik France.
Această a treia încercare în decurs de trei luni i-a lăsat o impresie amestecată lui Elon Musk, care este și șeful Tesla.
„RIP SN10, onorabilă detonare”, a scris Musk pe Twitter ca răspuns la un mesaj al unui admirator care l-a felicitat pentru munca sa.
RIP SN10, honorable discharge
— Elon Musk (@elonmusk) March 4, 2021
BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik. Sancțiunile unilaterale, autorizate de SUA în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă a drepturilor omului în Rusia, China, Venezuela și alte state, consideră experții ONU în domeniul drepturilor omului.
Potrivit unei declarații a experților ONU, legislația internă permite președintelui SUA să declare stare de urgență, care autorizează impunerea unor sancțiuni, în condițiile unor amenințări pentru securitatea națională, dar și atunci când politica externă sau economia SUA se confruntă cu niște amenințări. În opinia experților, declararea stării de urgență nu poate servi drept un pretext pentru aplicarea unor sancțiuni pe o perioadă nedeterminată.
“Sancțiunile impuse de SUA în baza declarării stării de urgență încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în China, Cuba, Haiti, Iran, Nicaragua, Federația Rusă, Siria, Venezuela, Zimbabwe și alte state, inclusiv dreptul la libertatea de circulație, asociere, proceduri juridice firești, precum procese echitabile, prezumția de nevinovăție, drepturi economice și sociale și dreptul la viață”, se spune în declarație.
În acest context, declarația lor conține un îndemn către SUA de a-și respecta deplin și scrupulos obligațiile asumate în cadrul Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice, pentru a preveni orice efecte negative asupra drepturilor persoanelor vizate de sancțiuni.
Avioanele Alianței organizează în mod regulat provocări în apropierea granițelor statului Uniunii Statale Rusia-Belarus, iar avioanele Su-30SM rusești vor contribui la protejarea securității.
Despre cum a uitat NATO despre obligațiile privind oprirea expansiunii spre Est – urmăriți în videoclipul nostru.