Bruxelles, 28 ianuarie - Sputnik. Laboratorul AstraZeneca s-a retras ieri de la o reuniune organizată de către UE și în care compania trebuia să dea explicații pentru întârzierea livrărilor de vaccin. Situația este tensionată în Europa din cauza întârzierilor de care se fac vinovate atât AstraZeneca, cât și Pfizer, dar Bruxelles-ul s-a arătat nemulțumit de justificările prezentate până în prezent de compania britanică.
AstraZeneca a anunţat săptămâna trecută că livrările vor fi mici decât s-a prevăzut în primul trimestru, din cauza unei ”scăderi a randamentului” la fabrica europeană de producţie.
Din această cauză, compania a fost convocată de două ori pentru a prezenta explicaţii în faţa statelor membre UE şi Comisiei Europene (CE), care a negovciat în numele Celor 27.
Dar justificările oferite de AstraZeneca au fost catalogate drept ”nesatisfăcătoare”, și o altă întâlnire trebuia să aibă loc ieri, dar compania ”s-a retras” de la reuniune.
Bruxellesul contestă explicaţiile prezentate de către CEO-ul grupului, Pascal Soriot, într-un interviu acordat mai multor cotidiene europene în care dezminte principiul rezervării producţiei instalaţiilor britanice pentru Regatul Unit.
”Acordul britanic a fost încheiat în iunie (2020), cu trei luni înaintea acordului european (...). Londra a stipulat ca aprovizionarea care provine de la lanţul de aprovizionare britanică să meargă mai întâi în Regatul Unit”, declară Pascal Soriot în acest interviu.
Aceste declaraţii au făcut Bruxellesul să reacţioneze, contestând ideea ideea că producţia instalaţiilor britanice ar fi rezervată numai livrărilor în Regatul Unit.
Mai multe state UE au anunțat că ar putea recurge și la justiție împotriva companiilor care nu își respectă livările de vaccinuri promise și angajate prin contract.
BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Al treilea zbor de testare a prototipului Starship al SpaceX, compania fondată de omul de afaceri Elon Musk, părea a fi un succes, dispozitivul reușind să aterizeze în siguranță, pe 3 martie, în centrul orașului Boca Chica din Texas, la punctul de unde decolase. Însă, în cele din urmă, a explodat câteva minute mai târziu. Sistemul său automat de stingere a incendiilor nu a reușit să stingă complet flăcările de la baza rachetei.
Starship este un prototip autoghidat destinat lansării vehiculului de transport greu pe care SpaceX îl dezvoltă pentru a transporta oameni și până la 100 de tone de marfă pe Lună și Marte în misiunile viitoare, potrivit Sputnik France.
Această a treia încercare în decurs de trei luni i-a lăsat o impresie amestecată lui Elon Musk, care este și șeful Tesla.
„RIP SN10, onorabilă detonare”, a scris Musk pe Twitter ca răspuns la un mesaj al unui admirator care l-a felicitat pentru munca sa.
RIP SN10, honorable discharge
— Elon Musk (@elonmusk) March 4, 2021
BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik. Sancțiunile unilaterale, autorizate de SUA în baza stării de urgență, încalcă o gamă largă a drepturilor omului în Rusia, China, Venezuela și alte state, consideră experții ONU în domeniul drepturilor omului.
Potrivit unei declarații a experților ONU, legislația internă permite președintelui SUA să declare stare de urgență, care autorizează impunerea unor sancțiuni, în condițiile unor amenințări pentru securitatea națională, dar și atunci când politica externă sau economia SUA se confruntă cu niște amenințări. În opinia experților, declararea stării de urgență nu poate servi drept un pretext pentru aplicarea unor sancțiuni pe o perioadă nedeterminată.
“Sancțiunile impuse de SUA în baza declarării stării de urgență încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în China, Cuba, Haiti, Iran, Nicaragua, Federația Rusă, Siria, Venezuela, Zimbabwe și alte state, inclusiv dreptul la libertatea de circulație, asociere, proceduri juridice firești, precum procese echitabile, prezumția de nevinovăție, drepturi economice și sociale și dreptul la viață”, se spune în declarație.
În acest context, declarația lor conține un îndemn către SUA de a-și respecta deplin și scrupulos obligațiile asumate în cadrul Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice, pentru a preveni orice efecte negative asupra drepturilor persoanelor vizate de sancțiuni.