Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca

Mai multe state UE vor dea în judecată AstraZeneca pentru întârzierea vaccinurilor

54
Mai multe state dn UE ar putea acționa în justiție compania AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului anti-COVID-19 dacă producătorul nu îşi va respecta programul de livrare.

BRUXELLES, 26 ian - Sputnik. Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a anunțat că mai multe state din Uniunea Europeană iau în calcul să acționeze AstraZeneca în justiție dacă nu își respectă livrările de vaccin prevăzute în contracte.

Ministrul leton a declarat la un post de radio local că în cazul acţionării în justiţie a AstraZeneca aceasta va fi o ”acţiune coordonată”.

Acest lucru este posibil pentru că fiecare stat membru al UE are un contract de furnizare separat cu compania farmaceutică anglo-suedeză.

Statele UE își iau astfel măsuri de prevedere după ce AstraZeneca a anunţat UE la sfârșitul săptămânii că nu-şi poate îndeplini obiectivele de aprovizionare convenite până la sfârşitul lunii martie.

O dispută a apărut însă și din cauza faptului că AstraZeneca trebuie să livreze vaccinuri și în Marea Britanie, iar numărul insuficient de doze naște o rivalitate între Londra și Bruxelles.

Astfel, guvernul britanic a dat asigurări astăzi că vaccinarea anti-COVID-19 în Regatul Unit nu va fi afectată de întârzierile de livrare în Europa. Londra a acuzat și ”naţionalismul în materie de vaccinuri” după ce Bruxelles-ul a cerut controlul exporturilor de vaccinuri pentru a se asigura că rămân destule pentru țările UE.

”Sunt încrezător că AstraZeneca şi Pfizer (...) ne vor furniza cantităţile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivul la mijlocul lui februarie”, a afirmat Nadhim Zahawi, secretarul de stat responsabil cu campania de vaccinare.

Disputa e cu atât mai complicată cu cât unele dintre vaccinuri sunt produse pe teritoriul UE.

”Sunt sigur că vor furniza Uniunii Europene, Marii Britanii şi restului lumii” vaccinurile, a declarat Zahawi. Disputa are la bază faptul că Pfizer, companie americană, își produce vaccinurile destinate Marii Britanii în Belgia, adică pe teritoriul UE, în vreme ce vaccinul de la AstraZeneca, menit să ajungă și el în UE, este produs pe teritoriul britanic. Doar că atât Pfizer, cât și AstraZeneca, au anunțat întârzieri ale livrărilor.

Ca reacție la întârzieri, Comisia Europeană a propus ieri statelor membre ale UE un mecanism de transparenţă care să oblige companiile farmaceutice să notifice în prealabil autorităţile europene livrările spre ţări din afara UE de doze de vaccinuri produse pe teritoriul Uniunii.

Desigur că acest lucru vizează și exporturile spre Marea Britanie, care nu mai face parte din UE şi importă vaccinul Pfizer/BioNTech din Belgia.

”Naţionalismul în materie de vaccinuri nu este maniera corectă de a proceda. Nimeni nu va fi în siguranţă atât timp cât nu este toată lumea în siguranţă”, a reacționat Nadhim Zahawi la măsurile luate de Comisia Europeană pentru a securiza vaccinul în interiorul UE.

Acest conflict reiterează bătălia pentru materiale sanitare anti-Covid care a avut loc la începuturile pandemiei.

54
Tagurile:
AstraZeneca
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare
Centrul Gamaleia, despre cooperarea cu AstraZeneca: Politica nu-și mai are locul
După Pfizer, și AstraZeneca va reduce livrările de vaccin anti-Covid pentru UE

Italia: noul sistem de culori în funcţie de situaţia epidemiologică zonele roşii

157
(reînnoit 17:28 11.04.2021)
Care sunt regiunile din Italia aflate sub culoarea roşie, portocalie sau galbenă, în funcţie de situaţia epidemiologică, şi în ce zone s-a înregistrat o scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.

Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com

Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.

Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.

În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.

Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.

Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).

157
Tagurile:
Italia, restrictii

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V pe fonul flagului Uniunii Europene

Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V

165
(reînnoit 15:44 11.04.2021)
Aproape jumătate din populația Cehiei este interesată să fie vaccinată cu vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului, chiar şi fără aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. Aproape 47% dintre cehi spun că ar fi de acord să fie vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, dacă va primi o aprobare de urgență din partea autorităților sanitare din Praga, arată un nou sondaj.

Sondajul, realizat de agenția de cercetare STEM / MARK, a fost desfăşurat la începutul lunii aprilie și publicat în presa cehă în weekend.

Majoritatea celor care ar opta pentru vaccinul rusesc sunt bărbați și vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani, categorie care prezintă cel mai mare risc de complicații asociate cu virusul. Vaccinul este, de asemenea, popular printre persoanele fără studii superioare și cele care locuiesc în municipalități mici, potrivit sondajului, citat de RT

De asemenea, aproximativ 53,4% au respins opțiunea pentru Sputnik V, invocând „neîncredere generală” în eficacitatea imunizării și faptul că acesta nu are aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

În prezent, EMA evaluează Sputnik V, cu toate acestea, se pare că nu se grăbește în ciuda deficitului de vaccinuri împotriva coronavirusului în cadrul blocului de 27 de membri.

Acest lucru a determinat unele state membre UE, precum Austria, să ia în considerare achiziționarea vaccinurilor Sputnik V fără aprobarea EMA. Sâmbătă, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că negocierile pentru achiziționarea vaccinului rusesc „s-au încheiat de facto” și că Viena ar putea procura până la un milion de doze de vaccin. Ungaria foloseşte deja Sputnik V, împreună cu Sinopharm din China.

În timp ce președintele ceh Milos Zeman susţine de mai mult timp utilizarea vaccinului rusesc pentru a accelera vaccinarea, prim-ministrul Andrej Babis s-a opus utilizării acestuia fără aprobarea organismului UE. Ministrul Sănătății nou instalat, Petr Arenberger, a declarat, totuși, că ar fi de acord să folosească Sputnik V ca parte a unui studiu clinic.

Neîncrederea în vaccinul Sputnik V în Republica Cehă se pare că este cauzată de sentimentele anti-Rusia, aproximativ 22% dintre respondenți spunând că nu vor vaccinul pentru că nu cred în ceea ce spune Moscova.

165
Tagurile:
Cehia, Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...