BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.
Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.
Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.
De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa şi în alte părţi ale lumii„.
Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.
Over het principe van een vaccinatie-paspoort, waarmee vrij reizen in de Europa mogelijk wordt gemaakt, zegt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: 'Ik sluit het niet uit, maar dit thema ligt gevoelig in Europese landen' #Buitenhof. pic.twitter.com/ROglGVT1x8
— Buitenhof (@Buitenhoftv) January 17, 2021
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.
Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com.
Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.
Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.
În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.
Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.
Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. Aproape 47% dintre cehi spun că ar fi de acord să fie vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, dacă va primi o aprobare de urgență din partea autorităților sanitare din Praga, arată un nou sondaj.
Sondajul, realizat de agenția de cercetare STEM / MARK, a fost desfăşurat la începutul lunii aprilie și publicat în presa cehă în weekend.
Majoritatea celor care ar opta pentru vaccinul rusesc sunt bărbați și vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani, categorie care prezintă cel mai mare risc de complicații asociate cu virusul. Vaccinul este, de asemenea, popular printre persoanele fără studii superioare și cele care locuiesc în municipalități mici, potrivit sondajului, citat de RT.
De asemenea, aproximativ 53,4% au respins opțiunea pentru Sputnik V, invocând „neîncredere generală” în eficacitatea imunizării și faptul că acesta nu are aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
În prezent, EMA evaluează Sputnik V, cu toate acestea, se pare că nu se grăbește în ciuda deficitului de vaccinuri împotriva coronavirusului în cadrul blocului de 27 de membri.
Acest lucru a determinat unele state membre UE, precum Austria, să ia în considerare achiziționarea vaccinurilor Sputnik V fără aprobarea EMA. Sâmbătă, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că negocierile pentru achiziționarea vaccinului rusesc „s-au încheiat de facto” și că Viena ar putea procura până la un milion de doze de vaccin. Ungaria foloseşte deja Sputnik V, împreună cu Sinopharm din China.
În timp ce președintele ceh Milos Zeman susţine de mai mult timp utilizarea vaccinului rusesc pentru a accelera vaccinarea, prim-ministrul Andrej Babis s-a opus utilizării acestuia fără aprobarea organismului UE. Ministrul Sănătății nou instalat, Petr Arenberger, a declarat, totuși, că ar fi de acord să folosească Sputnik V ca parte a unui studiu clinic.
Neîncrederea în vaccinul Sputnik V în Republica Cehă se pare că este cauzată de sentimentele anti-Rusia, aproximativ 22% dintre respondenți spunând că nu vor vaccinul pentru că nu cred în ceea ce spune Moscova.
Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.
Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.
Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.