Antarctida

Viața în ”Molodezhka”: capcanele vechi și noi ale Antarctidei

77
Seara, ne uitam la filme, visam la salam fiert și la bere. Mergeam de la casă la casă, ținându-ne de frânghii, altfel eram luați de vânt. Elementul principal al peisajului – aisbergurile. Principalele creaturi vii – pinguinii.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Aceasta era cea de-a patra așezare sovietică din Antarctida. În anii 1970, era cea mai mare dintre cele 30 de așezări din diferite țări. ”Molodezhka” a fost mult timp considerată capitala locală: propriul aeroport, 70 de case, străzi cu nume. Centrală electrică și stație radio – evident.  Cireașa de pe tort – o saună făcută din marmură.

Viscol mortal

Stația sovietică ”Molodyozhnaya” era renumită ca fiind cel mai bun centru științific din Antarctica. La stație, desenau hărți ce reflectau caracteristicile gheții în diferite părți ale teritoriului, se ocupau cu măsurarea adâncimii zăpezii, studiau luminile polare și efectuau observații meteorologice. Câte ceva au făcut pentru prima dată în lume: începând cu anul 1979, sondau atmosfera cu un laser meteorologic. ”Într-un sezon, la ”Molodezhka” veneau până la 1000 de persoane, dintre care rămâneau să ierneze de la 100 până la 150” –  povestește exploratorul polar onorific al Rusiei, Viktor Boiarski:

”Munca la astfel de stații continuă în timpul sezonului antarctic – din noiembrie până în februarie. Apoi iernatul. Adăugăm ”sezonul ”și obținem 14-15 luni: programul standard. Uneori oamenii rămâneau pentru încă o iarnă, dar încercau să evite astfel de cazuri. Iarna – iunie, iulie și august – este o perioadă foarte dificilă în Antarctida. Nici măcar din cauza nopții polare – este de scurtă durată – ci pentru că suflă, în mod constant, vânturi puternice. Este neplăcut. Viscolul este atât de puternic încât este foarte ușor să zbori undeva departe, departe”.

După cum a spus Boiarski, exploratorilor polari le era dor de salamul fiert și de bere nu pentru că erau hrăniți prost, ci pentru că salamul de acolo era afumat extrem de tare pentru ca să poată rezista la depozitarea pe termen lung la frig. Iar berea era permisă o dată la 10 zile și atunci doar o tinichea. Era interzisă delectarea cu alcool în Antarctica: acolo acest lucru era periculos.

Nu te fixa!

Este nesănătos să te afli în Antarctida ani de zile. Medicii spun că dacă o persoană petrece cinci ani de zile în zona de gheață a Antarcticii, simțul de autoconservare va fi șters complet din memoria corpului său. Mai există un risc – stresul psihologic. S-a observat că atunci când oamenii urmăresc un peisaj monoton luni de zile, se inhibă simțul lor de pericol, iar acest lucru este deja o amenințare la adresa vieții. Viktor Boiarski nu este de acord cu acest lucru:

"Peisajul monoton este un concept literar. Oamenii doar nu se află în deșert! Casele sunt confortabile, condițiile sunt excelente: de obicei trăiesc câte unul, care dorește poate să planteze flori și legume. Ne întâlnim în cantină de trei ori pe zi. Există mult mai multă diversitate decât pare".

Există tăuși un risc pentru sănătatea mintală, a spus Boiarski. La stațiile moderne, unde, spre deosebire de cele vechi, când casa și lucrul, punctele cu cele necesare pentru viață și mâncare se aflau în clădiri diferite, în acestea noi totul se află într-un singur bloc, adică totul se află sub același acoperiș. Poți să nu ieși afară. Acest lucru garantează siguranța, dar, în același timp, acutizează și sentimentul de izolare. Principalul lucru – să nu ne fixăm pe el.

Autor Olga Bugrova, Radio Sputnik

77
Tagurile:
Antarctida, pinguini, capcană
Tematic
Zi de baie în Antarctida: Cum trăiesc exploratorii polari și cum călătoresc turiștii
Topirea ghețarilor din Antarctida, un proces de un secol într-un minut de imagine. VIDEO
Comorile de sub calota de gheață: De ce avem nevoe de Antarctida
Noam Chomsky

Chomsky la RT: SUA a cauzat răspândirea terorismului internațional

120
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Într-un interviu acordat de Noam Chomsky agenţiei RT, acesta a spus că intelectualii liberali din SUA trăiesc „într-o lume fictivă”, în care un furnizor principal de „terorism internațional” - guvernul SUA - este perceput ca o forță fundamental benignă.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Noam Chomsky, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a spus, într-un interviu acordat agenţiei RT, că intelectualii liberali americani nu pot fi făcuţi „să recunoască faptul că Statele Unite sunt un stat terorist de frunte”.

Potrivit acestuia, aproape în toată istoria sa ca stat suveran, SUA a purtat războie de agresiune împotriva cuiva. Așa-numitul „război împotriva terorii”, pe care Ronald Reagan şi-a bazat politica sa externă, a fost încercarea Washingtonului de pune capăt „rezistenței la terorismul SUA în America Centrală și, de asemenea, în Africa de Sud”.

Nelson Mandela a fost considerat de SUA drept terorist până în 2008, mult timp după ce regimul apartheidului a fost desfiinţat. Războiul clandestin al SUA împotriva Nicaragua a fost condamnat de Curtea Internațională de Justiție ca o încălcare a dreptului internațional.

„Ceea ce a făcut administrația Reagan a fost vârful terorismului, după propriile noastre definiții. Dar New York Times a publicat un editorial în care a spus că putem respinge hotărârea instanței deoarece este un forum ostil. De ce este un forum ostil? Pentru că a condamnat SUA”, a mai spus Chomsky.

O altă victimă a SUA este Cuba, care a îndurat o blocadă de zeci de ani și o campanie susținută a SUA pentru subminarea guvernului și provocarea unei revolte. Aceste acţiuni „au fost un război terorist serios care aproape că a condus la distrugerea lumii” odată cu criza rachetelor cubaneze, este de părere Chomsky.

Incapacitatea intelectualilor liberali de a vedea politicile SUA aşa cum sunt nu este ceva îngropat în cărțile de istorie sau limitat la ceea ce se întâmplă pe plan extern. Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, de exemplu, nu a fost declanşată de o „mulțime dezaxată” de susținători ai lui Trump care „au venit de nicăieri” și care au fost învinși pentru a dovedi gloria democrației americane.

Acest eşec al intelectualilor liberali cauzează un rău real pentru milioane de americani. Ideile lui Bernie Sanders, un politician care ar putea fi considerat cu ușurință de centru-dreapta într-o țară precum Germania, au fost prezentate ca fiind prea radicale pentru SUA în timpul campaniei prezidențiale.

„Ceea ce solicită el - asistență medicală universală, învățământ superior gratuit – a fost desconsiderat de partidele conservatoare din Europa. Este o insultă atât de mare împotriva poporului american a spune că este atât de înapoiat și reacționar încât nu poate avea ceea ce are Mexicul, Franța, Brazilia”, a încheiat Chomsky.
120
Tagurile:
Noam Chomsky
Tematic
Austria, dispusă să devină o platformă de negocieri între SUA și Rusia
H.D. Hartmann: ”Rusia rămâne singura putere din lume care poate să creeze probleme SUA”
Noi reguli de intrare în SUA - anunțate de Joe Biden

Загрузка...
Bani

Averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut imens în timpul pandemiei

67
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 25 ian - Sputnik. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totatul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milione de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

67
Tagurile:
Miliardari, avere
Tematic
Primii 12 miliardari americani au o avere cumulată de peste un trilion de dolari
Asteroidul de aur care i-ar putea face pe toți oamenii de pe Pământ miliardari
Soros și Koch: doi miliardari aliați împotriva ”societăților închise”

Загрузка...

Organismul îşi poate aminti coronavirusurile cum poate lupta împotriva noului virus

0
(reînnoit 17:46 25.01.2021)
Ce se întâmplă atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari. Ce dezvăluie un nou studiu.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.

Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.

Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.

Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.

„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.

Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.

Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.

În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Președintele Mexicului are Covid 19 și vrea să îl sune pe Putin pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...